Image default
Ευρώπη

H βελγική Le Vif για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

«Οι αποκαλύψεις πολλαπλασιάζονται, προκαλούν παραιτήσεις και εγείρουν πολλά ερωτηματικά στην Ελληνική Δημοκρατία», υποστηρίζει η βελγική επιθεώρηση Le Vif, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανησυχία  για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα».

Η Le Vif  αναφέρεται στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ καταγράφει δήλωση του δημοσιογράφου Θ.Κουκάκη ότι “όταν μια κυβέρνηση παρακολουθεί τα τηλέφωνα πολιτικών και δημοσιογράφων, δεν είναι απλώς μια πολιτική κρίση, αλλά μια δημοκρατική κρίση”.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για “νόμιμες” παρακολουθήσεις στις περιπτώσεις Ν. Ανδρουλάκη, Θ. Κουκάκη και Στ. Μαλιχούδη, σχολιάζοντας ότι «δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το γιατί». Αναφέρεται σε δήλωση του δημοσιογράφου Γ. Σουλιώτη ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ΕΥΠ εκμεταλλεύτηκε το λογισμικό Predator».

Το βελγικό περιοδικό κάνει λόγο για τροποποίηση του νόμου, ώστε να διορισθεί ως επικεφαλής της ΕΥΠ ο Δ. Κοντολέων, ενώ καταγράφει δήλωση του δημοσιογράφου Δ.Τερζή περί μετατροπής της ΕΥΠ σε «προσωπικό στρατό». Καταγράφει, επιπλέον, δηλώσεις του Παβόλ Σζαλάι, διευθυντή για τα Βαλκάνια των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα ότι «φαίνεται ότι το δημοσιογραφικό έργο εξομοιώνεται στην Ελλάδα με απειλή για την κρατική ασφάλεια, κάτι που είναι οδυνηρό γιατί είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία».

Αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου το Μάρτιο, αλλά και στην κατάταξη της χώρας στην ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα. Τέλος, καταγράφει δηλώσεις του δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου για την κατάσταση των ελληνικών ΜΜΕ και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, συγκεκριμένα ότι “οι παρακολουθήσεις αυξήθηκαν κατά 150% μεταξύ 2017 και 2021 (από 7.000 σε 17.000).

Μόνο που μόλις έγινε ένα επιπλέον βήμα: η χρήση spyware, απαγορευμένου στη χώρα και από την ΕΕ”. Αναφέρεται στην τοποθέτηση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν από το ΕΚ να αφιερώσει μια σύνοδο για το θέμα. “Η ευρωπαϊκή στροφή πιέζει την ελληνική κυβέρνηση και την θέτει, κατά κάποιο τρόπο, υπό επιτήρηση”,  καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικα αρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Έκκληση η αντίδραση της ΕΕ για την ενέργεια να επικεντρωθεί στους πλέον ευάλωτους

admin

Δένδιας: Ανάγκη για αμυντικό βραχίονα για να γίνει η ΕΕ γεωπολιτικός παίκτης

admin

H διπλωματική «μάχη» της Πράγας: Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και η απάντηση της Αθήνας

admin

Σ. Μισέλ: Οι τέσσερις στόχοι της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής- «Καιρός να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα»

admin

ΕΕ: Συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας- Τι προβλέπεται για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

admin

Φον ντερ Λάιεν: «Ναι» σε προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

admin

Βρυξέλλες: Ο Ερντογάν ακολουθεί «μοτίβο» – Τα πράγματα άλλαξαν με την Ουκρανία

admin

Για επιφανειακές μεταρρυθμίσεις στην Ουγγαρία με στόχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανησυχεί το ΕΚ

admin

Ένα πρόγραμμα SURE θα μας σώσει

admin

Η Λιζ Τρας ρίχνεται στη μάχη για την αποκατάσταση της ενότητας του κόμματός της

admin

Ανυπόστατες οι δηλώσεις Ρούμπιο για την Πολωνία σύμφωνα με πρώην διοικητή του στρατού

admin