Image default
Οικονομία

Ευρωζώνη: Πώς θα τη γλιτώσει με μια «ρηχή» ύφεση

Η διολίσθηση σε ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης θεωρείται βέβαιη από τους οικονομολόγους για αυτό τον χειμώνα και καθώς διογκώνεται ο πληθωρισμός, ωστόσο, είναι πιθανό η περιοχή να γλιτώσει τα χειρότερα, όπως σημειώνει το - Economics.

Ενώ η γενναιόδωρη δημοσιονομική στήριξη και το πλεόνασμα στον τουρισμό μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό συνέβαλαν στην επέκταση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο, η δυναμική αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα λόγω πολλαπλών κρίσεων.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η βασική, εντείνοντας την ενεργειακή κρίση και αυξάνοντας την πιθανότητα παροχής ενέργειας με το δελτίο τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα πυροδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να υφίστανται και οι ξηρασίες έχουν καταστήσει ορισμένους από τους ποταμούς της Ευρώπης πρακτικά αδιάβατους.

Η Ευρωζώνη όμως θα μπορούσε να περάσει ελαφρά την ύφεση εφόσον οι καταναλωτές παραμείνουν προστατευμένοι από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με το - Economics.

Έτσι, η παραγωγή στην περιοχή φαίνεται να συρρικνώνεται κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο και 0,2% το επόμενο, με την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μείωση του κόστους φυσικού αερίου το επόμενο έτος.

Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επανέλθει το δεύτερο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να ανέλθει στο 9,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 – περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο.

Ωστόσο, «η πρόβλεψή μας προϋποθέτει ότι πολλά θα πάνε καλά αυτόν τον χειμώνα», δήλωσαν οικονομολόγοι του πρακτορείου. «Ο ασυνήθιστα κρύος καιρός, η απροθυμία να μοιραστούν οι προμήθειες, οι βαθύτερες διαταραχές στη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή η έκρηξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς συνεχίζεται η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσαν όλα να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε μια βαθύτερη ύφεση».

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Η  ύφεση δεν θα εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με το - Economics που προβλέπει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο.

«Με το Διοικητικό Συμβούλιο να μετατοπίζεται σε μια επιθετική στάση πολιτικής, αυτό σημαίνει ότι η απειλή που τίθεται στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα υπερκεράσει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη», σημειώνει ο Τζέιμι Ρας του - Economics. «Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να τελειώσει τον Μάρτιο, όταν οι ενδείξεις πτώσης του βασικού πληθωρισμού θα γίνουν σαφέστερες».

Το - Economics βλέπει αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 5,5% το επόμενο έτος, με την πρόβλεψη του Ιουνίου να ήθελε 3,2%. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,4%, σε σύγκριση με 2,1% που προβλεπόταν αρχικά.

Σχετικα αρθρα

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

ΣΔΙΤ: Ωριμάζουν έργα αξίας 7 δισ. ευρώ, σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 2,5 δισ. – Όλη η λίστα

admin