Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Επιστροφή στην πτώση 

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ Áèçíþí ôçí ÐáñáóêåõÞ 22 Óåðôåìâñéïõ 2017. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Η έλευση του Σεπτέμβριου συνοδεύτηκε από μεγάλες κινήσεις στις αγορές ομολόγων με κύριο χαρακτηριστικό το άνοιγμα των αποδόσεων. Οι αγορές προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου για αύξηση των βασικών επιτοκίων παρέμβασης την προσεχή εβδομάδα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κινούνται στην περιοχή των 50 με 75 μονάδων βάσης. 

Ωστόσο η προσοχή θα παραμείνει στα επιτόκια έως την 21 Σεπτεμβρίου όταν η FED θα ανακοινώσει το νέο ύψος των αμερικανικών επιτοκίων ενώ θα δώσει και ένα στίγμα των προθέσεων της για την περίοδο που απομένει ως το τέλος της χρονιάς. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1990 που οι αγορές ομολόγων σημειώνουν απώλειες άνω του 20% από τα υψηλά τους μπαίνοντας και τυπικά σε μακροπρόθεσμα πτωτική τάση σηματοδοτώντας την χειρότερη χρονιά στην ιστορία τους. 

Η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα οδήγησε σε αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις μετοχές οι οποίες δεν έμειναν ασυγκίνητες ακολουθώντας πτωτική πορεία. Παράλληλα το υψηλό επίπεδο των τιμών ρεύματος προσθέτει ένα ακόμα ρίσκο στην νευρικότητα των αγορών καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα με αβέβαιη την ομαλή παροχή ποσοτήτων φυσικού αερίου. 

Επιστρέφοντας στα εγχώρια θεμελιώδη η πορεία των ανακοινώσεων του εξαμήνου έχει ξεπεράσει φέτος κάθε προσδοκία. Στις «μόλις» 24 εταιρικές ανακοινώσεις εξαμήνου τα καθαρά κέρδη προσεγγίζουν τα 4,7 δις ευρώ μέγεθος που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την χρήση ρεκόρ του 2007 όταν οι εισηγμένες είχαν καταγράψει κέρδη 10 δις ευρώ σε περίοδο 12 μηνών. Σίγουρα η ποιότητα των κερδών χρήζει επισημάνσεων σε κάποιες περιπτώσεις ως προς την δυνατότητα επανάληψης τους ωστόσο ακόμα και μετά τις απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις η εταιρική κερδοφορία είναι απόλυτα υποστηρικτική προς τις αποτιμήσεις. 

Οι μεσαίες εισηγμένες επιχειρήσεις παίρνουν σειρά την ερχόμενη εβδομάδα δίνοντας ένα καλύτερο στίγμα των τάσεων που επικράτησαν στο β΄ τρίμηνο και κυρίως των προοπτικών για το δεύτερο μισό της φετινής χρήσης. Όπως και να έχει πάντως το μαξιλάρι της εταιρικής κερδοφορίας του 2022 μπορεί να εξομαλύνει τις έξωθεν πιέσεις ενώ η φημολογούμενη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή θα έχει μια επιπλέον θετική αναστολή σε ένα νέο κύκλο πιέσεων. 

Ότι έχτιζε ανοδικά με κόπο ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Ιουλίου έπεσε εύκολα στις τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου. Η αγορά γύρισε πτωτική κόβοντας με συνοπτικές διαδικασίες τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Διάσπαση είχαμε και στις χρονοσειρές των 50 και 30 ημέρων ενώ το γρήγορο βύθισμα της αγοράς συμπλήρωσε απώλειες 7% από το σημείο εκκίνησης της πτώσης πριν ο Γενικός Δείκτης ανακάμψει μερικώς στην συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Ο εν εξελίξει σχηματισμός παραπέμπει σε ότι συνέβη τον φετινό Ιούνιο όταν η πτώση βρήκε ένα πρώτο επίπεδο υποστήριξης προς τις 815 μονάδες. Το πτωτικό σενάριο είναι επί του παρόντος κυρίαρχο καθώς και οι ταλαντωτές στα ημερήσια τους διαγράμματα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περεταίρω υποχώρησης έως ότου εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Η συρρίκνωση του τζίρου και η μείωση των ημερήσιων ταλαντώσεων μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλή ένδειξη κάποιας προσωρινής παύσης της έντασης των πωλήσεων πριν την έναρξη μιας ανοδικής διόρθωσης. 

Πλούσιο το ημερολόγιο εταιρικών πράξεων και προγραμματισμένων ανακοινώσεων την ερχόμενη εβδομάδα. Εκτός από την συνεδρίαση της ΕΚΤ ξεχωρίζει την η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Τετάρτη 7/9 12:00). Κατά τα λοιπά: Χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,28 ευρώ) θα διαπραγματεύεται η ΕΥΔΑΠ την Δευτέρα ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 12 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ την Τρίτη. Την Τετάρτη η μετοχή της Μπλε Κέδρος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,0824 ευρώ), την Παρασκευή η μετοχή της Κτήμα Λαζαρίδης θα διαπραγματεύεται χωρίς τo μέρισμα χρήσης (0,03 ευρώ) και η Ideal holdings χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου (0,07 ευρώ). 

Σε άλλες εταιρικές πράξεις, επισημαίνεται η ολοκλήρωση διάθεσης παραστατικών τίτλων με μετρητά σε δικαιούχους μετόχους της Τράπεζας Αττικής την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα οι δημοσιεύσεις των Φουρλής και ΔΕΗ (Τρίτη μετά το κλείσιμο) της Quest και της Autohellas (Τετάρτη μετά το κλείσιμο) η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ (Πέμπτη 16:00), και το εξάμηνο των Σαράντη και Ανδρομέδα (Πέμπτη 8/9). Επισημαίνεται τέλος ότι οι αγορές στην Αμερική την Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστές.

Σχετικα αρθρα

ΟΟΣΑ: Οι κορυφαίες οικονομίες διολισθαίνουν σε ύφεση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει την ανάπτυξη

admin

Προϋπολογισμός: Το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί

admin

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin