Image default
Οικονομία

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται για την επίσημη πρώτη «μεταπρογραμματική» αξιολόγηση η οποία σχεδιάζεται να γίνει σε 2 στάδια τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής από στις αρχές Οκτωβρίου. Ο πιο μεγάλος βαθμός ελευθερίας, ο νέος Προϋπολογισμός, η καλή πορεία των εσόδων και το πακέτο δόσεων.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες αλλά, όπως κάνουν ξεκάθαρο και τα κυβερνητικά στελέχη, εποπτεία θα συνεχίζει να υπάρχει. Απλά πλέον ο τρόπος ελέγχου αλλάζει, θα γίνεται κάθε 6 μήνες και θα είναι ίδιος με αυτόν στον οποίο υπόκεινται όλα τα κράτη-μέλη που πέρασαν από μνημόνια.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται για την επίσημη, πρώτη, «μεταπρογραμματική» αξιολόγηση η οποία προς το παρόν έχει σχεδιασθεί να γίνει σε 2 στάδια (τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής) στις αρχές Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, πρώτα ραντεβού από τις 3 Οκτωβρίου με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ESM. Μία εβδομάδα μετά (ενδεχομένως μεταξύ 11-12 Οκτωβρίου) σχεδιάζεται να γίνουν σύντομες επαφές σε επίπεδο επικεφαλής.

Στο επίκεντρο θα είναι τα 22 εκκρεμή προαπαιτούμενα από την Ενισχυμένη Εποπτεία στα οποία πρώτα από όλα περιλαμβάνεται ο νέος Προϋπολογισμός για το 2023. Σε αυτόν η κεντρική δέσμευση είναι να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής σε πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο, ώστε μαζί με την μεγάλη άνοδο του ονομαστικού ΑΕΠ (λόγω και του πληθωρισμού), να καταγραφεί μία εξίσου σημαντική με αυτή του 2021-2022 μείωση του χρέους. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 θα κλιμακωθεί τον Οκτώβριο, μετά την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού που θα γίνει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή (σύμφωνα με τη σχετική Συνταγματική υποχρέωση).

Πιο μεγάλος βαθμός ελευθερίας

Η διαφορά με την Ενισχυμένη Εποπτεία είναι, εξηγούν αρμόδιες πηγές, πως υπάρχει αυξημένος βαθμός ελευθερίας. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το πακέτο της ΔΕΘ και θα προχωρήσει στην κατάθεση το Σεπτέμβριο συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στη Βουλή προφανώς έχοντας κατά νου τις υποχρεώσεις της χώρας στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά με «πιο μεγάλο βαθμό ελευθερίας στο μείγμα πολιτικής» όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Καλύτερη εικόνα για τα περιθώρια που θα υπάρχουν για μέτρα στήριξης θα υπάρχει το Σεπτέμβριο, όχι μόνο λόγω μίας σειράς παραγόντων που καθορίζονται… εγχωρίως όπως είναι το ΑΕΠ, ο τουρισμός και τα κρατικά έσοδα, αλλά και μέσα από τις πρώτες επαφές που θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ. Το πρώτο μεγάλο ραντεβού είναι το άτυπο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στον οποίο θα γίνει συζήτηση για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και για την αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων. Έχοντας πλέον νέα δεδομένα και για την ενεργειακή κρίση και για τα αιτήματα στήριξης όπως αυτά διαμορφώνονται από κράτη όπως η Γερμανία.

Η καλή πορεία των εσόδων και η Επιστρεπτέα

Η κυβέρνηση διαμορφώνει τα επιχειρήματά της για το νέο πακέτο μέτρων, δίνοντας πολύ μεγάλη έμφαση στην πορεία των εσόδων που δείχνουν ανθεκτικότητα. Αλλά και στο επιπλέον «δώρο» 870 εκατομμυρίων ευρώ από την πληρωμή εφάπαξ του ενός τρίτου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα έσοδο που από μόνο του φέρεται να δημιουργεί ένα μεγάλο «κουμπαρά» για παρεμβάσεις στήριξης.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε χθες, μιλώντας στην στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, την εκτίμηση ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για νέο πακέτο στήριξης, αλλά περιόρισε τις προσδοκίες εξηγώντας ότι τα 5 δισ. ευρώ υπέρβασης εσόδων που καταγράφονται στο 7μηνο δεν έχουν στο σύνολό τους μόνιμα χαρακτηριστικά. Αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι όλα θα κριθούν από το πακέτο του ρεύματος το οποίο απορροφά μόνο τον Αύγουστο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ λόγω του ράλι στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Ο Νοέμβριος

Οι πιθανές επισημάνσεις των θεσμών θα ενσωματωθούν στα πορίσματα του Νοεμβρίου. Δεν θα συνδέονται μόνο με το δημοσιονομικό πεδίο (σ.σ. σε αυτό θα υπάρξει και δημοσιονομικό πόρισμα στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Εξαμήνου που θα ενσωματωθεί αν χρειασθεί στο τελικό Σχέδιο Προϋπολογισμού), αλλά και με το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε κάποιες μεταρρυθμίσεις δίνουν ειδική σημασία δανειστές. Ο λόγος για τα κρατικά «φέσια», τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, την εργατική νομοθεσία και την πρωτοβάθμια υγεία, για 5 μεταρρυθμιστικά πεδία που αναμένεται να κρίνουν το πόσο θετικό θα είναι το τελικό πόρισμα.

Το τέλος της διαδρομής είναι μία θετική αποτίμηση σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ τον Δεκέμβριο. Έχει ειδική σημασία και λόγω της σύνδεσής του με το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος που θα πρέπει να αποδεσμεύσει ο ESM, αλλά και για την εικόνα της χώρας έναντι των αγορών.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές για απόκτηση ΑΦΜ και κλειδάριθμου

admin

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

admin

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin