Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Νέα μεγάλη πτώση στην Wall st.

Οι φόβοι για πρόσθετες απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve οδήγησαν τον Dow Jones Industrial Average να υποχωρήσει κατά 643 μονάδες τη Δευτέρα, αφαιρώντας μέρος του ράλι του φετινού καλοκαιριού στο χρηματιστήριο.

Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην ομιλία της Παρασκευής του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Jackson Hole , στην οποία αναμένεται να ενημερώσει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Το selloff της Δευτέρας ήρθε αφότου οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν κέρδη τεσσάρων εβδομάδων για τον S&P 500 την Παρασκευή. Η αγορά ανέβηκε από τον Ιούλιο έως τα μέσα Αυγούστου με την ελπίδα ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να κορυφώνεται , κάτι που θα επέτρεπε στη Fed να αμβλύνει τη στάση της, καθώς και με τα γενικά ισχυρά εταιρικά κέρδη. 

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed παρέμειναν δημοσίως επιθετικοί, οδηγώντας ορισμένους επενδυτές στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη ήταν πρόωρη. Οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν επίσης εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν θετικά νέα -όπως η ισχυρή ανάπτυξη θέσεων εργασίας- έναντι των ανησυχιών ότι η σύσφιξη της Fed θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ο Dow υποχώρησε 643,13 μονάδες, ή 1,9%, για να κλείσει στις 33063,61 τη Δευτέρα. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 90,49, ή 2,1%, στις 4137,99. Ο εστιασμένος στην τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 323,64, ή 2,5%, στις 12381,57. Ακόμη και με την πρόσφατη πτωση, και οι τρεις κύριοι δείκτες έχουν σημειώσει άνοδο τουλάχιστον 5,8% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι διχασμένοι ως προς το εάν η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ή κατά τρία τέταρτα της μονάδας στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Οι επιθετικές αυξήσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να περικόψουν τις δαπάνες τους, βλάπτοντας ενδεχομένως τα εταιρικά κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη. 

«Το Jackson Hole είναι κάτι για το οποίο η αγορά αρχίζει να ανησυχεί», δήλωσε ο Hani Redha, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PineBridge Investments.

Μετά την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Fed, ορισμένοι επενδυτές περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει στις αυξήσεις των επιτοκίων, είπε ο κ. Redha. «Υπάρχει φλυαρία ότι ίσως ο Πάουελ θα προσπαθήσει να αντιστρέψει αυτή την αντίληψη», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για ένα βασικό νούμερο που πρόκειται να δημοσιευτεί την Παρασκευή: ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης-δαπανών του Υπουργείου Εμπορίου, ένα μέτρο του πυρήνα του πληθωρισμού που αποκλείει το ασταθές κόστος τροφίμων και ενέργειας. Ο δείκτης θεωρείται ως το προτιμώμενο μέτρο του πληθωρισμού της Fed και θα μπορούσε να επηρεάσει τους υπολογισμούς του κ. Πάουελ.

Οι αγορές έχουν εκτοξευθεί καθώς οι επενδυτές έχουν πονταρει σε μια μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ και το τέλος της κορύφωσης του πληθωρισμού. Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να απειληθούν εάν το δολάριο συνεχίσει να αποδυναμώνεται. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν τη Δευτέρα σε ένδειξη ότι οι επενδυτές μπορεί να αναμένουν αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου αυξήθηκε στο 3,035%, από 2,987% την Παρασκευή. 

Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων ενίσχυσε το δολάριο, το οποίο επωφελείται από τις παγκόσμιες ροές χρήματος όταν προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις από άλλα νομίσματα. Ο δείκτης δολαρίου WSJ , ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού 16 νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 0,5% τη Δευτέρα, την έβδομη συνεχόμενη ημέρα κερδών του.

Και οι 11 τομείς του S&P 500 υποχώρησαν τη Δευτέρα. Οι μετοχές της τεχνολογίας που πετούσαν ψηλά νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ήταν από τις χειρότερες επιδόσεις.

Η Apple , η Tesla και η Microsoft υποχώρησαν όλες περισσότερο από 2%. Το Netflix , ένας μεγάλος ωφελούμενος από το καλοκαιρινό ράλι της αγοράς, υποχώρησε 14,62 δολάρια ή 6,1% στα 226,54 δολάρια αφού αναλυτές της CFRA Research συνέστησαν στους επενδυτές να πουλήσουν τη μετοχή.

Το Bed Bath & Beyond , ένα φαβορί για μεμονωμένους επενδυτές, του οποίου οι μετοχές ήταν σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες, υποχώρησαν 1,79 δολάρια ή 16%, στα 9,24 δολάρια μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του λιανοπωλητή από την S&P.

Οι μετοχές της Ford Motor υποχώρησαν 80 σεντς, ή 5%, στα 15,08 δολάρια μετά την απόφαση του δικαστηρίου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Παρασκευή που θέτει υπό αμφισβήτηση την αντοχή της οροφής ορισμένων φορτηγών. Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Το Bitcoin , το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σε χρηματιστηριακή αξία, υποχώρησε 1,9% από την Κυριακή και διαπραγματεύτηκε στα 21.107,25 δολάρια. Το ψηφιακό νόμισμα έσπασε για λίγο κάτω από τα 21.000 δολάρια νωρίτερα τη Δευτέρα. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα, προκαλώντας πωλήσεις σε περιόδους ευρείας πώλησης στην αγορά.

Στα εμπορεύματα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν υψηλότερα λόγω των ανησυχιών ότι το επικείμενο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία θα εμποδίσει την ήπειρο να συγκεντρώσει επαρκή αποθέματα καυσίμων πριν από το χειμώνα. 

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη σημείωσαν άλμα 13%. Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν υπό την προοπτική αυξημένης ζήτησης από πέρα ​​από τον Ατλαντικό, με το κύριο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα να αυξάνεται κατά 3,7%.

Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη υποχώρησαν. Ο πανηπειρωτικός Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1%, οδηγούμενος από απώλειες σε γερμανικές, ιταλικές και γαλλικές μετοχές.

Οι μετοχές στην Ασία έκλεισαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα, με εξαίρεση το Shanghai Composite της Κίνας. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,6% αφού οι τράπεζες στην Κίνα μείωσαν τα επιτόκια αναφοράς στα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

admin

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του “voladeality”…

admin

Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

admin

Στη σκιά των γεωπολιτικών κινδύνων η οικονομία – Ανησυχία για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές

admin

Ποιος φοβάται το ισχυρό δολάριο;

admin

Ποιο στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

admin