Image default
Οικονομία

Τριπλό ηλεκτρονικό «δόκανο» για τα ΙΧ

Υπηρετώντας τη λογική «όλα στο φως με το πάτημα ενός κουμπιού», το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συντονίζει και βάζει κάτω από την ίδια «ομπρέλα»- και συγκεκριμένα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών- ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να εντοπίζονται την κρίσιμη στιγμή οι… ξεχασιάρηδες.  

Ποια είναι η κρίσιμη στιγμή; Όταν γίνεται προσπάθεια μεταβίβασης ενός αυτοκινήτου ή δικύκλου, αλλά κι όταν ζητά αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας.  

Με σχετική Απόφαση, κατ’ αρχάς διατίθεται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας (Α.Α.Δ.Ε.)». Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα Τέλη Κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος. Προφανές είναι ότι για τους… ξεχασιάρηδες θα μπλοκάρει η μεταβίβαση και θα καλούνται να πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο.  

Επιπλέον, το Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «εξοπλίζεται» με τη διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων (Α.Α.Δ.Ε.)». Όπως ορίζει η Απόφαση, σκοπός είναι η άντληση των πληροφοριών που απαιτούνται (ο τύπος του οχήματος, αν το όχημα έχει διαγραφεί, βρίσκεται σε ακινησία ή έχει δηλωθεί ως κλαπέν και αν είναι ασφαλισμένο) για την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών όχι μόνο για τη μεταβίβαση οχημάτων αλλά και την χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος λόγω απώλειας/κλοπής/φθοράς.  

Υπάρχει, όμως και τρίτο ηλεκτρονικό «δόκανο», το οποίο μάλιστα δεν ενεργοποιείται από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες.  

Στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) έχει δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος, όπου παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data), σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων, καθώς και τα χαρακτηριστικά των οχημάτων. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται με βάση ΜΟΝΟ τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., χωρίς κάποιο κωδικό ή πιστοποίηση.  

Αν και ΔΕΝ δημοσιοποιούνται τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων ούτε στοιχεία οφειλών από τέλη κυκλοφορίας, οι πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει κάποιος για την “ταυτότητα” ενός οχήματος είναι πολύτιμες π.χ. στις περιπτώσεις ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, η σχετική Απόφαση ορίζει ότι στο gov.gr παρουσιάζονται οι ακόλουθες πληροφορίες: 

  • Πληροφορία για την κατάσταση του οχήματος, ενδεικτικά σε «κλοπή», «κίνηση» ή «ακινησία», καθώς και ημερομηνία που τέθηκε σε ακινησία 

  • Πληροφορία για την κατάσταση ασφάλισης του, αν είναι «ασφαλισμένο» ή «ανασφάλιστο», και στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένο την ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης ασφάλισης 

  • Χαρακτηριστικά του οχήματος, ενδεικτικά χρώμα, κατασκευαστής και τύπος. 

Σχετικα αρθρα

Προς ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

admin

Ο  Σβαρτσενέγκερ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

admin

Επιδόματα: Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου

admin

Βαρόμετρο ο πληθωρισμός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

admin

Οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για LNG, λέει ο CEO της Total

admin

Ηλιακός θερμοσίφωνας με αίτηση στο gov.gr – Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε

admin

Ποιες περιοχές εξακολουθούν να έχουν ακριβή βενζίνη – Που πηγαίνουν οι τιμές

fastpath

ΗΠΑ: Η Γέλεν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να μειωθεί ο πληθωρισμός, υπό προϋποθέσεις

admin

Οι αγορές αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της Λιζ Τρας

admin

Πιάνεται ο στόχος του ’22 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τροχάδην για την αίτηση και τις επιδοτήσεις

admin

TotalEnergies: Συμφωνία με την Qatar Energy για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου NFS

admin

Dynagas LNG Partners: Αυξημένα κέρδη το 2022

admin