Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ursula von der Leyen : «Ο Πούτιν θα αποτύχει» -Τέλος η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου

Την αταλάντευτη υποστήριξή της Ευρώπης προς την Ουκρανία εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την “Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης” στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. Δεν είναι μόνο ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας αλλά ένας πόλεμος κατά των αξιών μας και της οικονομίας μας. Ενας πόλεμος δημοκρατίας κατά του αυταρχισμού. «Ο Πούτιν θα αποτύχει», τόνισε.

Η αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία δεν θα σταματήσει. Προσφέραμε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια και επιβάλλαμε στη Ρωσία τις σκληρότερες κυρώσεις που υπήρξαν ποτέ. «Ο ρωσικός στρατός παίρνει τσιπς από ψυγεία και πλυντήρια για να συντηρήσει τον εξοπλισμό του», υποστήριξε. «Οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν», αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση, ειδικά στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, απαιτείται στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνεται πλαφόν στην τιμή ενέργειας από τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου που παράγουν με φθηνότερο κόστος. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να μοιραστούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Γι’ αυτό και στο πακέτο περιλαμβάνεται και φορολόγηση εταιρειών όπως τα διυλιστήρια.

Εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια task force προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου καθώς και ότι θα υπάρξει ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τιμή του φυσικού αερίου από το TTF.

Σε ότι αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα collateral, κινήσεις για να περιοριστεί η ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ενώ θα επιτραπεί υπό όρους η παροχή κρατικών εγγυήσεων.

Το σημερινό σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι λειτουργικό. Πρέπει να αποκοπεί η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου και γι’ αυτό θα προωθηθεί μια ριζική μεταρρύθμιση, τόνισε.

Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι χώρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε ότι αφορά τη μείωση του χρέους αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν.

Πρέπει να ανακαλύψουμε το πνεύμα του Μάαστριχτ: σταθερότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι χέρι.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Ισχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 9 εβδομάδων οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας

admin

Αυγενάκης: «Τριπλή νίκη» η έγκριση αναθεώρησης της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

admin