Image default
Opinion LEADERS

H απλή αναλογική θα δημιουργήσει νέα δεδομένα-Μ.Καρακλιούμη

Σε λίγους μήνες η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει και οι εκλογές θα δώσουν την ευκαιρία στους Έλληνες, που θα επιλέξουν να προσέλθουν στις κάλπες, να επιλέξουν ποιος θα τους κυβερνήσει.


Σε αυτή τη φάση δε γνωρίζουμε το διακύβευμα των εκλογών, ξέρουμε όμως δύο παραμέτρους που θα τις καθορίσουν. Η μία παράμετρος αφορά στο πολιτικό σκέλος και η δεύτερη στο τεχνικό.


Ως προς το πολιτικό σκέλος, οι εκλογές θα διεξαχθούν στον απόηχο της υπόθεσης των επισυνδέσεων και εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η οικονομική στενότητα καθορίζει την εκλογική απόφαση του μεγάλου όγκου των πολιτών και συχνά τους δίνει άλλοθι να επιλέξουν κόμματα με λόγο αβαθή αλλά αρεστό, που δεν προτείνουν λύσεις αλλά με το λαϊκό τους λόγο φαντάζουν ως η ιδανική ψήφος οργής για τα όσα συμβαίνουν.


Η υπόθεση όμως των επισυνδέσεων, αν και δεν επηρεάζει το μεγάλο όγκο των ψηφοφόρων, δημιουργεί κλίμα, κλίμα αμφισβήτησης και επαναπροσδιορισμού της εικόνας των κυβερνώντων και του κ. Πρωθυπουργού προσωπικά. Ο χώρος του Κέντρου που καθόρισε την εκλογική αναμέτρηση του 2019, κλονίζεται. Είναι οι ψηφοφόροι εκείνοι που δεν είναι δεδομένοι και ψηφίζουν το κόμμα που υπόσχεται την εύρυθμη λειτουργία της χώρας. Δεν τους απασχολεί το στενό προσωπικό τους όφελος και ενδιαφέρονται πρωτίστως για την καλή λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας. Σε αυτούς η εικόνα της κυβέρνησης φαίνεται να έχει θολώσει και η αγαθή της πρόθεση να κρίνεται.


Από τεχνικής απόψεως η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί στις εκλογές θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η ισχύς των μεγάλων κομμάτων θα περιοριστεί σε λιγότερες έδρες και εκείνη των μικρών θα μεγεθυνθεί συγκριτικά με σήμερα, έτσι η απογοήτευση και η ενδεχόμενη προοπτική νέας προσφυγής στις κάλπες σε μικρό διάστημα θα δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις στα μεγάλα κόμματα και θα ενισχύσει τα μικρά. Το κατώφλι του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο θα αναδείξει τους πολιτικούς εκείνους παίχτες που θα διαπραγματευτούν μια συμμαχική κυβέρνηση ή θα βάλουν τη χώρα σε ένα σπιράλ ακυβερνησίας, σε δύσκολους για όλους μας καιρούς.

Μαρία Καρακλιούμη
Πολιτική αναλύτρια εταιρείας ερευνών RASS

Σχετικα αρθρα

Τραπεζικό Σύστημα, Πειθαρχία της Αγοράς και Πανικός: Τι συνέβη με την τρέχουσα κρίση;

admin

Η εξαγορά ακινήτων του Δημοσίου και το νέο θεσμικό πλαίσιο

admin

Χρονισμός, συναίσθημα και κεφαλαιαγορές: H περίπτωση της Credit Suisse

admin

Άρης Γεωργόπουλος: Το «Πλαίσιο Oυίνδσορ» και η αποφυγή μιας νέας σύγκρουσης ΕΕ-Βρετανίας

admin

Αναμένονται 160.000 πλειστηριασμοί μέχρι και το 2024

admin

Στ.Κυμπουρόπουλος: Η νέα εποχή δεξιοτήτων στην Ευρώπη

admin

Α.Ανδρικόπουλος: Κρίση, 15 χρόνια μετά: πόσο άλλαξε το έργο που παρακολουθούμε;

admin

Πλέον ο ΕΦΚΑ παράγει συντάξεις παρά καθυστερήσεις – Ό.Τσάπαλος

admin

Γιώργος Καββαθάς: Τα τέσσερα αιτήματα που η υλοποίησή τους θα κρίνει την επιβίωση των ΜμΕ

admin

Β. Κορκίδης: «Μια στρατηγική συμφωνία μεταξύ δύο ναυτικών χωρών σε πέντε άξονες»

admin

Ελλάδα: Τι μπορεί να μας διδάξει η περίπτωση της Πορτογαλίας;

admin

ESG και λογιστική: Tα μέσα δεν τα αγιάζει ο σκοπός, τα αγιάζει η ιδεολογία

admin