Image default
Ευρώπη

Μαρόκο και Γερμανία ανοίγουν ένα «νέο κεφάλαιο» μετά την ένταση στη Δυτική Σαχάρα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και ο Μαροκινός ομόλογός της, Νάσαρ Μπουρίτα, θέλησαν να σηματοδοτήσουν την ενότητα κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ραμπάτ, αφού οι εντάσεις σχετικά με την αμφισβητούμενη Δυτική Σαχάρα είχαν ψυχράνει τις σχέσεις νωρίτερα φέτος.

Κατά την εναρκτήρια μονοήμερη επίσκεψη της Μπέρμποκ στο Μαρόκο την Πέμπτη, η Πράσινη υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και επισκέφθηκε ένα εκπαιδευτικό έργο στην πόλη Αγκαντίρ, εκτός από τη συνάντηση με τον Μπουρίτα στο Ραμπάτ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις διμερείς συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο υπουργοί υπέγραψαν κοινή δήλωση που καθορίζει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της πολιτικής για το κλίμα, και οι δύο υπουργοί χαιρέτισαν ένα «νέο κεφάλαιο» στις γερμανομαροκινές σχέσεις.

Τον Μάρτιο του 2021, το Ραμπάτ ανέστειλε τις επαφές με τη γερμανική πρεσβεία, επικαλούμενο «βαθιά κατανόηση» σε «θεμελιώδη για το Μαρόκο ζητήματα» και αργότερα ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση του δικού του πρεσβευτή από τη Γερμανία.

Ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας για το Ραμπάτ ήταν η σαφής κριτική της Γερμανίας στην αναγνώριση της μαροκινής κυριαρχίας επί της αμφισβητούμενης Δυτικής Σαχάρας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Γερμανία και το Μαρόκο είχαν κάνει τα πρώτα τους βήματα προς τη συμφιλίωση, όταν η Μπέρμποκ και ο Μπουρίτα συμφώνησαν να «ξεπεράσει τις φιλικές σχέσεις» και να ξεπεράσουν τις «παρεξηγήσεις» σε μια τηλεδιάσκεψη.

Όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας, το Βερολίνο περιορίστηκε έκτοτε να δηλώνει την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για το θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εναρκτήρια επίσκεψη του Μπέρμποκ στο Ραμπάτ είχε επίσης ως στόχο να εδραιώσει την εκκολαπτόμενη συμφιλίωση των δύο χωρών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ενόψει της επίσκεψης την Τρίτη αν η επίσκεψη σηματοδοτεί το τέλος των προηγούμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η απάντηση είναι ναι».

Σχετικα αρθρα

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

admin