Image default
Οικονομία

«Ανάσα» για τις ΗΠΑ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 8,5% τον Ιούλιο

«Ανάσα» για τις ΗΠΑ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 8,5% τον Ιούλιο
Μεγαλύτερη του προβλεπομένου επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός σημείωσε μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της μείωσης της τιμής της βενζίνης στην αντλία, δίνοντας μια ‘ανάσα’ στον Τζο Μπάιντεν λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων εκλογών. Παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 8,5% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από μια αύξηση 9,1% τον Ιούνιο που αποτέλεσε ρεκόρ των τελευταίων 40 χρόνων. Ο πληθωρισμός αναμενόταν να φθάσει το 8,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το MarketWatch.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός είναι μάλιστα μηδενικός, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές, αντίθετα απ΄ό,τι αναμενόταν, δεν αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ είχαν αυξηθεί 1,3% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Μάιο.

Ο πληθωρισμός παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που μπορεί να ωθήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια κατά την προσεχή σύνοδό της τον Σεπτέμβριο.

Εδώ και ενάμισι χρόνο, οι τιμές δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται στις ΗΠΑ, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Και, ως αποτέλεσμα, τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι ακολουθεί μια πληθωριστική οικονομική πολιτική, κυρίως εξαιτίας του γενναιόδωρου σχεδίου ανάκαμψης του Μαρτίου 2021, αμέσως μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο,

Το θέμα είναι τώρα αν μπορεί να υπάρξει μια διαρκής μείωση του πληθωρισμού χωρίς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να βυθιστεί στην ύφεση, έπειτα από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Η Fed επιδιώκει να προκαλέσει μια εκούσια επιβράδυνση της κατανάλωσης, προκειμένου να χαλαρώσει ο κλοιός στις τιμές.

Αύξησε ως εκ τούτου τέσσερις φορές τα βασικά επιτόκιά της, που βρίσκονται στο εξής ανάμεσα στο 2,25% και το 2,50%. Η αύξηση αυτή οδηγεί τις εμπορικές τράπεζες να προσφέρουν στους ιδιώτες πελάτες τους και τις επιχειρήσεις πιστώσεις με πιο υψηλά επιτόκια. Και όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο η Fed θα αυξάνει τα επιτόκιά της.

Ένα άλλο μέτρο του πληθωρισμού, ο δείκτης PCE που προτιμά η Fed σε σχέση με τον CPI, επιταχύνθηκε τον Ιούνιο, φθάνοντας το 6,8% σε ετήσια βάση.

Πριν από την πανδημία ο πληθωρισμός έφθανε μετά βίας το 2%, ποσοστό που θεωρείται υγιές για την οικονομία. Επιταχύνθηκε όμως λόγω της αποδιοργάνωσης των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, την ώρα που τα αμερικανικά νοικοκυριά αύξαναν με μεγάλους ρυθμούς την κατανάλωσή τους.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκάλεσε εκτόξευση των τιμών της βενζίνης και των τροφίμων.

Πόσω μάλλον που η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει πολύ δυναμική. Και, τον Ιούλιο, το ποσοστό ανεργίας έπεσε ξανά στο 3,5%, όπως πριν από την πανδημία.

Ωστόσο παραμένουν σχεδόν δύο κενές θέσεις εγασίας για έναν διαθέσιμο εργαζόμενο, ωθώντας τους μισθούς προς τα πάνω και συμβάλλοντας στον πληθωρισμό.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin