Image default
Οικονομία

Πιο πιθανό η Ευρωζώνη να μπει σε ύφεση παρά να τη γλιτώσει, λένε τώρα οι οικονολόγοι

Ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η κρίση ενέργειας απειλεί να ωθήσει περαιτέρω τον ήδη ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του -.

Ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η κρίση ενέργειας απειλεί να ωθήσει περαιτέρω τον ήδη ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του -.

Αναλυτικότερα, η πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (όπως ορίζεται τεχνικά η ύφεση) έχει αυξηθεί στο 60%, από το 45% προηγούμενης έρευνας και από το 20% που ήταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μία από τις πλέον εκτεθειμένες στη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Ξεπέρασε το 50% η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη

- Έρευνα - που διενεργήθηκε στο διάστημα 5-11 Αυγούστου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποια είναι η πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες

Το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής «λαβώνει» τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης, με τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας να επιδεινώνουν το πρόβλημα καθώς θα οδεύουμε προς τα τέλη του του 2022. Επιπρόσθετα, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν από τις σοβαρές ξηρασίες, που οδήγησαν σε πτώση της στάθμης των υδάτων σε ποτάμια σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: Η ξηρασία «στερεύει» τα ποτάμια της Ευρώπης – Σε κίνδυνο μεταφορές αξίας 80 δισ. δολαρίων

Ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να κινηθεί κατά μέσο όρο στο σχεδόν 8% το 2022 -περίπου τέσσερις φορές υψηλότερα σε σχέση με το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2% -και στο 4% το 2023. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξακολουθούν να αναμένουν επιβράδυνση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% το 2024.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν, τέλος, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο -όπως έκανε και στην πρώτη της κίνηση τον Ιούλιο. Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% μέχρι τα τέλη του έτους, με μία νέα αύξηση κατά 0,25% να αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σχετικα αρθρα

Αέριο: Νέες επενδύσεις έως 570 εκατ. στο σύστημα μεταφοράς – Τι θα κρίνει την υλοποίηση

admin

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

admin

Νέο άλμα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Προϊόντα made in Greece προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, αυξημένες 10% οι προκρατήσεις

admin