Image default
Διεθνή

Ένας από τους «Beatles» του Ισλαμικού Κράτους αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ

Ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, μέλος του πυρήνα των λεγόμενων «Beatles», ομάδας ειδικευμένης στις απαγωγές, τους βασανισμούς και τις φρικιαστικές δολοφονίες δυτικών ομήρων στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αναμένεται να μάθει σήμερα την ποινή θα του επιβληθεί από αμερικανικό δικαστήριο.

Ενδέχεται να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες τεσσάρων Αμερικανών.

Ο 34χρονος συνελήφθη από συριακές κουρδικές δυνάμεις το 2018. Κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο από σώμα ενόρκων, έπειτα από οδυνηρή δίκη στην οποία εκτέθηκε ο σαδισμός των «Μπιτλς».

Το σώμα των 12 ενόρκων διαβουλεύτηκε λιγότερες από έξι ώρες μέσα σε δυο ημέρες προτού τον κρίνει ένοχο για τον ρόλο του στους φόνους τεσσάρων πολιτών των ΗΠΑ.

Τα θύματα ήταν οι δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ και οι εργαζόμενοι για λογαριασμό οργανώσεων αρωγής Πίτερ Κάσιγκ και Κέιλα Μίλερ.

Ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ συνελήφθη ταυτόχρονα με ακόμη ένα φερόμενος μέλος του πυρήνα των «Μπιτλς», του Αλεξάντα Κότι, πρώην υπηκόου Βρετανίας, 38 ετών.

Οι δύο άνδρες παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και εντέλει μετήχθησαν το 2020 στις ΗΠΑ για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Αλεξάντα Κότι ομολόγησε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο του 2021 και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από δικαστή Τ. Σ. Έλις, ο οποίος θα απαγγείλει και στον Ελ Σάφι Ελ Σέιχ την ποινή του αργότερα σήμερα.

Άλλο ένα φερόμενο μέλος των «Μπιτλς», ο Έιν Ντέιβις, 38 ετών, άκουσε να του απαγγέλλονται κατηγορίες για τρομοκρατία και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή στο Λονδίνο όπου συνελήφθη μετά την απέλασή του από την Τουρκία.

Το πιο διαβόητο μέλος αυτού του πυρήνα, ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ή «Τζιχαντιστής Τζον», σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία το 2015. Είχε εμφανιστεί σε διάφορα βίντεο προπαγάνδας του ΙΚ που κατέγραφαν αποκεφαλισμούς.

Οδυνηρή δίκη

Τα τέσσερα μέλη των «Μπιτλς», που έδρασαν στη Συρία από το 2012 ως το 2015, αφού προηγουμένως ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο Λονδίνο, κατηγορούνται πως επέβλεψαν την απαγωγή τουλάχιστον 27 δημοσιογράφων και εργαζόμενων για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Το προσωνύμιο «Μπιτλς» τους το είχαν δώσει δυτικοί όμηροι, εξαιτίας της βρετανικής προφοράς τους.

Η ομάδα έγινε διαβόητη διότι σκηνοθέτησε και μαγνητοσκόπησε σκηνές εκτελέσεων ομήρων σε αφόρητα βίντεο προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στη δίκη του Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, δέκα πρώην όμηροι από την Ευρώπη και από τη Συρία περιέγραψαν τις ωμότητες που υπέστησαν στα χέρια των «Μπιτλς»: καταιονισμούς με νερό ώστε να τους δημιουργείται η αίσθηση του πνιγμού, ηλεκτροσόκ, εικονικές εκτελέσεις…

Αυτή την εβδομάδα, η βρετανική αστυνομία αποκάλυψε ότι για την κατάρτιση του φακέλου για τους «Μπιτλς» χρειάστηκε διάστημα δέκα ετών για να προκύψει αυτό το «παζλ από πολύ μικρά κομματάκια».

«Ακολουθήσαμε τον δρόμο που μας έδειχναν πολύ μικρά ψίχουλα, θραύσματα (…) γιγάντιας ποσότητας άλλων ερευνών», αφηγήθηκε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας του Λονδίνου, ο Ρίτσαρντ Σμιθ.

Ειδήσεις σήμερα:



Ελληνοαμερικανός διώκεται για τον φόνο πρώην αρχιμαφιόζου που ενσάρκωσαν ο Τζόνι Ντεπ και ο Τζακ Νίκολσον

Ο αυτόχειρας στη Σκιάθο επιχειρηματίας κατονόμασε τοκογλύφο στο σημείωμά του

Συναγερμός από την Apple: Βρήκε κενό ασφαλείας που επιτρέπει «εισβολή» χάκερ σε μοντέλα iPhone, iPad και Mac

Σχετικα αρθρα

H Γαλλία μηνύει μουσουλμάνα έφηβη που φέρεται να είπε ψέματα ότι τη χτύπησε εκπαιδευτικός σε καβγά για τη μαντίλα της

admin

Νιγηρία: 137 απαχθέντες μαθητές που απελευθερώθηκαν επανενώνονται με τις οικογένειές τους

admin

Πολωνία: Παύθηκε των καθηκόντων του ο Πολωνός διοικητής του Eurocorps έπειτα από έρευνα αντικατασκοπείας

admin

Νέο διπλωματικό άνοιγμα Πούτιν – Συζήτησε με τους χουντικούς ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για θέματα ασφαλείας

admin

ΟΗΕ – Σπατάλη τροφίμων: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο

admin

Βορειοκορεάτες λογοκριτές «θόλωσαν» το παντελόνι παρουσιαστή από εκπομπή κηπουρικής του BBC

admin

Πολωνία: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του

admin

Προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για να μην συζητηθεί πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας

admin

Τραμπ: Ντεμπούτο με το «δεξί» για την εταιρεία ΜΜΕ του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Τρομοκρατία: Σε αυξημένη επιφυλακή το Βέλγιο – Στο μικροσκόπιο των Αρχών 650 άνθρωποι που θεωρούνται εξτρεμιστές

admin

Συρία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

admin

Ελ Σαλβαδόρ: 6.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύσσονται για να «καθαρίσουν» περιοχές από συμμορίες

admin