Image default
Οικονομία

Η Ρωσία βγάζει από την πρίζα τους εχθρούς, επιβραβεύει τους φίλους

Σχεδόν έξι μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και εκδιώχθηκε από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει δημιουργήσει ένα δικό της σύστημα για αντίποινα στους εχθρούς και δώρα στους φίλους.

Από τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Μόσχα θα επιτρέπει τις συναλλαγές σε επενδυτές των οποίων οι χώρες δεν συμμετέχουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δίνοντας τέλος στην απαγόρευση που είχε τεθεί σε ισχύ μετά τον πόλεμο. Για τις «μη φιλικές» χώρες, ωστόσο, η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ. «Αρχικά ήταν ένα είδος capital controls απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αλλά τώρα είναι περισσότερο ζήτημα αρχής για τους Ρώσους» εξηγεί στο - o  Κρίστοφερ Γκράνβιλ, γενικός διευθυντής στην TS Lombard του Λονδίνου. Είναι ακόμη ένα όπλο (αν και σαφώς λιγότερο επώδυνο) που έρχεται να προστεθεί στον ενεργειακό πόλεμο και το «μαρτύριο της σταγόνας» με το φυσικό αέριο. 

Η διάκριση αυτή είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα. Πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέτρεψε σε ξένες τράπεζες και ενεργειακές να βγάλουν από τη χώρα τις δραστηριότητές τους. Εκείνες έφυγαν και το ενεργητικό τους τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο. Την ίδια ώρα το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας επενδύει σε νομίσματα χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία αφού έχει διακόψει τις σχέσεις με ευρώ και δολάριο. 

Με έσοδα – ρεκόρ από τις εξαγωγές ενέργειας (παρά τις κυρώσεις) και με το ρούβλι να επιδίδεται σε ράλι, οι ρωσικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να άρουν τα capital controls – μόνο για εκείνους που θέλουν, σημειώνει το -. Παράλληλα αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν «τοξικά» νομίσματα και καλούν τις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες να μετατρέψουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε νομίσματα φιλικών χωρών. 

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο των νομισμάτων «φιλικών» χωρών στα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ήταν μόλις 5% με 10% πριν από έναν χρόνο. Αυτό πρόκειται να αλλάξει. 

Σχετικα αρθρα

Προς ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

admin

Ο  Σβαρτσενέγκερ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

admin

Επιδόματα: Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου

admin

Βαρόμετρο ο πληθωρισμός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

admin

Οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για LNG, λέει ο CEO της Total

admin

Ηλιακός θερμοσίφωνας με αίτηση στο gov.gr – Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε

admin

Ποιες περιοχές εξακολουθούν να έχουν ακριβή βενζίνη – Που πηγαίνουν οι τιμές

fastpath

ΗΠΑ: Η Γέλεν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να μειωθεί ο πληθωρισμός, υπό προϋποθέσεις

admin

Οι αγορές αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της Λιζ Τρας

admin

Πιάνεται ο στόχος του ’22 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τροχάδην για την αίτηση και τις επιδοτήσεις

admin

TotalEnergies: Συμφωνία με την Qatar Energy για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου NFS

admin

Dynagas LNG Partners: Αυξημένα κέρδη το 2022

admin