Image default
Οικονομία

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, έχουν γραφτεί πολλές αναλύσεις για τον αντίκτυπο του πολέμου και των κυρώσεων που ακολούθησαν στη ρωσική οικονομία. Στόχος των κυρώσεων είναι να «δαγκώσουν» την οικονομία, ωστόσο,τα στοιχεία απέδειξαν ότι «δαγκώνουν» αργά και την ίδια ώρα ο Πούτιν εκμεταλλεύεται την αντεπίθεσή του στο μέτωπο της ενέργειας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έρχεται συρρίκνωση για την οικονομίας της Ρωσίας. Σημαίνει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από το αναμενόμενο.

Αν και η συρρίκνωση της οικονομίας αποδεικνύεται μέχρι στιγμής λιγότερο απότομη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει ότι η ύφεση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα και δεν αναμένει ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.  Η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7% αυτό το τρίμηνο και πιθανώς ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Εκτιμά επίσης ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Παράλληλα, η αντιπαράθεση σχετικά με τις αποστολές ενέργειας στην Ευρώπη εγείρει νέους κινδύνους για την οικονομία. Οι μηνιαίες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει ότι η παραγωγή αργού στη Ρωσία θα μειωθεί περίπου 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. 

«Η ύφεση το 2022 θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση για τη νομισματική πολιτική αυτόν τον μήνα. «Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος των κλυδωνισμών της προσφοράς μπορεί να επεκταθεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου».

Πάντως, σύμφωνα με το  - Economics, ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία στέλνει πίσω τη ρωσική οικονομία κατά τέσσερα χρόνια.

Η Ρωσία, μια οικονομία που ανέβαζε ταχύτητα στις αρχές του 2022 συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αναφέρει το -. Όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι του πρακτορείου, το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο, σημειώνοντας ετήσια πτώση 4,7%.

«Η οικονομία θα χάσει τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, επιστρέφοντας στο μέγεθος του 2018 το δεύτερο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι η συρρίκνωση θα επιβραδυνθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο με τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική να υποστηρίζει τη ζήτηση. Ωστόσο, η οικονομία θα χάσει άλλο 2% το 2023, καθώς το ευρωπαϊκό εμπάργκο ενέργειας θα μειώσει τις εξαγωγές», εκτιμάει το - Economics.

-

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Tα spreads των ομολόγων «πνίγουν» τον δανεισμό των επιχειρήσεων

admin

Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές στον απόηχο των διαρροών στους Nord Stream

admin

«Καμπανάκι» από Γερμανία για πληθωρισμό, ύφεση, απώλεια ευημερίας

admin

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

fastpath

Ηλιακός θερμοσίφωνας με 50% επιδότηση – Δικαιούχοι και κριτήρια

admin

Μπαίνει πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ – Τα πρόστιμα για παραβάτες

admin

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης – Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

admin

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit – Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

fastpath

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Τρέχει να αυτορρυθμιστεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους

admin