Image default
Οικονομία

Νέο εκρηκτικό ρεκόρ για το φυσικό αέριο

-

[- -] 

Κόντρα σε προσπάθειες να αυξηθούν τα αποθέματα του φυσικού αερίου στις αποθήκες των ευρωπαϊκών χωρών, να ενισχυθούν οι εισαγωγές LNG και να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας ρυθμίζοντας τους θερμοστάτες, οι τιμές του καυσίμου που εξελίχθηκε στο ισχυρότερο όπλο στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζουν να καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Δείχνουν έτσι τον δρόμο προς ένα σκληρό χειμώνα για τον οποίο τα έως τώρα σχέδια των Ευρωπαίων δεν φαίνεται να αρκούν. 

Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου με άνοδο 6,7% έκλεισε στα 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος, που είχε έρθει στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εν μέσω σεισμικών δονήσεων στις αγορές. Και επειδή από τη διαρκή άνοδο μάλλον έχουμε ξεχάσει πού ήταν το κόστος των καυσίμων στα προ πολέμου επίπεδα, να σημειώσουμε ότι η τιμή αυτή είναι περίπου 11 φορές υψηλότερη από τα επίπεδα που καταγράφονται συνήθως τον Αύγουστο. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη που πολλαπλασιάζει τα βάρη για τα νοικοκυρι, αφού το φυσικό αέριο συνδέεται άμεσα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το αυξημένο ενεργειακό κόστος μεταφράζεται σε ντόμινο ανατιμήσεων σε τρόφιμα, μεταφορές και άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Έρχεται όμως να «παγώσει» και τη βιομηχανία. Η Ευρώπη έχει ήδη χάσει περίπου τη μισή δυναμικότητά στην παραγωγή ψευδαργύρου και αλουμινίου τον τελευταίο χρόνo εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου στις τιμές ενέργειας, με το - να προειδοποιεί για περαιτέρω πλήγμα στους επόμενους μήνες. 

Η Ευρώπη μοιάζει παγιδευμένη. Η Ρωσία προαναγγέλει νέες αυξήσεις των τιμών κατά 60% τον χειμώνα, την ώρα που η ζήτηση θα αυξάνεται αισθητά. Και η έντονη ξηρασία που οδηγεί τη στάθμη των ποταμών σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό, χτυπώντας καμπανάκι με τις «πέτρες πείνας». Η επιγραφή – προειδοποίηση στις όχθες του ποταμού Έλβα έχει δίκαιο: Τα βλέπουμε και κλαίμε. 

Οι ειδικοί μας έχουν εδώ και καιρό προετοιμάσει για καταστάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές. Δελτίο στο ρεύμα, συσκότιση δημόσιων κτιρίων, ακόμη και υποχρεωτικά μπλακ άουτ σε ολόκληρες πόλεις βρίσκονται στο μενού των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που έχουν συγκροτηθεί. 

Μικρή ανάσα φαίνεται να δίνουν οι ποσότητες LNG που καταφθάνουν στην Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πλωτές μονάδες αποθήκευσης του υγροποιημένου αερίου. Ωστόσο τον χειμώνα τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά.  Όταν ο κινεζικός θα ξυπνάει και η ζήτηση από την Ινδία θα αυξάνεται αισθητά ο ανταγωνισμός για την αγορά του LNG θα χτυπήσει κόκκινο. 

Σχετικα αρθρα

Δύσκολα οι τιμές θα επιστρέψουν σε επίπεδα προ πληθωρισμού

admin

ΑΑΔΕ: Δωρεά επιχειρησιακού διωκτικού εξοπλισμού από την Παπαστράτος

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πέντε προσφορές για αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίoυ-Αντιρρίου

admin

Αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό καλάθι – Έρχεται και «καλάθι παιχνιδιών»

admin

ΔΥΠΑ: Παράταση αιτήσεων έως 28/12 για το πρόγραμμα 3.220 νέων επιχειρηματιών

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι 12 χρεώσεις για τις οποίες ζητά μείωση από τις τράπεζες

fastpath

Αυτές είναι οι 12 προμήθειες που κρατάνε οι τράπεζες

admin

Τι θα περιέχει το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ

admin

Μια παράδοξη σιωπηρή «αλλαγή» στην ατζέντα της ΕΚΤ με πολλή – πολλή σημασία

fastpath

Αέριο: Κορυφώνονται οι πιέσεις για «σκληρότερο» πλαφόν – Νέο προσχέδιο από Ελλάδα και 4 κράτη

fastpath

Από το ρεύμα στο… νερό οι αυξήσεις

admin

Ρεύμα: Τα κλειδωμένα τιμολόγια Δεκεμβρίου «ασπίδα» στην άνοδο 30% στις τιμές χονδρικής – Προστατευμένοι οι καταναλωτές

admin