Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ: Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίου και ύφεση…

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ- Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης απέτυχαν να βελτιωθούν μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel, υποδηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας άλλης μεγάλης αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ακόμη και αν χειροτερέψουν οι κίνδυνοι ύφεσης.

Η κεντρική τράπεζα του μπλοκ των 19 χωρών εξέπληξε τους επενδυτές με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, φοβούμενη ότι ο πληθωρισμός, που τώρα πλησιάζει σε διψήφιο έδαφος, κινδύνευε να παγιωθεί.

Αυτή η κίνηση δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, ωστόσο, ακόμη και μια ύφεση από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή για να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών, δήλωσε ο Schnabel, επικεφαλής των εργασιών αγοράς της ΕΚΤ.

«Τον Ιούλιο αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επειδή ανησυχούσαμε για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό», είπε σε συνέντευξή στο Reuters. «Οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν αμβλυνθεί… Δεν νομίζω ότι αυτή η προοπτική έχει αλλάξει ριζικά».

Μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θεωρείται βεβαιη  μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης. Τα σχόλια της Schnabel υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να υποστηρίξει μια μεγαλύτερη αύξηση.

Οι αγορές ανεβάζουν τα στοιχήματά τους για αύξηση επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να αυξάνονται και τώρα η τιμή αυξάνεται κατά 55 μονάδες βάσης για τον Σεπτέμβριο και συνολικά κινήσεις 118 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρόβλημα είναι ότι στο 8,9%, ο πληθωρισμός υπερβαίνει το τετραπλάσιο του στόχου 2% της ΕΚΤ και θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι υψηλότερος ακόμη και όταν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας μειώνει την αγοραστική δύναμη και την αργή ανάπτυξη.

«Δεν θα απέκλεια ότι, βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω», είπε ο Σνάμπελ, σαν συντηρητικός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής.

«Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να είναι μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα· δεν θα εξαφανιστούν γρήγορα», είπε. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι ο πληθωρισμός να επανέλθει στο 2%.

Μολονότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιβραδυνθεί απότομα τα επόμενα χρόνια, ο Schnabel σημείωσε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ ήταν λανθασμένες τα τελευταία τρίμηνα, επομένως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα πραγματικά στοιχεία για την αύξηση των τιμών στις αποφάσεις πολιτικής.

ΥΦΕΣΗ;

Μια περιπλοκή για την ΕΚΤ είναι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της έρχονται ακριβώς τη στιγμή που μια ύφεση, που προκαλείται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, φαίνεται μεγάλη στο μπλοκ. Η αυστηροποίηση της πολιτικής ενώ εισέρχεται σε ύφεση κινδυνεύει να την επιδεινώσει.

Ο Σνάμπελ αναγνώρισε τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά είπε ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορεί να «αποκαθηλώνονται», η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για απώλεια εμπιστοσύνης στην προθυμία της τράπεζας να εκπληρώσει την εντολή της.

«Υπάρχει ισχυρή ένδειξη ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και δεν θα απέκλεια ότι μπαίνουμε σε τεχνική ύφεση, ειδικά εάν διακοπεί περαιτέρω ο εφοδιασμός ενέργειας από τη Ρωσία», είπε ο Σνάμπελ.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη έχουν επίσης αυξηθεί λόγω πρόσθετων κραδασμών από την πλευρά της προσφοράς, που προκαλούνται από ξηρασίες ή τα χαμηλά επίπεδα νερού στα μεγάλα ποτάμια», είπε. «Φαίνεται ότι, από τις μεγαλύτερες χώρες της ζώνης του ευρώ, η Γερμανία έχει πληγεί περισσότερο».

Ενώ μια ύφεση θα περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές, από μόνη της δεν θα είναι αρκετό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

«Ακόμα κι αν εισέλθουμε σε ύφεση, είναι μάλλον απίθανο οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν από μόνες τους», είπε ο Σνάμπελ. «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης τότε μάλλον δεν είναι αρκετή για να μετριάσει τον πληθωρισμό».

Μια άλλη επιπλοκή είναι ότι οι αυξήσεις επιτοκίων είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν δυσανάλογα το κόστος δανεισμού στην περιφέρεια του μπλοκ, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο περισσότερα χρεωμένα κράτη όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

Παράγωγα: Η συσσώρευση δεν άλλαξε τις short θέσεις

admin

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης

admin

Σ. Ζαχαράκη: Πρωταθλητής της παγκόσμιας ανάκαμψης ο ελληνικός Τουρισμός

admin

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αυτές είναι οι 5.124 οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο – Η κατανομή

admin

Μαρίνα Πύλου: Δύο προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίησή της

admin

Θεσσαλονίκη: Ανακοινώθηκε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

admin

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

admin

Ανάρτηση αποτελεσμάτων για τους Νέους Αγρότες από την Αν. Μακεδονία-Θράκη

admin

Υπ Εσωτερικών: Κάλυψη 5.124 θέσεων από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

admin

Υπερταμείο: Αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ

admin

Στην ΕΚΤ «ξαναβλέπουν» το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κατοχή κρατικού χρέους από τις τράπεζες

fastpath

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει πάνω από 700 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

admin