Image default
Οικονομία

Επιστρεπτέα: Πώς έγινε «υπερόπλο» για νέα μέτρα στήριξης – «Μαξιλάρι» 870 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα

Απρόσμενα θετική η αντίδραση των επιχειρηματιών να πληρώσουν τοις μετρητοίς το ένα τρίτο των οφειλών. Πληρωμή 897 εκατ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί μόνο μία από τις 90 δόσεις αξίας 27 εκατ. ευρώ. Το μήνυμα που μεταφέρεται για μέτρα στήριξης που διαρθρώθηκαν σωστά και στήριξαν την επιχειρηματικότητα.

Η απρόσμενα θετική αντίδραση των επιχειρηματιών να πληρώσουν τοις μετρητοίς το ένα τρίτο των οφειλών της Επιστρεπτέας (πληρωμές 897 εκατ. ευρώ από 2,74 δισ. ευρώ σύνολο οφειλής) το μήνα Ιούλιο, δημιουργεί από μόνη της έναν κουμπαρά 870 εκατομμυρίων ευρώ για το πακέτο νέων μέτρων στήριξης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Και τούτο διότι το ποσό δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό: Η πρόβλεψη που υπήρχε ήταν μόνο για 27 εκατομμύρια το μήνα (όσα είναι δηλαδή τα έσοδα για 1 από τις 90 δόσεις). Έτσι, το το ποσό των 870 εκατ. ευρώ (αν αφαιρεθεί η δόση), είναι ένα απρόσμενο και ισχυρό «όπλο» για τα κρατικά ταμεία και όχι μόνο.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν πως το μήνυμα που μεταφέρεται από την εν λόγω κίνηση των επιχειρηματιών δεν είναι μόνο εισπρακτικό, έχει και ευρύτερη οικονομική σημασία. Και τούτο διότι από τη στιγμή που με καθαρά οικονομικά κριτήρια δεν συνέφερε τους επιχειρηματίες λόγω πληθωρισμού να επιστρέψουν τοις μετρητοίς το ποσό παρά την έκπτωση 15%, η εν λόγω κίνηση σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης της πανδημίας διαρθρώθηκαν σωστά και στήριξαν την επιχειρηματικότητα, αποδίδοντας καρπούς. Δηλαδή, δίδοντας στους επιχειρηματίες τη ρευστότητα, αλλά και τη βούληση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πλέον, ο στόχος είναι στα τέλη Αυγούστου να υπάρξει ανάλογη εικόνα και στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, αλλά και γενικότερα από τα στοιχεία για την πορεία των άμεσων φόρων. Και τούτο ούτως ώστε μαζί με τα καλά στοιχεία για την πορεία των έμμεσων φόρων (σ.σ. τα οποία όμως τροφοδοτούνται και από τις ανατιμήσεις), να δώσουν την οριστική εικόνα για τον νέο «κουμπάρα» του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου που θα τροφοδοτήσει το πακέτο της ΔΕΘ.

Η καλή εικόνα της οικονομίας

Τα εν λόγω στοιχεία για την πορεία των εσόδων, θα μπορούν να διασταυρωθούν και από τη γενικότερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας, όπως αυτή θα διαμορφωθεί και από την ανακοίνωση της 7ης Σεπτεμβρίου για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και από μία καλύτερη εικόνα για την πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι. Και τούτο με την προσδοκία για επαναφορά στο 100% του τζίρου του 2019 να παραμένει ζωντανή, με βάση τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως ανέφερε και σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν όμως στο μήνα Ιούνιο καταγράφεται επαναφορά τζίρου στο 88% των επιπέδων του 2019, έναντι 80% στόχου που υπήρχε αρχικά στον Προϋπολογισμό. Και αναμένεται τον Σεπτέμβριο να υπάρχουν στοιχεία έως τα μέσα Ιουλίου, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις για την υπόλοιπη σαιζόν.

Την αισιοδοξία του μετέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας σήμερα τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού, που καταγράφουν μία σημαντική υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 32,7% τον Ιούλιο και κατά 20% σχεδόν συνολικά το επτάμηνο.

Για την Επιστρεπτέα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως είναι «ιδιαίτερα σημαντική η μαζική επιστροφή του ενός τρίτου σχεδόν της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως εναλλακτική η εξόφληση σε πάρα πολλές και χαμηλού επιτοκίου δόσεις. Η μαζική αυτή επιστροφή αποδεικνύει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σχετικα αρθρα

Tα spreads των ομολόγων «πνίγουν» τον δανεισμό των επιχειρήσεων

admin

Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές στον απόηχο των διαρροών στους Nord Stream

admin

«Καμπανάκι» από Γερμανία για πληθωρισμό, ύφεση, απώλεια ευημερίας

admin

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

fastpath

Ηλιακός θερμοσίφωνας με 50% επιδότηση – Δικαιούχοι και κριτήρια

admin

Μπαίνει πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ – Τα πρόστιμα για παραβάτες

admin

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης – Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

admin

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit – Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

fastpath

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Τρέχει να αυτορρυθμιστεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους

admin

Αλλάζω Συσκευή: Νέες επιδοτήσεις πριν τα Χριστούγεννα – Τι αλλάζει

admin