Image default
Τοις Μετρητοίς

ΔΕΗ: Με άσσο στο μανίκι

Σημαντικές απώλειες έως και -46% έχει δεχθεί η μετοχή της ΔΕΗ από το τελευταίο κλείσιμο στις 23 του Φλεβάρη, στα 8,75 ευρώ, λίγες ώρες  πριν την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πιέζοντας τη κεφαλαιοποίησή της ακόμα και κάτω από το όριο των 2 δισ. ευρώ στα 1,81 δισ. ευρώ (!). Ο δε όγκος των συναλλαγών, που έχει πραγματοποιηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα ξεπερνάει τα 103 εκατ. τεμάχια ή λίγο παραπάνω από το 25% του συνολικού αριθμού των μετοχών  με το Vwap να εντοπίζεται στα 6,26  ευρώ ακριβώς πάνω στο ίδιο σημείο που εντοπίζεται και διαγραμματικά η αντίσταση στις ανοδικές διαθέσεις της μετοχής. Η μεγάλη πτώση της μετοχής αν συνδυαστεί με το τεράστιο όγκο συναλλαγών και την ακραία μείωση στη  κεφαλαιοποίηση παρά το έντονο αναπτυξιακό της status μας παρέχει σημαντικά τεχνικά στοιχεία που φέρει τη ζώνη των 5,20 με 4,75 ευρώ να έχει προεξοφλήσει και με το παραπάνω τους ορατούς προβληματισμούς της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτό όμως που δεν έχει προεξοφλήσει η αγορά στη τιμή της μετοχής αποτελώντας για τη συνέχεια το  κύριο μέλημά της είναι:

  • Πρώτον, η κυβερνητική απόφαση να απορροφήσει μέσω των επιδοτήσεων   έως και το 94% της αύξησης για τα νοικοκυριά και το 89% για τις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο και πολύ πιθανό και στους επόμενους μήνες που διαρκεί η κρίση πράγμα που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που φοβόντουσαν οι περισσότεροι αναλυτές.
  • Δεύτερον, η αλλαγή του μοντέλου υπολογισμού της ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσει εις όφελος της ΔΕΗ λόγω του αρκετά χαμηλότερου κόστους κυρίως των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων.
  • Τρίτον η αποζημίωση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να λάβει η ΔΕΗ προκειμένου να γίνει η επανέναρξη στη λιγνιτική παραγωγή της ώστε  να μεγιστοποιηθεί η εξόρυξη του ορυκτού καυσίμου κατά 50% μέσα στο επόμενο 12μηνο.
  • Τέταρτον και το πλέον σημαντικό είναι η έναρξη λειτουργίας στα τέλη του έτους του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου της χώρας προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ που ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις όσον αφορά το σκέλος του περιορισμού των ρύπων. Είναι ο άσσος στο μανίκι. Μιλάμε για τον ελέφαντα της ηλεκτροπαραγωγής τη νέα  μονάδα “Πτολεμαΐδα V” με καύσιμο λιγνίτη, όπου ήδη έχει αρχίσει και φορτώνει φθηνό ορυκτό καύσιμο μέσω  των ταινιοδρόμων μεταφοράς από το ορυχείο Μαυροπηγής και το Νότιο Πεδίο. Η πλέον σύγχρονη αυτή λιγνιτική μονάδα που έχει τεθεί ήδη σε δοκιμές  αποτελεί  τη μεγαλύτερη που έχει κατασκευάσει ποτέ η ΔΕΗ έχοντας  ισχύ 660 MW με επιπλέον θερμική ισχύ 140 MW φθάνοντας την  ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις  4.620 GWh. Επίσης η “Πτολεμαΐδα V” σύμφωνα με τα νέα κυβερνητικά μέτρα λόγω της υπάρχουσας ενεργειακής κρίσης θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028 αντί του εκτιμώμενου στόχου του 2025.

Η έναρξη λοιπόν της μονάδας θα φέρει υπερθετικές  αλλαγές στα περιθώρια κερδοφορίας της ΔΕΗ λόγω του φθηνού ορυκτού ενώ είναι κάτι παραπάνω από  προφανές ότι η ένταξή της στην ηλεκτροπαραγωγή θα συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην εθνική ασφάλεια τροφοδοσίας, δεδομένου ότι βασίζεται σε ένα εγχώριο και ελεγχόμενο καύσιμο, αλλά και στο γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει και την οικονομικότητα λειτουργίας του Συστήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μελέτη (Ιούλιος 2022) του πρώην αντιπροέδρου της ΔΕΗ, καθηγητή ΕΜΠ κ. Νίκου Χατζηαργυρίου και του κ. Άρη Δημέα  Δρ. ΕΜΠ και κύριο ερευνητή της SmartRue  όπου εμφανίζουν τη μονάδα “Πτολεμαΐδα V” να έχει σημαντική επίδραση στις τιμές της αγοράς ενέργειας, και ιδιαίτερα στις τιμές της επόμενης μέρας DAM (Day Ahead Market), οι οποίες εν πολλοίς καθορίζουν και τις τιμές ενέργειας. Η προσομοίωση που έκαναν κατά το χρονικό διάστημα 1/1-30/6/2022, ως να είχε ενταχθεί στο σύστημα η “Πτολεμαΐδα V” χρησιμοποιώντας το ίδιο ωριαίο φορτίο και την ίδια παραγωγή ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών, με τις  υπάρχουσες θερμικές μονάδες έδωσε ως αποτέλεσμα το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της αγοράς της επόμενης μέρας αν η προσφορά της μονάδας ήταν στα 125€/Mwh  να διαμορφώνεται αυτόματα από τα 237.05 €/MWh σε 177.22 €/MWh.

Είναι μάλιστα τόσο σημαντική  η επίδραση της μονάδας που αποτελεί πλέον άμεση εθνική προτεραιότητά να τεθεί  όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε εμπορική λειτουργία.

Παράλληλα η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει  ανοδικά την  έντονη κινητικότητα που δείχνει ο όμιλος στις ΑΠΕ ( συμφωνία με τη Volterra για  την αγορά χαρτοφυλακίου 112MW) και την εξασφαλισμένη υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης έργων ΑΠΕ ισχύος άνω των 4GW.

Στα αποτελέσματα τώρα του πρώτου εξαμήνου η ΔΕΗ εμφάνισε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 αύξηση  100% στο κύκλο εργασιών στα 4,392 δισ. ευρώ  από 2,193 δισ. ευρώ με τα επαναλαμβανόμενα EBITDA όμως να κλείνουν με μείωση κατά -8,9%  στα 429,3 εκατ. ευρώ από τα 471,4 εκατ. ευρώ.

Και πάλι  καλά για τη ΔΕΗ καθώς οι πολύ υψηλές λειτουργικές δαπάνες των 3,963 δισ. ευρώ από 1,772 δισ. ευρώ (αύξηση +130,1%) το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι αποτέλεσμα των πολύ υψηλών λειτουργικών δαπανών από αγορές ενέργειας πάνω στις εξωφρενικές και μη ελεγχόμενες τιμές του φυσικού αερίου αφαίρεσαν σημαντικούς πόντους από τα τελικά αποτελέσματα. Δε παίζει ιδιαίτερο ρόλο αν η ΔΕΗ υπό τις παρούσες πρωτόγνωρες πολύ σκληρές συνθήκες εμφάνισε στα μετά από φόρους ζημιές 11,1 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως που παίζει υπέρμετρο ρόλο είναι η ανθεκτικότητα του ομίλου την ίδια ώρα που άλλες παρόμοιες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κατεβάσει το διακόπτη. Μία ανθεκτικότητα που σίγουρα θα την επιβραβεύσει στους επόμενους μήνες όταν λειανθεί η ενεργειακή κρίση.  Στο μεταξύ τα χρηματικά διαθέσιμα του ομίλου βρίσκονται στα 2,232 δισ. ευρώ.

Διαγραμματικά όπως αναφέραμε και στη αρχή του άρθρου η μετοχή φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βάση αγοραστών κάτω από τα 5,20 ευρώ, όπου έχει όμως την ικανότητα να σπρώξει εκ νέου τη μετοχή προς το όριο των 6,26 ευρώ. Εκεί μια επιβεβαιωμένη  ανοδική διάτρηση με σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα ανοίξει το πεδίο για τα 7,05 ευρώ. Προς το παρόν το κοντινό κρίσιμο ανοδικό διαγραμματικό σημείο εντοπίζεται στα 5,74 ευρώ.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η ναυαρχίδα του ομίλου Mytilineos

admin

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

admin

Εδώ το πάρτι κρατάει 2 δεκαετίες. Εμείς;

admin

Άντε πιάσ’ τους

admin

Austriacard: Τριπλασίασε τη καθαρή της κερδοφορία

admin

ΔΕΗ: Με τα δύο πόδια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω της οπτικής ίνας

admin

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Τρ.Πειραιώς ;

admin

Ελληνικά Χρηματιστήρια: Εκρηκτική η άνοδος του συνολικού τζίρου των συναλλαγών

admin

Τράπεζες: Το ξεφάντωμα έφερε κόπωση

admin

Χρυσός το κακάο

admin

Οι αγορές δε δείχνουν προς το παρόν να θέλουν να διορθώσουν

admin

Ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να σας κάνουν εκατομμυριούχο;

admin