Image default
Οικονομία

Βρετανία: Οριακή συρρίκνωση για την οικονομία- «Δυσάρεστα υψηλός ο κίνδυνος να εισέλθει σε ύφεση»

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η κρίση κόστους ζωής δείχνει να επιβαρύνει τη χώρα.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% μετά από άνοδο 0,8% το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία η συρρίκνωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση του τομέα των υπηρεσιών, με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση να προέρχεται από τους κλάδους της υγείας και της κοινωνικής εργασίας, κάτι που αντανακλά τη μείωση των δραστηριοτήτων λόγω Covid-19. Πτώση σημείωσε και η μεταποίηση.

Σε μηνιαίο επίπεδο, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο, λιγότερο από το -1,3% που περίμεναν οι αναλυτές, αλλά μετά από αύξηση κατά 0,4% τον Μάιο.

Τα στοιχεία σηματοδοτούν το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής στην ανάκαμψη από την πανδημία. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός που μαίνεται σε υψηλό 40 ετών θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση αργότερα φέτος.

«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τα πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε τον Ιούνιο, καθώς η πρόσθετη μέρα εθνικής αργίας οδήγησε σε μικρότερη συρρίκνωση από ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενες περιπτώσεις. Καθώς η κρίση κόστους ζωής δεν έχει ακόμη εμφανιστεί ξεκάθαρα στα στοιχεία του ΑΕΠ, υπάρχει πιθανότητα η υποκείμενη ανάπτυξη να είναι ισχυρότερη από ό,τι περιμέναμε. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να ξεκαθαρίσουμε την πορεία της οικονομίας. Με την Ευρωζώνη να οδεύει προς μια ύφεση και τους λογαριασμούς ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέλθει σε ύφεση στο τέλος του έτους παραμένει δυσάρεστα υψηλός», σχολιάζει το - Economics. 

-

Σχετικα αρθρα

Έρχονται χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό

admin

Ρεύμα: Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε η ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς

admin

Οι 3 παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια στις φετινές δηλώσεις (παραδείγματα)

admin

Aνακαλείται η άδεια της Συνεταιριστικής Ολυμπος – Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις της τράπεζας

admin

Στεγαστικά δάνεια: «Στο κόκκινο» οι νέες δόσεις

admin

Έκρηξη κερδών για την Capital Product Partners το 2022

admin

Λιμένας Βόλου: Ποιοι είναι οι 8 «μονομάχοι» – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η συνεργασία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και τα διεθνή σχήματα

fastpath

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

admin

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Δάνεια: Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στις δόσεις – Παράδειγμα

admin

«Κλείδωσαν» οι όροι του ΣΔΙΤ για το Κέντρο Καινοτομίας

admin

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν», παρά την αύξηση των επιτοκίων

fastpath