Image default
Οικονομία

ΟΠΕΚ: Υψηλός κίνδυνος συμπίεσης της προσφοράς πετρελαίου

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο περιορισμού της προσφοράς φέτος, καθώς η ζήτηση παραμένει ανθεκτική και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μειώνεται, προειδοποίησε ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ  Χάιταμ αλ-Γκάις.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας στην Κίνα, όπου η χρήση καυσίμων μειώθηκε σε χαμηλό δύο ετών τον Ιούλιο, και μιας άτονης περιόδου για τους οδηγούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ παραμένει βέβαιος ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, ενισχυμένη από την ανάκαμψη της Κίνας από τα lockdown.

«Η Κίνα εξακολουθεί να είναι μια πηγή εκπληκτικής ανάπτυξης», είπε. «Δεν έχουμε δει την Κίνα να ανοίγει πλήρως, καθώς υπάρχει μια αυστηρή πολιτική Covid Zero. Νομίζω ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο όταν η Κίνα επιστρέψει στο φουλ».

Οι φόβοι για την επιβράδυνση της κατανάλωσης στην Κίνα και τον ευρύτερο κόσμο είναι υπερβολικοί, κατά τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ. Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και πέραν αυτού δεν μπορούν να φέρουν επιπλέον προμήθειες στην αγορά, δήλωσε ο Αλ-Γκάις σε συνέντευξή του στο - Television. «Τρέχουμε πάνω σε λεπτό πάγο, επειδή περιορίζεται η διαθεσιμότητα πλεονάζουσας χωρητικότητας», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα συμπίεσης της προσφοράς. 

Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, είπε οι χρόνιες υποεπενδύσεις για αρκετά χρόνια «είναι πραγματικά αυτό που μας οδήγησε εδώ που είμαστε», υποστηρίζοντας ότι ο ΟΠΕΚ δεν ευθύνεται για την εκτίναξη του πληθωρισμού. 

Η κρίση προέκυψε από χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου, τόσο στην ανάπτυξη νέων προμηθειών όσο και στην κατασκευή των διυλιστηρίων και άλλων υποδομών για την επεξεργασία τους, είπε.

Ο ΟΠΕΚ+, σημείωσε, πρέπει να μεριμνήσει με «μεγάλη προσοχή» τα «πολύ περιορισμένα» αποθέματα παραγωγής τν χωρών του. Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του διατηρούν αδράνεια δυναμικότητας περίπου 2 έως 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ή περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής, είπε ο Αλ-Γκάις.

Οι παγκόσμιες αγορές ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν πιέσεις καθώς οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, μέλος του ΟΠΕΚ+, τίθενται σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Παρά την πολιτική αναταραχή, το καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχει δείξει ότι θέλει να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα, η οποία ο Αλ-Γκάις θεωρεί πως έπαιξε «κρίσιμο ρόλο» στη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών.

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

fastpath

Μπαίνει πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ – Τα πρόστιμα για παραβάτες

admin

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης – Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

admin

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit – Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

fastpath

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Τρέχει να αυτορρυθμιστεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους

admin

Αλλάζω Συσκευή: Νέες επιδοτήσεις πριν τα Χριστούγεννα – Τι αλλάζει

admin

Αυξήθηκε κατά 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε μία ημέρα

admin

Αυξήσεις 2023: Τι ισχύει για συντάξεις χηρείας και ΔΕΚΟ – Τράπεζες (Παραδείγματα)

admin

ΑΑΔΕ: Νέα «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής

admin

Πετρέλαιο: Σκαρφαλώνουν οι τιμές του στις διεθνείς αγορές

admin