Image default
Πολιτική

Welt: Η νέα στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ

Οι σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ.

Eίναι θετικό ότι ο δασκαλίστικος τόνος από γερμανικής πλευράς, που υιοθετήθηκε κατά καιρούς την τελευταία δεκαετία, ανήκει πλέον στο παρελθόν, τονίζει ο Αλέξανδρος Κρητικός, κύριος ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Οι επισκέψεις Γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα αναδεικνύουν τη νέα στρατηγική σημασία της χώρας για την ΕΕ, σχολιάζει ο Αλέξανδρος Κρητικός, κύριος ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα της Welt.

Όπως σημειώνει εξ αρχής «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα ολοένα και πιο σημαντικό φυλάκιο όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο λόγος έγκειται στον επιθετικό τόνο της Τουρκίας και στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου: «Ο Ερντογάν απειλεί διαρκώς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: με την πολεμική ρητορική του, η οποία έχει ήδη οδηγήσει αρκετές φορές σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στο Ιράκ ή τη Συρία, με τα μηνύματα που στέλνει, για παράδειγμα, με τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, αγνοώντας τα ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος ή η Κρήτη. Ή με την απαίτησή του για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, τα οποία παράλληλα ο ίδιος απειλεί απροκάλυπτα».

Και υπό τις παρούσες συνθήκες «ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών αντιλαμβάνεται τον Ερντογάν ως το περιφερειακό ισοδύναμο του Πούτιν», παρατηρεί ο Κρητικός – και παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης από ελληνικής πλευράς, συμπληρώνει ότι «με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι αναστολές για την έναρξη ενός πολέμου στην Ευρώπη έχουν ενδεχομένως υποχωρήσει και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να επανατοποθετηθούν έναντι των γειτονικών τους χωρών. Στο εγχείρημα αυτό Γερμανία και Ελλάδα έχουν να διαδραματίσουν βασικούς ρόλους με διαφορετικούς τρόπους. (…) Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ γερμανικής και η ελληνικής κυβέρνησης. Και είναι θετικό ότι ο δασκαλίστικος τόνος από γερμανικής πλευράς, που υιοθετήθηκε κατά καιρούς την τελευταία δεκαετία, ανήκει πλέον στο παρελθόν – άλλη μια σημαντική προϋπόθεση για μια καλή συνεργασία».

- DW / Χρύσα Βαχτσεβάνου

  • Νίκη Κεραμέως σε ΣΚΑΪ: 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με επιπλέον 8.500 εκπαιδευτικούς
  • Φάλτσα, διαφωνίες και υψηλοί τόνοι στο «σήριαλ» των παρακολουθήσεων
  • Μπουρχάν Μπαράν: Η υπανικτική δήλωση Αθανασίου καλλιεργεί δογματισμό και μισαλλοδοξία

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα. Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το sofokleous10.gr.

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κώστας Σιδηρόπουλος – γιος της Κατερίνας Παπακώστα – αντικαθιστά τον Δημήτρη Παπανώτα

admin

«Κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα – «Παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα»

admin

Κόντρα Βελόπουλου – Θεοχάρη στη Βουλή για τη συμμετοχή Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

admin

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα – Οι δηλώσεις μετά τη Σύνοδο της ΕΕ

admin

Δένδιας: Η α’ φάση του οικιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει 702 διαμερίσματα σε 54 συγκροτήματα

admin

Μητσοτάκης για το επίδομα στις αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες: «Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα»

admin

Με απόφαση Κασσελάκη, εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

admin

Δένδιας: Η πρώτη φάση του οικιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει 702 διαμερίσματα σε 54 συγκροτήματα

admin

«Έλλειψη στρατηγικού οράματος της ΕΕ»: Οργή Άγκυρας για τη σύνδεση της ένταξής της με το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής

admin

Προκαλεί η Άγκυρα για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο: «Μονομερείς ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές»

admin

Το δηκτικό σχόλιο Ανδρουλάκη για Κασσελάκη: «Όταν βαφτίστηκα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ στην κολυμπήθρα»

admin

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη

admin