Image default
Οικονομία

Ποια νομίσματα θα αντικαταστήσουν ευρώ-δολάριο στο επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το κινεζικό γιουάν, τη ρουπία της Ινδίας και την τουρκική λίρα για το επενδυτικό της ταμείο, στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μηχανισμού που χρησιμοποιεί τα υπερκέρδη από τις πωλήσεις ενέργειας.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε την πιθανή λίστα νομισμάτων για πρώτη φορά την Παρασκευή, σε μια έκθεση σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με την τραπεζική αρχή, ενδέχεται να συμπεριληφθούν και άλλα νομίσματα. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σημαντικό ποσό επενδύσεων» από το fund θα αφορά επίσης σε εγχώρια έργα για την περίοδο 2022-2025, καθώς είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν την οικονομία να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, αναφέρει η έκθεση.

Με τις αγορές του ευρώ και του δολαρίου να μπλοκάρονται από τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε προϊδεάσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στραφεί σε άλλα νομίσματα για να συμπληρώσει το Wellbeing Fund και πιθανώς να επενδύσει στο γιουάν καθώς επεκτείνει το εμπόριο με την Ασία.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας,Ελβίρα Ναμπιουλίνα, έχει προειδοποιήσει κατά της χρήσης ευμετάβλητων νομισμάτων, ενώ υποστηρίζει την επιστροφή στην εξοικονόμηση των υπερκερδών από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.  

Το επενδυτικό ταμείο αναπτύχθηκε σημαντικά τον Μάιο λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, αλλά έπεσε σε κάτι λιγότερο από 200 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα. Οι συναλλαγές σε γιουάν-ρούβλι έφτασαν σε ρεκόρ στο Χρηματιστήριο της Μόσχας τον περασμένο μήνα.

-

Σχετικα αρθρα

Tα spreads των ομολόγων «πνίγουν» τον δανεισμό των επιχειρήσεων

admin

Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές στον απόηχο των διαρροών στους Nord Stream

admin

«Καμπανάκι» από Γερμανία για πληθωρισμό, ύφεση, απώλεια ευημερίας

admin

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

fastpath

Ηλιακός θερμοσίφωνας με 50% επιδότηση – Δικαιούχοι και κριτήρια

admin

Μπαίνει πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ – Τα πρόστιμα για παραβάτες

admin

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης – Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

admin

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit – Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

fastpath

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Τρέχει να αυτορρυθμιστεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους

admin

Αλλάζω Συσκευή: Νέες επιδοτήσεις πριν τα Χριστούγεννα – Τι αλλάζει

admin