Image default
Οικονομία

Επιστρεπτέα: Πώς έγινε «υπερόπλο» για νέα μέτρα στήριξης – «Μαξιλάρι» 870 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα

Απρόσμενα θετική η αντίδραση των επιχειρηματιών να πληρώσουν τοις μετρητοίς το ένα τρίτο των οφειλών. Πληρωμή 897 εκατ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί μόνο μία από τις 90 δόσεις αξίας 27 εκατ. ευρώ. Το μήνυμα που μεταφέρεται για μέτρα στήριξης που διαρθρώθηκαν σωστά και στήριξαν την επιχειρηματικότητα.

Η απρόσμενα θετική αντίδραση των επιχειρηματιών να πληρώσουν τοις μετρητοίς το ένα τρίτο των οφειλών της Επιστρεπτέας (πληρωμές 897 εκατ. ευρώ από 2,74 δισ. ευρώ σύνολο οφειλής) το μήνα Ιούλιο, δημιουργεί από μόνη της έναν κουμπαρά 870 εκατομμυρίων ευρώ για το πακέτο νέων μέτρων στήριξης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Και τούτο διότι το ποσό δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό: Η πρόβλεψη που υπήρχε ήταν μόνο για 27 εκατομμύρια το μήνα (όσα είναι δηλαδή τα έσοδα για 1 από τις 90 δόσεις). Έτσι, το το ποσό των 870 εκατ. ευρώ (αν αφαιρεθεί η δόση), είναι ένα απρόσμενο και ισχυρό «όπλο» για τα κρατικά ταμεία και όχι μόνο.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν πως το μήνυμα που μεταφέρεται από την εν λόγω κίνηση των επιχειρηματιών δεν είναι μόνο εισπρακτικό, έχει και ευρύτερη οικονομική σημασία. Και τούτο διότι από τη στιγμή που με καθαρά οικονομικά κριτήρια δεν συνέφερε τους επιχειρηματίες λόγω πληθωρισμού να επιστρέψουν τοις μετρητοίς το ποσό παρά την έκπτωση 15%, η εν λόγω κίνηση σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης της πανδημίας διαρθρώθηκαν σωστά και στήριξαν την επιχειρηματικότητα, αποδίδοντας καρπούς. Δηλαδή, δίδοντας στους επιχειρηματίες τη ρευστότητα, αλλά και τη βούληση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πλέον, ο στόχος είναι στα τέλη Αυγούστου να υπάρξει ανάλογη εικόνα και στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, αλλά και γενικότερα από τα στοιχεία για την πορεία των άμεσων φόρων. Και τούτο ούτως ώστε μαζί με τα καλά στοιχεία για την πορεία των έμμεσων φόρων (σ.σ. τα οποία όμως τροφοδοτούνται και από τις ανατιμήσεις), να δώσουν την οριστική εικόνα για τον νέο «κουμπάρα» του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου που θα τροφοδοτήσει το πακέτο της ΔΕΘ.

Η καλή εικόνα της οικονομίας

Τα εν λόγω στοιχεία για την πορεία των εσόδων, θα μπορούν να διασταυρωθούν και από τη γενικότερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας, όπως αυτή θα διαμορφωθεί και από την ανακοίνωση της 7ης Σεπτεμβρίου για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και από μία καλύτερη εικόνα για την πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι. Και τούτο με την προσδοκία για επαναφορά στο 100% του τζίρου του 2019 να παραμένει ζωντανή, με βάση τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως ανέφερε και σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν όμως στο μήνα Ιούνιο καταγράφεται επαναφορά τζίρου στο 88% των επιπέδων του 2019, έναντι 80% στόχου που υπήρχε αρχικά στον Προϋπολογισμό. Και αναμένεται τον Σεπτέμβριο να υπάρχουν στοιχεία έως τα μέσα Ιουλίου, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις για την υπόλοιπη σαιζόν.

Την αισιοδοξία του μετέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας σήμερα τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού, που καταγράφουν μία σημαντική υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 32,7% τον Ιούλιο και κατά 20% σχεδόν συνολικά το επτάμηνο.

Για την Επιστρεπτέα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως είναι «ιδιαίτερα σημαντική η μαζική επιστροφή του ενός τρίτου σχεδόν της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως εναλλακτική η εξόφληση σε πάρα πολλές και χαμηλού επιτοκίου δόσεις. Η μαζική αυτή επιστροφή αποδεικνύει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σχετικα αρθρα

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

admin

Νέο άλμα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

admin

Προϊόντα made in Greece προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, αυξημένες 10% οι προκρατήσεις

admin

Τα ελληνικά προϊόντα προτιμούν οι καταναλωτές

admin