Image default
Οικονομία

Οι επιστολές Σταϊκούρα και Κομισιόν για το τέλος της εποπτείας

Εύσημα για την πρόοδο και για τις μεταρρυθμίσεις που συνεχίσθηκαν παρά τις κρίσεις. Επόμενη αξιολόγηση τον Νοέμβριο στο νέο καθεστώς μεταμεταπρογραμματικής εποπτείας. «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η Επιτροπή δεν σκοπεύει να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022», αναφέρει η κοινή επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η επιστολή σε ιδιαίτερα θετικό ύψος περιγράφει τα επιτεύγματα της Ελλάδας, αλλά και τη δέσμευση για συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις. Ο λόγος για μία δέσμευση την οποία μεταφέρει και ο ΥΠΟΙΚ στην απαντητική του επιστολή με ημερομηνία 3/8. Στην ίδια επιστολή καταγράφει αναλυτικά τα επιτεύγματα της οικονομίας αλλά και τα επόμενα βήματα.

Η επιστολή Σταικούρα

Αναλυτικά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ευχαρίστησε στην επιστολή του τους εκπροσώπους της Κομισιόν για την επιστολή και ανέφερε πως «συμμερίζομαι την εκτίμησή σας ότι ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την τρέχουσα κυβέρνηση, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και, πιο πρόσφατα, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά».

«Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ απαριθμώντας τα πεδία της ενισχυμένης εποπτείας (δημοσιονομικές πολιτικές, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορές εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοίκηση). «Επιπλέον, η Ελλάδα ολοκλήρωσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς που δεν καλύπτονταν από το εν λόγω πλαίσιο συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της ψηφιοποίησης και της εκπαίδευσης», όπως είπε.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν διαμορφώσει μια σταθερή πλατφόρμα για την Ελλάδα ώστε να επιτύχει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πορεία του ΑΕΠ, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, τα ποσοστά απασχόλησης, τις τραπεζικές καταθέσεις και την πιστωτική επέκταση.

«Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν την αξία των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής».

Η διεθνής κρίση

Στην επιστολή του ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει όμως και τις πιέσεις. «Η ελληνική οικονομία, όπως όλες οι εθνικές οικονομίες της Ένωσής μας, αντιμετωπίζει σήμερα σημαντική αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους που προκαλούνται από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Όπως είπε, «βασικό συστατικό της απάντησής μας σε αυτό το νέο, εξωγενές σοκ είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας πέρα ​​από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας» και μέσα από το ελληνικό εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης «που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή και σε πλήρη εξέλιξη» με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που «θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα της Ελλάδας, θα αυξήσουν τη μακροπρόθεσμη παραγωγή και θα ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητα και την κοινωνική συνοχή».

Συνολικά, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, «παρά τις προκλήσεις που προκαλούνται από παγκόσμιες κρίσεις έκτακτης φύσης, τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με αποτέλεσμα να έχει επιστρέψει σε μια κανονική οικονομική κατάσταση, γυρίζοντας έτσι σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της».

Έκανε σαφές πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο προς όφελος όλων των πολιτών μας και των μελλοντικών γενεών, καθώς και για τη σταθερότητα και την ευημερία της Ένωσής μας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη και τη συνεργασία σας τα τελευταία τρία χρόνια και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας»

Η επιστολή των επιτρόπων

Στις 2 Αυγούστου εστάλη η επιστολή από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων Βάλντις Ντομπρόβσκις και από τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Όπως αναφέρεται και στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, «κατόπιν ανταλλαγών απόψεων με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε έναντι του Eurogroup κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και υπό τις δυσχερείς συνθήκες που επέφεραν η πανδημία του κορονοϊού και, πιο πρόσφατα, η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι, χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων για την οικονομία της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη εποπτεία, αναφέρει περιγράφοντας και την αρχική αιτία για την οποία το 2018 ενεργοποιήθηκε το εν λόγω καθεστώς.

«Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, στην οποία μπορεί να βασιστεί η απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται επίσης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», αναφέρεται.

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και για τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. «Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για όλα τα παραπάνω επιτεύγματα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας στο μέλλον», καταλήγει η επιστολή.

Σχετικα αρθρα

«Καμπανάκι» από Γερμανία για πληθωρισμό, ύφεση, απώλεια ευημερίας

admin

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

fastpath

Ηλιακός θερμοσίφωνας με 50% επιδότηση – Δικαιούχοι και κριτήρια

admin

Μπαίνει πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ – Τα πρόστιμα για παραβάτες

admin

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης – Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

admin

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit – Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

fastpath

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Τρέχει να αυτορρυθμιστεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους

admin

Αλλάζω Συσκευή: Νέες επιδοτήσεις πριν τα Χριστούγεννα – Τι αλλάζει

admin

Αυξήθηκε κατά 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε μία ημέρα

admin

Αυξήσεις 2023: Τι ισχύει για συντάξεις χηρείας και ΔΕΚΟ – Τράπεζες (Παραδείγματα)

admin