Image default
Οικονομία

Πώς οι «παράλληλες εισαγωγές» παρέχουν άνεση στους Ρώσους καταναλωτές

Δεκάδες δυτικές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την αγορά της Ρωσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο και για να αποφύγουν πιθανές αντιδράσεις σχετικά με τα κέρδη που προέρχονται από τη Μόσχα. Παράλληλα η έξοδος των δυτικών εμπορικών σημάτων έχει μια συμβολική και πρακτική σημασία, υπενθυμίζοντας στους απλούς Ρώσους την απομόνωσή τους περισσότερο από ό,τι οι κυρώσεις σε αξιωματούχους του Κρεμλίνου ή στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Η Ρωσία αντέδρασε δημοσιεύοντας μια μακρά λίστα προϊόντων από ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες τεχνολογίας και καταναλωτικές μάρκες που εμπίπτουν στον μηχανισμό παράλληλης εισαγωγής, ο οποίος επιτρέπει στις ρωσικές εταιρείες να αγοράζουν προϊόντα από οποιαδήποτε εταιρεία εκτός Ρωσίας, χωρίς έγκριση από τους κατόχους εμπορικών σημάτων , ανοίγοντας τις πύλες στις «γκρίζες» εισαγωγές και σε άλλα εμπορικά σχήματα με στόχο να διατηρηθούν γεμάτα τα ράφια των καταστημάτων.

Τα προϊόντα που φτάνουν τώρα στη Ρωσία συχνά προορίζονται αρχικά για εξαγωγή σε χώρες που αποτελούν μέρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΕΕ) υπό την ηγεσία της Μόσχας και με τις οποίες η Μόσχα μοιράζεται μία τελωνειακή ένωση: Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν. Στη συνέχεια, τα προϊόντα αποστέλλονται στη Ρωσία και πωλούνται στην αγορά, με τις δυτικές μάρκες να χάνουν κάθε έλεγχο της διανομής και της πώλησής τους.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πολιτική στα τέλη Μαΐου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα επιτρέψει στους Ρώσους να συνεχίσουν να εισάγουν προϊόντα «κλάσης lyuksus», μία σύνθεση του Ρώσου προέδρου των λέξεων luxe και της μάρκας αυτοκινήτων Lexus.  «Απλώς θα είναι λίγο πιο ακριβά», είπε.

Με αυτόν τον τρόπο στη Ρωσία μπορεί να βρει κανείς προϊόντα Zara ή Apple, και πολυτελή αυτοκίνητα, όπως  Mercedes, BMW και Range Rovers. 

Σχολιάζοντας ο κοινωνιολόγος Γκριγκόρι Γιούντιν είπε ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει μια «αίσθηση κανονικότητας στην καθημερινή ζωή [των Ρώσων]. «Αυτή η αίσθηση κανονικότητας υποδηλώνει επίσης ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα που έχουν συνηθίσει», είπε. «Η παράλληλη εισαγωγή, επομένως, παίζει το ρόλο της στο να διασφαλίσουμε ότι η ζωή δεν θα διαταραχθεί από τον πόλεμο. Ο Πούτιν δεν θέλει οι Ρώσοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους λόγω του πολέμου, αλλά να συνεχίσουν να ζουν όπως ζούσαν. Τα δυτικά καταναλωτικά προϊόντα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα μπορεί να έχουν μεγάλη αξία για τον μέσο Ρώσο».

- - Guardian

Σχετικα αρθρα

Προς ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

admin

Ο  Σβαρτσενέγκερ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

admin

Επιδόματα: Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου

admin

Βαρόμετρο ο πληθωρισμός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

admin

Οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για LNG, λέει ο CEO της Total

admin

Ηλιακός θερμοσίφωνας με αίτηση στο gov.gr – Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε

admin

Ποιες περιοχές εξακολουθούν να έχουν ακριβή βενζίνη – Που πηγαίνουν οι τιμές

fastpath

ΗΠΑ: Η Γέλεν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να μειωθεί ο πληθωρισμός, υπό προϋποθέσεις

admin

Οι αγορές αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της Λιζ Τρας

admin

Πιάνεται ο στόχος του ’22 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τροχάδην για την αίτηση και τις επιδοτήσεις

admin

TotalEnergies: Συμφωνία με την Qatar Energy για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου NFS

admin

Dynagas LNG Partners: Αυξημένα κέρδη το 2022

admin