Image default
Οικονομία

G7: Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν “επειγόντως” ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν “ευρύ συνασπισμό” χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

“Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του”, γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές “θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο”.

“Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ”, προσθέτουν.

 Σε μία πρώτη αντίδραση η Μόσχα διεμήνυσε πως όσες εταιρείες υιοθετήσουν το πλαφόν δεν θα  μπορούν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο. 

Παρά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία, τα ταμεία του Κρεμλίνου έχουν γεμίσει ασφυκτικά από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς οι τιμές όλων των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. 

Θα χρειαστεί χρόνος

Υπάρχει δρόμος βέβαια ακόμη για την υλοποίηση του όποιου σχεδίου. Μετά το πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών, θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και οι ηγέτες του G7 και εκείνοι με τη σειρά τους να πείσουν τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να συμπεριλάβουν και το πλαφόν. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, σχολιάζουν ειδικοί στο -. 

Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εκρηκτικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου. Στόχος είναι η αποσύνδεσή του από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι τελευταίες να οδηγθούν σε πτώση, δίνοντας μία ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις

Σχετικα αρθρα

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά… για την πρόβλεψη των επιτοκίων

admin

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά… για την πρόβλεψη των επιτοκίων

admin

Oxford Economics: Πτώση στις τιμές των τροφίμων το 2024 – «Μοχλοί» σιτάρι και καλαμπόκι

admin

Πληρότητα 63,5% στα ξενοδοχεία Αθήνας το πρώτο τρίμηνο

admin

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

admin