Image default
Οικονομία

Νέο εκρηκτικό ρεκόρ για το φυσικό αέριο

-

[- -] 

Κόντρα σε προσπάθειες να αυξηθούν τα αποθέματα του φυσικού αερίου στις αποθήκες των ευρωπαϊκών χωρών, να ενισχυθούν οι εισαγωγές LNG και να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας ρυθμίζοντας τους θερμοστάτες, οι τιμές του καυσίμου που εξελίχθηκε στο ισχυρότερο όπλο στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζουν να καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Δείχνουν έτσι τον δρόμο προς ένα σκληρό χειμώνα για τον οποίο τα έως τώρα σχέδια των Ευρωπαίων δεν φαίνεται να αρκούν. 

Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου με άνοδο 6,7% έκλεισε στα 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος, που είχε έρθει στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εν μέσω σεισμικών δονήσεων στις αγορές. Και επειδή από τη διαρκή άνοδο μάλλον έχουμε ξεχάσει πού ήταν το κόστος των καυσίμων στα προ πολέμου επίπεδα, να σημειώσουμε ότι η τιμή αυτή είναι περίπου 11 φορές υψηλότερη από τα επίπεδα που καταγράφονται συνήθως τον Αύγουστο. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη που πολλαπλασιάζει τα βάρη για τα νοικοκυρι, αφού το φυσικό αέριο συνδέεται άμεσα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το αυξημένο ενεργειακό κόστος μεταφράζεται σε ντόμινο ανατιμήσεων σε τρόφιμα, μεταφορές και άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Έρχεται όμως να «παγώσει» και τη βιομηχανία. Η Ευρώπη έχει ήδη χάσει περίπου τη μισή δυναμικότητά στην παραγωγή ψευδαργύρου και αλουμινίου τον τελευταίο χρόνo εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου στις τιμές ενέργειας, με το - να προειδοποιεί για περαιτέρω πλήγμα στους επόμενους μήνες. 

Η Ευρώπη μοιάζει παγιδευμένη. Η Ρωσία προαναγγέλει νέες αυξήσεις των τιμών κατά 60% τον χειμώνα, την ώρα που η ζήτηση θα αυξάνεται αισθητά. Και η έντονη ξηρασία που οδηγεί τη στάθμη των ποταμών σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό, χτυπώντας καμπανάκι με τις «πέτρες πείνας». Η επιγραφή – προειδοποίηση στις όχθες του ποταμού Έλβα έχει δίκαιο: Τα βλέπουμε και κλαίμε. 

Οι ειδικοί μας έχουν εδώ και καιρό προετοιμάσει για καταστάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές. Δελτίο στο ρεύμα, συσκότιση δημόσιων κτιρίων, ακόμη και υποχρεωτικά μπλακ άουτ σε ολόκληρες πόλεις βρίσκονται στο μενού των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που έχουν συγκροτηθεί. 

Μικρή ανάσα φαίνεται να δίνουν οι ποσότητες LNG που καταφθάνουν στην Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πλωτές μονάδες αποθήκευσης του υγροποιημένου αερίου. Ωστόσο τον χειμώνα τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά.  Όταν ο κινεζικός θα ξυπνάει και η ζήτηση από την Ινδία θα αυξάνεται αισθητά ο ανταγωνισμός για την αγορά του LNG θα χτυπήσει κόκκινο. 

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin