Image default
Ευρώπη

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

Μέσα στους επόμενους μήνες τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην παραγωγή της Μόσχας. 

Πιο συγκεκριμένα, καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους , σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Η μείωση θα γίνει σταδιακά και θα επιταχυνθεί όσο πλησιάζει το εμπάργκο. Μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει από αυτόν το μήνα, σύμφωνα με τον IEA. Ο οργανισμός αναμένει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως θα αποσυρθούν μέχρι τις αρχές του 2023, παρά την υγιή ανάκαμψη της παραγωγής τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ πρόκειται να σταματήσει τις περισσότερες αγορές αργού από τη Ρωσία από τις 5 Δεκεμβριου, ενώ από τις 5 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για τις αποστολές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ρωσικών προϊόντων και 1,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα θα πρέπει να βρουν νέο προορισμό λόγω των προγραμματισμένων περιορισμών της ΕΕ. 

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, φθάνοντας σχεδόν τα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, καθώς η χώρα ανακατευθύνει τις ροές αργού στην Ασία.

Τον Ιούνιο, η Κίνα για πρώτη φορά ξεπέρασε την ΕΕ και έγινε η κορυφαία αγορά για το αργό της Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της IEA. Το ασιατικό έθνος εισήγαγε 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια της ΕΕ την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, οι αποστολές αργού της Ρωσίας στην Ασία έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του -, εγείροντας ανησυχίες για το εάν η περιοχή μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις εισαγωγές, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης της ΕΕ στις ρωσικές εισαγωγές.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου ήταν κατά μέσο όρο περίπου 10,51 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία από τη μονάδα CDU-TEK του υπουργείου Ενέργειας που επικαλείται το -.  Πρόκειται για μείωση περίπου 2,5% τον Ιούλιο, ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται να οφείλεται στην εποχικότητα και όχι σε μακροπρόθεσμους παράγοντες όπως οι κυρώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των βαρελιών που έχουν απομακρυθνεί προήλθε από μια ομάδα μικρότερων παραγωγών πετρελαίου, η οποία περιλαμβάνει τον κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, δείχνουν τα στοιχεία.

Σχετικα αρθρα

Μπορέλ: Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί πρέπει να διερευνηθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν

admin

Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ ενδέχεται να επιτρέψει μικρότερες περικοπές στην κατανάλωση

admin

Σαρλ Μισέλ: Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή για τους Ρώσους που φεύγουν

admin

ΕΕ: Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει για τα πυρηνικά όπλα

admin

Τζόρτζια Μελόνι: Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί με την ΕΕ

admin

Μερική επιστράτευση: Οι Ρώσοι φεύγουν, η ΕΕ οργανώνεται

admin

Βρυξέλλες: Πώς σχολιάζουν τις εκλογές στην Ιταλία- «Αν γίνουν Ουγγαρία, έχουμε εργαλεία»

admin

Αναλύοντας τις διαφορές στην πίεση που ασκείται σε Γαλλία και Γερμανία για το Ουκρανικό

admin

Σύνοδος Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ολλανδία το 2023

admin

Ο έλεγχος των εταιρικών κερδών «δεν κάνει την ενέργεια φθηνότερη» λέει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ

admin

Κλονίζεται η γαλλική αριστερά από σειρά σκανδάλων σεξουαλικής βίας

admin

Λύση για τον περιορισμό των Ρώσων τουριστών αναζητά η Φινλανδία

admin