Image default
Οικονομία

Τριπλό ηλεκτρονικό «δόκανο» για τα ΙΧ

Υπηρετώντας τη λογική «όλα στο φως με το πάτημα ενός κουμπιού», το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συντονίζει και βάζει κάτω από την ίδια «ομπρέλα»- και συγκεκριμένα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών- ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να εντοπίζονται την κρίσιμη στιγμή οι… ξεχασιάρηδες.  

Ποια είναι η κρίσιμη στιγμή; Όταν γίνεται προσπάθεια μεταβίβασης ενός αυτοκινήτου ή δικύκλου, αλλά κι όταν ζητά αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας.  

Με σχετική Απόφαση, κατ’ αρχάς διατίθεται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας (Α.Α.Δ.Ε.)». Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα Τέλη Κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος. Προφανές είναι ότι για τους… ξεχασιάρηδες θα μπλοκάρει η μεταβίβαση και θα καλούνται να πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο.  

Επιπλέον, το Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «εξοπλίζεται» με τη διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων (Α.Α.Δ.Ε.)». Όπως ορίζει η Απόφαση, σκοπός είναι η άντληση των πληροφοριών που απαιτούνται (ο τύπος του οχήματος, αν το όχημα έχει διαγραφεί, βρίσκεται σε ακινησία ή έχει δηλωθεί ως κλαπέν και αν είναι ασφαλισμένο) για την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών όχι μόνο για τη μεταβίβαση οχημάτων αλλά και την χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος λόγω απώλειας/κλοπής/φθοράς.  

Υπάρχει, όμως και τρίτο ηλεκτρονικό «δόκανο», το οποίο μάλιστα δεν ενεργοποιείται από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες.  

Στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) έχει δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος, όπου παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data), σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων, καθώς και τα χαρακτηριστικά των οχημάτων. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται με βάση ΜΟΝΟ τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., χωρίς κάποιο κωδικό ή πιστοποίηση.  

Αν και ΔΕΝ δημοσιοποιούνται τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων ούτε στοιχεία οφειλών από τέλη κυκλοφορίας, οι πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει κάποιος για την “ταυτότητα” ενός οχήματος είναι πολύτιμες π.χ. στις περιπτώσεις ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, η σχετική Απόφαση ορίζει ότι στο gov.gr παρουσιάζονται οι ακόλουθες πληροφορίες: 

  • Πληροφορία για την κατάσταση του οχήματος, ενδεικτικά σε «κλοπή», «κίνηση» ή «ακινησία», καθώς και ημερομηνία που τέθηκε σε ακινησία 

  • Πληροφορία για την κατάσταση ασφάλισης του, αν είναι «ασφαλισμένο» ή «ανασφάλιστο», και στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένο την ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης ασφάλισης 

  • Χαρακτηριστικά του οχήματος, ενδεικτικά χρώμα, κατασκευαστής και τύπος. 

Σχετικα αρθρα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin