Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Πως η χαλάρωση απειλεί την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Επόμενη ημέρα: Το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα κοστίσει… πολύ ακριβά

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια με τον πιο επιθετικό ρυθμό πόλλων δεκαετιών, αλλά οι οικονομικές συνθήκες που πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές για να δαμάσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Ένα ράλι στις μετοχές και η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μετά την άνοδο της Fed τον Ιούνιο σημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην πραγματικότητα χαλαρώνουν, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία χτυπήθηκε με συνδυασμένες αυξήσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης σε εκείνη τη συνεδρίαση και την επόμενη.

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες αντικατοπτρίζουν τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης σε μια οικονομία. Υπαγορεύουν τα σχέδια δαπανών, αποταμίευσης και επενδύσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, επομένως οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να τα αυστηροποιήσουν για να βοηθήσουν στον έλεγχο του πληθωρισμού, ο οποίος είναι πλέον πολύ πάνω από τα επίπεδα-στόχους τους.

Ένας ευρέως ακολουθούμενος δείκτης χρηματοοικονομικών συνθηκών των ΗΠΑ (FCI) που συνέταξε η Goldman Sachs, ο οποίος επηρεάζει το κόστος δανεισμού, τα επίπεδα μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έχει χαλαρώσει περίπου 80 μονάδες βάσης (bps) από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο.

Ένας παρόμοιος δείκτης από την Federal Reserve του Σικάγο, ο οποίος παρακολουθεί τις χρηματοοικονομικές συνθήκες ανεξάρτητα από τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, έχει γίνει αρνητικός, υποδηλώνοντας ότι οι συνθήκες είναι χαλαρές σε σχέση με αυτό που συνήθως υποδηλώνει η τρέχουσα οικονομική εικόνα.

Στη ζώνη του ευρώ, οι συνθήκες έχουν επίσης χαλαρώσει κατά περίπου 40 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs, και οι αγορές χρήματος έχουν αποτιμήσει τις περισσότερες από τις αυξήσεις επιτοκίων το 2023 που περίμεναν προηγουμένως.

«Πίσω τον Ιούνιο πιστεύαμε ότι οι οικονομικές συνθήκες (των ΗΠΑ) ήταν σε γενικές γραμμές εκεί που θα έπρεπε να είναι για να δημιουργήσετε την επιβράδυνση που χρειάζεστε για να επαναφέρετε τη δραστηριότητα, την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό των τιμών πίσω στον στόχο», δήλωσε ο Daan Struyven, ανώτερος παγκόσμιος οικονομολόγος της Goldman Sachs.

«Η καλύτερη εικασία μας είναι ότι έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ».

Η αλλαγή των συνθηκών οφείλεται στους φόβους ύφεσης, οι οποίοι ώθησαν τις αγορές όχι μόνο να μειώσουν το βαθμό που αναμένουν να κινηθεί η Fed, αλλά και να μειώσουν τις τιμές των επιτοκίων το επόμενο έτος. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed θα ανησυχεί περισσότερο για μια επιβράδυνση της οικονομίας παρά για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος.

Τα σχόλια του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ μετά την αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας τον Ιούλιο ερμηνεύτηκαν επίσης από ορισμένους επενδυτές ως υπονοούμενα “u-turn”.

Οι αγορές χρήματος αναμένουν τώρα ότι οι αυξήσεις της Fed θα σταματήσουν περίπου στο 3,6% τον επόμενο Μάρτιο, σε σύγκριση με το 4% + που αναμενόταν πριν από την αύξηση του Ιουνίου, ακολουθούμενες από περικοπές περίπου 50 bps μέχρι το τέλος του 2023.

Από την άνοδο του Ιουνίου, ο S&P 500 κέρδισε 13%, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 22% και οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μειώθηκαν κατά 70 bps. Οι πιστωτικές αγορές έχουν επίσης αυξηθεί.

Βεβαίως, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι περίπου 200 bps πιο αυστηρές από το χαμηλό ρεκόρ του τέλους του 2021 και οι μετοχές παραμένουν 10% κάτω για το 2022.

Η Goldman εκτιμά ότι μια σύσφιξη κατά 100 bps στην FCI της θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη κατά μία ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος.

Αλλά η πρόσφατη χαλάρωση πλησιάζει αυτό που η τράπεζα ονομάζει «βρόχο FCI», είπε ο Στρούιβεν.

“Εάν δείτε πολύ σημαντικές πρόσθετες χρηματοοικονομικές συνθήκες να χαλαρώνουν, αυτό πιθανότατα δεν θα ήταν βιώσιμο, επειδή οι προοπτικές για τη δραστηριότητα, την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό θα φαίνονται πολύ ζεστές”.

Αυτός ο κίνδυνος αντανακλάται ήδη στους μετρητές της αγοράς των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Το 10ετές  των ΗΠΑ έχει αυξηθεί περίπου 15 bps στο 2,44% από τις αρχές Ιουλίου. Οι προσδοκίες της ευρωζώνης έχουν επίσης αυξηθεί. ,

“Αυτή η τρελή ερμηνεία ήταν ο λόγος για τον οποίο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εκτινάχθηκαν ξανά. Αυτό απλώς δείχνει ότι η Fed έχει ακόμη μια ημιτελή δουλειά μπροστά της”, δήλωσε ο Patrick Saner, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Swiss Re.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο αντί να αυξηθεί, τροφοδότησε περαιτέρω χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και την αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι αγορές εργασίας είναι ολοένα και πιο στενές. 

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, στο 3,5%, είναι πολύ χαμηλότερο από το χαμηλότερο επίπεδο — 4,4% σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου — που μπορεί να φτάσει χωρίς να τονώσει τον πληθωρισμό.

Η ετήσια αύξηση των μισθών κατά 5,2% είναι πολύ υψηλότερη από το 3,5% που εκτιμά η Goldman είναι απαραίτητη για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed στο 2%.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν υποχωρήσει ενάντια στη μετατόπιση των τιμών στην αγορά, τονίζοντας την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν να ασκούν αυστηρότερη πολιτική μέχρι να υποχωρήσουν οι πιέσεις στις τιμές. 

Λένε επίσης ότι είναι απίθανο η Fed να στραφεί σε μείωση των επιτοκίων το 2023. Μια τιμολόγηση από αυτές τις περικοπές θα καταστήσει αυστηρότερους τους χρηματοοικονομικούς όρους. 

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές και για να συμβεί αυτό, “χρειάζεται είτε να δείτε κάποιες μειώσεις στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, τις τιμές των μετοχών ή αυξήσεις στις αποδόσεις μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Συνήθως είναι ένας συνδυασμός”, είπε ο Saner.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα φτάσουν στο 3,30% μέχρι το τέλος του έτους, από το σημερινό 2,80%.

Άλλοι είναι δύσπιστοι για τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών. Η Morgan Stanley αναμένει ότι ο S&P 500 θα πέσει περίπου 9% μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Οι αναλυτές της UBS σημειώνουν ότι το χρηματιστήριο επί του παρόντος συμβαδίζει με τον πυρήνα του πληθωρισμού να επιστρέφει στο 1,5%-2%. Εάν καταλήξει κατά μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, οι προσαρμογές αποτίμησης συνεπάγονται πτώση 25% στον S&P 500, εκτιμούν.

«Οι ευσεβείς πόθοι στις αγορές απλώς δυσκολεύουν τη δουλειά, χαλαρώνοντας τις οικονομικές συνθήκες και απαιτώντας περισσότερη νομισματική αυστηρότητα για να αντισταθμιστεί», προειδοποίησε ο Μπιλ Ντάντλι, πρώην επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, σε άρθρο γνώμης για το - News νωρίτερα τον Αύγουστο.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Ο Νετανιάχου ορκίζεται νίκη μετά τα χτυπήματα του Ιράν, οι φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση αυξάνονται -VID

admin

Κλιμακώνεται ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ – Ιράν

admin