Image default
Οικονομία

Citi: Ο κίνδυνος μιας ύφεσης είναι εδώ

Παρόλο που οι αγορές δείχνουν να έχουν μετατοπιστεί σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση ως προ τα οικονομικά ζητήματα, η Citi εξακολουθεί να εκφράζει τις ανησυχίες της ως προς τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας.

Παρόλο που οι αγορές δείχνουν να έχουν μετατοπιστεί σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση ως προς τα οικονομικά ζητήματα, η Citi εξακολουθεί να εκφράζει τις ανησυχίες της ως προς τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου, οι οικονομικές επιδόσεις είναι πιθανό να βρίσκονται για αρκετό καιρό ακόμη αντιμέτωπες με έναν υψηλό πληθωρισμό, με την επιβράδυνση των αναπτυξιακών προοπτικών και τη ραγδαία αυστηροποποίηση της νομισματικής πολιτικής. Σε σύγκριση, με τη φαινομενικά πιο θετική όψη των αγορών, η Citi εξακολουθεί να ανησυχεί και να προειδοποιεί για την πιθανότητα εκδήλωσης περαιτέρω «καταιγίδων» το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ενώ η βασική της εκτίμηση προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία αποφεύγει για πολύ λίγο την ύφεση, θεωρεί πως οι κίνδυνοι στρέφονται σε μεγάλο βαθμό για μια επί τα χείρω αναθεώρηση (downside risks – πιο δυσοίωνες προοπτικές). Αυτοί περιλαμβάνουν μια πιο απότομη – από την εκτιμώμενη – ύφεση στην Ευρωζώνη, την αποτυχία των κινεζικών αρχών να παράσχουν επαρκή κίνητρα και μια πιο γρήγορη υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνει τη θέση της, πως οι πιθανότητες για το πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση διαμορφώνονται στο 50%, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για ένα σαφή και παροντικό κίνδυνο.

Τους τελευταίους μήνες, στα περιγράμματα των παγκόσμιων οικονομικών επιδόσεων έχουν υπάρξει κάποιες σημαντικές αλλαγές, αλλά καμία από αυτές δεν σηματοδοτεί μια επικείμενη βελτίωση των συνθηκών (μια ομαλή ή άμεση εκτόνωση δηλαδή των συνεχιζόμενων προκλήσεων) — Πρώτον, η κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού φαίνεται να μετατοπίζεται από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες. Ακόμα κι έτσι, δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός των αγαθών από τα υψηλά ακόμη επίπεδά του ή πόσο επίμονος θα αποδειχθεί ο πληθωρισμός στο σκέλος των υπηρεσιών. Δεύτερον, και πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τη Citi, είναι η συσσώρευση στοιχείων και δεδομένων που υποδηλώνουν μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τον Ιούλιο, ο δείκτης μεταποίησης PMI συνέχισε τη σταθερή πτωτική του πορεία. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε επίσης αισθητά, περισσότερο από το να διαγράψει την άνοδο που κατέγραψε τον Ιούνιο. Αυτή η υποχώρηση υπογραμμίζει τις διαφαινόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια των δαπανών για υπηρεσίες, η οποία έχει καταστεί σημαντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Και οι δύο αυτοί δείκτες είναι πλέον λίγο πάνω από το breakpoint των 50 μονάδων που σηματοδοτεί το ξέσπασμα μιας ύφεσης.

Έτσι, ενώ η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται πως δύναται να αποφύγει μια πλήρη ύφεση, η Citi αναμένει μια σειρά από κυλιόμενες υφέσεις σε επίπεδο χωρών — με την υποχώρηση στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία να ξεκινά από τα τέλη του τρέχοντος έτους, και στις ΗΠΑ από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενους έτους. Παράλληλα, αναμένει επίσης το ξέσπασμα μιας ύφεσης σε μια σειρά από μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως στη Βραζιλία, τη Χιλή και την Πολωνία.

Η Ευρωζώνη, όπως και πολλές άλλες οικονομίες, έχουν απορροφήσει μια σειρά από κλυδωνισμούς που αφορούν το σκέλος της προσφοράς από το περασμένο έτος. Όμως, δεδομένης της εξάρτησής της στα εμπορεύματα και σε άλλες μορφές εισαγωγών (ιδιαίτερα στο ρωσικό φυσικό αέριο) από τη Ρωσία, οι προκλήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα σοβαρές. Ο πληθωρισμός «τρέχει» πλέον με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η Citi, η ΕΚΤ βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα, είτε να προχωρήσει σε αυξήσεις στα επιτόκια, υποχωρώντας έτσι σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία, είτε να αφήσει τον υψηλό πληθωρισμό ανεξέλεγκτο, γεγονός που θα ενέτεινε (και εντείνει) τον κίνδυνο για ακόμη πιο υψηλές πληθωριστικές προσδοκίες.

Επιπλέον, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, έτσι και η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε μια αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής, αλλά οι προοπτικές καθίστανται αδύναμες στην καλύτερη περίπτωση – και δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα καταφέρει να φτάσει. Ευθυγραμμισμένη με αυτές τις προκλήσεις, η Citi μειώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2023 στο -0,9%, χαμηλότερη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

«Μας ρωτούν συχνά τι θα μπορούσε να επισπεύσει μια παγκόσμια ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nathan Sheets επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για την παγκόσμια οικονομία. Όπως συνεχίζει ο ίδιος, «σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις μας, ένα βασικό συστατικό που λείπει είναι μια πιο έντονη και άμεση ύφεση στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως υπάρχει μια επαρκής δυναμική στην αμερικανική οικονομία, έτσι ώστε η ανάπτυξη να συνεχιστεί και για το επόμενο έτος, αν και με φθίνοντες ρυθμούς. Ωστόσο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν σε μια ύφεση νωρίτερα – κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, για παράδειγμα – αυτό θα προσέθετε ένα κρίσιμο μέγεθος στην παγκόσμια επιβράδυνση και πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη ύφεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εκτίμηση της Citi για την παγκόσμια ανάπτυξη για εφέτος παραμένει στο 2,9%, αλλά για το 2023 υποβαθμίζεται κατά 0,3% στο 2,2%. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις της για τον παγκόσμιο πληθωρισμό ενισχύονται κατά 0,1% στο 7,1% και κατά 0,4% στο 5,4%, αντίστοιχα κατά τα δύο έτη.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Σχετικα αρθρα

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin