Image default
Οικονομία

Gazprom: Διακόπτει την λειτουργία του για τρεις ημέρες ο Nord Stream 1 – Νέες ανησυχίες

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει για τρεις ημέρες την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, συμπιέζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό. Παράλληλα επαναφέρει τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες ενόψει της χειμερινής περιόδου.

 Η διακοπή που θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, θα γίνει προκειμένου να πραγματοποιηθεί συντήρηση, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, καθώς λειτουργεί μόνο μία τουρμπίνα.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και την απουσία τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα», ανέφερε η Gazprom.

 Αυτό ισοδυναμεί με το 20% της χωρητικότητας που ισχύει τώρα. Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει περίπου 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου βρισκόταν στα άκρα εδώ και μήνες καθώς η Ρωσία μείωσε προοδευτικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού πρόσφατα,σε μόλις 20% της χωρητικότητας. Η Gazprom έχει ήδη επικαλεστεί προβλήματα με τις τουρμπίνες αλλά οι ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν ότι οι περιορισμοί έχουν πολιτικά κίνητρα, καθώς η Ρωσία ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το κλείσιμο θα συμβεί ακριβώς τη στιγμή που η Γερμανία σπεύδει να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου  τουλάχιστον στο 95% έως τον Νοέμβριο. Λόγω της νέας εξέλιξης παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας. 

Η Ρωσία περιορίζει επίσης τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Οι εργασίες θα γίνουν από την  Siemens Energy , η οποία είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των τουρμπίνων του αγωγού. 

-

Σχετικα αρθρα

H E.Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Payzy by COSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό

admin

Πράσινο φως από Ecofin για συμβιβασμό στο νέο εργαλείο REPowerEU – Αλλάζει η κατανομή των χρηματοδοτήσεων

fastpath

Βρετανία: Η Πρίτι Πατέλ περιμένει στη γωνία τη Λιζ Τρας

admin

Το «τεφτέρι» της 1ης νέου τύπου αξιολόγησης της χώρας: κρατικά «φέσια», ιδιωτικοποιήσεις NPLs και μέτρα με… μέτρο

admin

ΗΠΑ: Το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εξοικονομεί 160 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές

admin

Είναι η Τρίτη η νέα Δευτέρα για τους εργαζομένους;

admin

UNCTAD: Ο κόσμος οδεύει σε πιο επώδυνη κρίση από εκείνη του 2008

admin

Φυσικό αέριο: Στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα- Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση

admin

Credit Suisse: Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων χωρίς την αναζήτηση οικονομικών κεφαλαίων

admin

Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στον άνθρακα

admin

Πώς θα πάρεις επιστροφή χρημάτων αν… χρωστάς στη ΔΕΗ

admin