Image default
BLOOMBERG

Το Zantac γκρεμίζει τις μετοχές Sanofi, GSK και Haleon

Sanofi, GSK και Haleon βλέπουν τις μετοχές τους να χάνουν όλο και περισσότερο έδαφος, έχοντας χάσει συνολικά 40 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από το κλείσιμο της Τρίτης, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει σχετικά με το ανακληθέν φάρμακο για την καούρα Zantac.

Η μετοχή της Sanofi υποχωρούσε περίπου 13% την Πέμπτη, χάνοντας συνολικά 20% σε δύο συνεδριάσεις, που είναι και η μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει ποτέ μέσα σε δύο ημέρες. Η GSK υποχωρούσε κατά 6,9% στο Λονδίνο, ενώ η Haleon υποχωρούσε κατά 12%, χάνοντας από την Τρίτη συνολικά 19%.

Η GSK αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τις κινήσεις των μετοχών και τις συνεχιζόμενες αγωγές γύρω από το Zantac, ενώ η Haleon ανέφερε ότι δεν εμπλέκεται στη δικαστική υπόθεση και ότι δεν έχει διαθέσει ποτέ εμπορικά το φάρμακο σε καμία μορφή στις ΗΠΑ, είτε ως Haleon είτε ως GSK Consumer Healthcare. Η Sanofi δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το Zantac, ένα δημοφιλές αντιόξινο κατά το παρελθόν, έχει πυροδοτήσει σωρεία αγωγών στις ΗΠΑ κατηγορούμενο ότι προκαλεί καρκίνο. Η Sanofi, η GSK και η Boehringer Ingelheim, μεταξύ πολλών άλλων παρασκευαστών γενόσημων φαρμάκων, κατηγορούνται ότι δεν προειδοποιούσαν όπως θα έπρεπε τους χρήστες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που ενείχε η λήψη του φαρμάκου, το οποίο χορηγείτο χωρίς συνταγή γιατρού.

Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, οι ζημίες για τις φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν τα 10,5 έως 45 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση το τι έχει συμβεί στο παρελθόν με παρόμοιες υποθέσεις. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σε αυτή τη φάση σχετικά με τον πιθανό συνολικό οικονομικό αντίκτυπο της υπόθεσης Zantac», έγραψαν.

Το Zantac αποσύρθηκε από την αγορά το 2019 αφού ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι φαίνεται να παράγει απαράδεκτα υψηλά επίπεδα μιας καρκινογόνου χημικής ουσίας όταν εκτίθεται σε θερμότητα για μόλις πέντε ημέρες (ΣτΜ: δείτε εδώ την ανάκληση από τον ΕΟΦ).

Η αναλύτρια της UBS Group, Laura Sutcliffe, προειδοποίησε ότι ορισμένοι επενδυτές αποφεύγουν τη Sanofi μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Υποβαθμίζοντας τη σύσταση για τη μετοχή σε «ουδέτερη» από «αγορά», είπε ότι η δικαστική διαμάχη στις αρχές του 2023 μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το «χαρτί».

Στελέχη της Sanofi, ωστόσο, ανέφεραν τον προηγούμενα μήνα πως δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι το Zantac προκαλεί καρκίνο και ότι οι ενάγοντες δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους.

Σχετικα αρθρα

Βουτιά στη τιμή των Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet

admin

Πιερ Καστέλ: Ο μυστηριώδης δισεκατομμυριούχος, τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και η μάχη της διαδοχής

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: Το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας

admin

Rolex: Βάζει φρένο στην αγορά μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών

admin

Οι άγνωστοι δισεκατομμυριούχοι του κλάδου υγείας και οι νέες τους επενδύσεις

admin

Jack Ma: Πού “κρύβεται” ο δισεκατομμυριούχος της Alibaba;

admin

Γαλλία: Σταθερός, στα επίπεδα ρεκόρ παρέμεινε ο πληθωρισμός

admin

Γερμανία: Συμφωνία με το Κατάρ για προμήθεια LNG

admin

Elon Musk: Γιατί απειλεί με πόλεμο την Apple – Κίνδυνος για τα έσοδα του Twitter

admin

Blueground: Το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι ADQ επενδύει στην ελληνική startup

admin

Πετρέλαιο: Βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021

admin

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εκπέμπει SOS καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη ζήτηση

admin