Image default
Οικονομία

Nord Stream 2: Συζήτηση και αντιδράσεις στη Γερμανία για το ενδεχόμενο λειτουργίας του

Ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική, για να βελτιωθεί η παροχή φυσικού αερίου.

«Θα πρέπει να ανοίξουμε το Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατό για να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου για το χειμώνα», είπε ο Κουμπίτσκι στο δίκτυο RND, προκαλώντας ωστόσο, έντονες αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα.

«Δεν υπάρχει κανείς  λόγος να μην ανοίξουμε το Nord Stream 2», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

«Αν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στείλει  περισσότερο αέριο με αυτόν τον τρόπο, ίσως ακόμη και ολόκληρη τη συμβατικά εγγυημένη ποσότητα, αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μην παγώσουν το χειμώνα και τη βιομηχανία μας να μην υποστεί σοβαρή ζημιά», τόνισε ο Κουμπίτσκι.

«Μόλις γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορούμε να κλείσουμε ξανά το Nord Stream 2 – και τους άλλους αγωγούς επίσης, μόλις γίνουμε ανεξάρτητοι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει σε αναμονή τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Η Ρωσία προμηθεύει επί του παρόντος μόνο το 20% περίπου της πιθανής ποσότητας μέσω του Nord Stream 1.

Αντιδράσεις στο FDP

Με την πρόταση να ανοίξει ο αγωγός Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, έγινε πάντως στόχος έντονων επικρίσεων στο ίδιο του το κόμμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP Μπίγιαν Ντζιρ-Σαράι είπε στο SPIEGEL: «Το να μην τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2 ήταν σωστό και παραμένει σωστό. Εμείς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υπολογίζουμε σε νέες εμπορικές συνεργασίες, τερματικούς σταθμούς LNG και παράταση της διάρκειας ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών, ώστε η χώρα μας να περάσει με ασφάλεια τον χειμώνα», τόνισε ο ΓΓ του FDP.

Ο Μπίγιαν Ντζιρ-Σαράι  αναφέρθηκε επίσης στις διαστάσεις εξωτερικής πολιτικής που θα επηρεάσει η θέση για λειτουργία του Nord Stream 2: «Η μεγάλη ενότητα εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενάντια στον πόλεμο του Πούτιν, δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο, γιατί τελικά εξυπηρετεί και τη δική μας ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη γερμανική Bundestag και βουλευτίνα του FDP, Μαρί-Ανιές Στρακ Τσίμερμαν, αντιτάχθηκε επίσης στην πρωτοβουλία Κουμπίτσκι. «Ο Nord Stream 2 είναι νεκρός. Δεν πρέπει να υπάρχει υποστήριξη για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου», είπε στο Spiegel και πρόσθεσε:

«Η υποχώρηση στον εκβιασμό του Πούτιν θα αποδυνάμωνε τη θέση της Ευρώπης. Δικαίως δεν θα μπορούσαμε να κοιτάμε  πλέον τους σύμμαχούς μας, ειδικά στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη και θα χάναμε κάθε αυτοσεβασμό. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό το FDP έχει εδώ και καιρό απορρίψει το Nord Stream 2, και αυτή η απόρριψη είναι «πιο επίκαιρη από ποτέ».

Το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι σήμερα στο  77,79% και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται επίσης σταθερά για νέες πηγές προμηθειών.

Σχετικα αρθρα

Παράγωγα: Η συσσώρευση δεν άλλαξε τις short θέσεις

admin

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης

admin

Σ. Ζαχαράκη: Πρωταθλητής της παγκόσμιας ανάκαμψης ο ελληνικός Τουρισμός

admin

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αυτές είναι οι 5.124 οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο – Η κατανομή

admin

Μαρίνα Πύλου: Δύο προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίησή της

admin

Θεσσαλονίκη: Ανακοινώθηκε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

admin

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

admin

Ανάρτηση αποτελεσμάτων για τους Νέους Αγρότες από την Αν. Μακεδονία-Θράκη

admin

Υπ Εσωτερικών: Κάλυψη 5.124 θέσεων από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

admin

Υπερταμείο: Αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ

admin

Στην ΕΚΤ «ξαναβλέπουν» το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κατοχή κρατικού χρέους από τις τράπεζες

fastpath

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει πάνω από 700 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

admin