Image default
Οικονομία

Ευρωζώνη: Πώς θα τη γλιτώσει με μια «ρηχή» ύφεση

Η διολίσθηση σε ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης θεωρείται βέβαιη από τους οικονομολόγους για αυτό τον χειμώνα και καθώς διογκώνεται ο πληθωρισμός, ωστόσο, είναι πιθανό η περιοχή να γλιτώσει τα χειρότερα, όπως σημειώνει το - Economics.

Ενώ η γενναιόδωρη δημοσιονομική στήριξη και το πλεόνασμα στον τουρισμό μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό συνέβαλαν στην επέκταση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο, η δυναμική αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα λόγω πολλαπλών κρίσεων.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η βασική, εντείνοντας την ενεργειακή κρίση και αυξάνοντας την πιθανότητα παροχής ενέργειας με το δελτίο τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα πυροδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να υφίστανται και οι ξηρασίες έχουν καταστήσει ορισμένους από τους ποταμούς της Ευρώπης πρακτικά αδιάβατους.

Η Ευρωζώνη όμως θα μπορούσε να περάσει ελαφρά την ύφεση εφόσον οι καταναλωτές παραμείνουν προστατευμένοι από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με το - Economics.

Έτσι, η παραγωγή στην περιοχή φαίνεται να συρρικνώνεται κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο και 0,2% το επόμενο, με την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μείωση του κόστους φυσικού αερίου το επόμενο έτος.

Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επανέλθει το δεύτερο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να ανέλθει στο 9,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 – περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο.

Ωστόσο, «η πρόβλεψή μας προϋποθέτει ότι πολλά θα πάνε καλά αυτόν τον χειμώνα», δήλωσαν οικονομολόγοι του πρακτορείου. «Ο ασυνήθιστα κρύος καιρός, η απροθυμία να μοιραστούν οι προμήθειες, οι βαθύτερες διαταραχές στη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή η έκρηξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς συνεχίζεται η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσαν όλα να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε μια βαθύτερη ύφεση».

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Η  ύφεση δεν θα εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με το - Economics που προβλέπει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο.

«Με το Διοικητικό Συμβούλιο να μετατοπίζεται σε μια επιθετική στάση πολιτικής, αυτό σημαίνει ότι η απειλή που τίθεται στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα υπερκεράσει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη», σημειώνει ο Τζέιμι Ρας του - Economics. «Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να τελειώσει τον Μάρτιο, όταν οι ενδείξεις πτώσης του βασικού πληθωρισμού θα γίνουν σαφέστερες».

Το - Economics βλέπει αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 5,5% το επόμενο έτος, με την πρόβλεψη του Ιουνίου να ήθελε 3,2%. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,4%, σε σύγκριση με 2,1% που προβλεπόταν αρχικά.

Σχετικα αρθρα

Προς ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

admin

Ο  Σβαρτσενέγκερ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

admin

Επιδόματα: Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου

admin

Βαρόμετρο ο πληθωρισμός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

admin

Οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για LNG, λέει ο CEO της Total

admin

Ηλιακός θερμοσίφωνας με αίτηση στο gov.gr – Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε

admin

Ποιες περιοχές εξακολουθούν να έχουν ακριβή βενζίνη – Που πηγαίνουν οι τιμές

fastpath

ΗΠΑ: Η Γέλεν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να μειωθεί ο πληθωρισμός, υπό προϋποθέσεις

admin

Οι αγορές αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της Λιζ Τρας

admin

Πιάνεται ο στόχος του ’22 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τροχάδην για την αίτηση και τις επιδοτήσεις

admin

TotalEnergies: Συμφωνία με την Qatar Energy για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου NFS

admin

Dynagas LNG Partners: Αυξημένα κέρδη το 2022

admin