Image default
Οικονομία

Citi: Ο κίνδυνος μιας ύφεσης είναι εδώ

Παρόλο που οι αγορές δείχνουν να έχουν μετατοπιστεί σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση ως προ τα οικονομικά ζητήματα, η Citi εξακολουθεί να εκφράζει τις ανησυχίες της ως προς τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας.

Παρόλο που οι αγορές δείχνουν να έχουν μετατοπιστεί σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση ως προς τα οικονομικά ζητήματα, η Citi εξακολουθεί να εκφράζει τις ανησυχίες της ως προς τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου, οι οικονομικές επιδόσεις είναι πιθανό να βρίσκονται για αρκετό καιρό ακόμη αντιμέτωπες με έναν υψηλό πληθωρισμό, με την επιβράδυνση των αναπτυξιακών προοπτικών και τη ραγδαία αυστηροποποίηση της νομισματικής πολιτικής. Σε σύγκριση, με τη φαινομενικά πιο θετική όψη των αγορών, η Citi εξακολουθεί να ανησυχεί και να προειδοποιεί για την πιθανότητα εκδήλωσης περαιτέρω «καταιγίδων» το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ενώ η βασική της εκτίμηση προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία αποφεύγει για πολύ λίγο την ύφεση, θεωρεί πως οι κίνδυνοι στρέφονται σε μεγάλο βαθμό για μια επί τα χείρω αναθεώρηση (downside risks – πιο δυσοίωνες προοπτικές). Αυτοί περιλαμβάνουν μια πιο απότομη – από την εκτιμώμενη – ύφεση στην Ευρωζώνη, την αποτυχία των κινεζικών αρχών να παράσχουν επαρκή κίνητρα και μια πιο γρήγορη υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνει τη θέση της, πως οι πιθανότητες για το πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση διαμορφώνονται στο 50%, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για ένα σαφή και παροντικό κίνδυνο.

Τους τελευταίους μήνες, στα περιγράμματα των παγκόσμιων οικονομικών επιδόσεων έχουν υπάρξει κάποιες σημαντικές αλλαγές, αλλά καμία από αυτές δεν σηματοδοτεί μια επικείμενη βελτίωση των συνθηκών (μια ομαλή ή άμεση εκτόνωση δηλαδή των συνεχιζόμενων προκλήσεων) — Πρώτον, η κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού φαίνεται να μετατοπίζεται από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες. Ακόμα κι έτσι, δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός των αγαθών από τα υψηλά ακόμη επίπεδά του ή πόσο επίμονος θα αποδειχθεί ο πληθωρισμός στο σκέλος των υπηρεσιών. Δεύτερον, και πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τη Citi, είναι η συσσώρευση στοιχείων και δεδομένων που υποδηλώνουν μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τον Ιούλιο, ο δείκτης μεταποίησης PMI συνέχισε τη σταθερή πτωτική του πορεία. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε επίσης αισθητά, περισσότερο από το να διαγράψει την άνοδο που κατέγραψε τον Ιούνιο. Αυτή η υποχώρηση υπογραμμίζει τις διαφαινόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια των δαπανών για υπηρεσίες, η οποία έχει καταστεί σημαντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Και οι δύο αυτοί δείκτες είναι πλέον λίγο πάνω από το breakpoint των 50 μονάδων που σηματοδοτεί το ξέσπασμα μιας ύφεσης.

Έτσι, ενώ η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται πως δύναται να αποφύγει μια πλήρη ύφεση, η Citi αναμένει μια σειρά από κυλιόμενες υφέσεις σε επίπεδο χωρών — με την υποχώρηση στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία να ξεκινά από τα τέλη του τρέχοντος έτους, και στις ΗΠΑ από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενους έτους. Παράλληλα, αναμένει επίσης το ξέσπασμα μιας ύφεσης σε μια σειρά από μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως στη Βραζιλία, τη Χιλή και την Πολωνία.

Η Ευρωζώνη, όπως και πολλές άλλες οικονομίες, έχουν απορροφήσει μια σειρά από κλυδωνισμούς που αφορούν το σκέλος της προσφοράς από το περασμένο έτος. Όμως, δεδομένης της εξάρτησής της στα εμπορεύματα και σε άλλες μορφές εισαγωγών (ιδιαίτερα στο ρωσικό φυσικό αέριο) από τη Ρωσία, οι προκλήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα σοβαρές. Ο πληθωρισμός «τρέχει» πλέον με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η Citi, η ΕΚΤ βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα, είτε να προχωρήσει σε αυξήσεις στα επιτόκια, υποχωρώντας έτσι σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία, είτε να αφήσει τον υψηλό πληθωρισμό ανεξέλεγκτο, γεγονός που θα ενέτεινε (και εντείνει) τον κίνδυνο για ακόμη πιο υψηλές πληθωριστικές προσδοκίες.

Επιπλέον, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, έτσι και η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε μια αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής, αλλά οι προοπτικές καθίστανται αδύναμες στην καλύτερη περίπτωση – και δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα καταφέρει να φτάσει. Ευθυγραμμισμένη με αυτές τις προκλήσεις, η Citi μειώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2023 στο -0,9%, χαμηλότερη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

«Μας ρωτούν συχνά τι θα μπορούσε να επισπεύσει μια παγκόσμια ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nathan Sheets επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για την παγκόσμια οικονομία. Όπως συνεχίζει ο ίδιος, «σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις μας, ένα βασικό συστατικό που λείπει είναι μια πιο έντονη και άμεση ύφεση στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως υπάρχει μια επαρκής δυναμική στην αμερικανική οικονομία, έτσι ώστε η ανάπτυξη να συνεχιστεί και για το επόμενο έτος, αν και με φθίνοντες ρυθμούς. Ωστόσο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν σε μια ύφεση νωρίτερα – κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, για παράδειγμα – αυτό θα προσέθετε ένα κρίσιμο μέγεθος στην παγκόσμια επιβράδυνση και πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη ύφεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εκτίμηση της Citi για την παγκόσμια ανάπτυξη για εφέτος παραμένει στο 2,9%, αλλά για το 2023 υποβαθμίζεται κατά 0,3% στο 2,2%. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις της για τον παγκόσμιο πληθωρισμό ενισχύονται κατά 0,1% στο 7,1% και κατά 0,4% στο 5,4%, αντίστοιχα κατά τα δύο έτη.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Σχετικα αρθρα

Έρχονται χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό

admin

Ρεύμα: Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε η ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς

admin

Οι 3 παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια στις φετινές δηλώσεις (παραδείγματα)

admin

Aνακαλείται η άδεια της Συνεταιριστικής Ολυμπος – Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις της τράπεζας

admin

Στεγαστικά δάνεια: «Στο κόκκινο» οι νέες δόσεις

admin

Έκρηξη κερδών για την Capital Product Partners το 2022

admin

Λιμένας Βόλου: Ποιοι είναι οι 8 «μονομάχοι» – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η συνεργασία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και τα διεθνή σχήματα

fastpath

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

admin

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Δάνεια: Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στις δόσεις – Παράδειγμα

admin

«Κλείδωσαν» οι όροι του ΣΔΙΤ για το Κέντρο Καινοτομίας

admin

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν», παρά την αύξηση των επιτοκίων

fastpath