Image default
Οικονομία

Μεγάλη αλλαγή στο τραπέζι για τα τέλη κυκλοφορίας 2023

Μεγάλη αλλαγή στο τραπέζι για τα τέλη κυκλοφορίας 2023
Αλλαγές έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας. Όλα όσα εξετάζονται.

Αλλαγές είναι στα «σκαριά» για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2023. Τι εξετάζεται πλέον από το οικονομικό επιτελείο;

Η δυνατότητα στους οδηγούς να πληρώνουν τα τέλη είτε όλα μαζί είτε για όσους μήνες θέλουν να θέσουν σε κίνηση το όχημά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η δυνατότητα θα δίδεται  στους οδηγούς από τον επόμενο Νοέμβριο, που ανοίγει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023.

Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο λίγο πριν από το Πάσχα, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τα «τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα»: Έτσι, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν ξανά τα αυτοκίνητά τους πληρώνοντας τέλη ανάλογα με τους μήνες που τα χρειάζονται.

Αυτό που φαίνεται να εξετάζεται είναι η μονιμοποίηση του μέτρου ή τουλάχιστον, η ενεργοποίησή τους όσο το δυνατόν νωρίτερα κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερόμενους.

Η πληρωμή για άρση ακινησίας 

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που καταθέτουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν έχουν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Κρατούν τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα, θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας μέσω κινητού

Την ίδια στιγμή προχωρά και το σχέδιο ψηφιακών ελέγχων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Οι εφοριακοί με ειδικό λογισμικό στο κινητό τους θα μπορούν να σκανάρουν τις πινακίδες των οχημάτων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν καταβάλει το ποσό για τα τέλη κυκλοφορίας ή εάν κάποιο όχημα θα έπρεπε να βρίσκεται σε ακινησία.

Έτσι, σχεδιάζεται μια νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας αυτοκινήτων, καθώς πλέον μέσω του myCAR, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να καταθέτουν τις πινακίδες για να θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους και να απαλλάσσονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Μέσα από την ψηφιακή πύλη gov.gr οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να βλέπουν στοιχεία για την άδεια του οχήματός τους, την ασφαλιστική του κάλυψη, τους ελέγχους ΚΤΕΟ κ.ά.

Αντίστοιχα, οι ελεγκτές μέσα από την εφαρμογή Audit-Car που ετοιμάζεται θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και δεδομένα ώστε να προχωρούν σε διασταυρώσεις.

Με τη νέα βάση δεδομένων Audit-Car, θα γίνεται άμεσα έλεγχος για το ποια οχήματα δεν έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή για το ποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και θα ακολουθούν οι αντίστοιχες ενέργειες (ειδοποιήσεις, πρόστιμα κτλ).

Οι εκτιμήσεις υπολογίζουν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στους δρόμους της χώρας φτάνουν τα 650.000, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα εκτιμάται πως δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Παράλληλα 75.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων φαίνεται πως δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο.

Σχετικα αρθρα

Δύσκολα οι τιμές θα επιστρέψουν σε επίπεδα προ πληθωρισμού

admin

ΑΑΔΕ: Δωρεά επιχειρησιακού διωκτικού εξοπλισμού από την Παπαστράτος

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πέντε προσφορές για αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίoυ-Αντιρρίου

admin

Αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό καλάθι – Έρχεται και «καλάθι παιχνιδιών»

admin

ΔΥΠΑ: Παράταση αιτήσεων έως 28/12 για το πρόγραμμα 3.220 νέων επιχειρηματιών

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι 12 χρεώσεις για τις οποίες ζητά μείωση από τις τράπεζες

fastpath

Αυτές είναι οι 12 προμήθειες που κρατάνε οι τράπεζες

admin

Τι θα περιέχει το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ

admin

Μια παράδοξη σιωπηρή «αλλαγή» στην ατζέντα της ΕΚΤ με πολλή – πολλή σημασία

fastpath

Αέριο: Κορυφώνονται οι πιέσεις για «σκληρότερο» πλαφόν – Νέο προσχέδιο από Ελλάδα και 4 κράτη

fastpath

Από το ρεύμα στο… νερό οι αυξήσεις

admin

Ρεύμα: Τα κλειδωμένα τιμολόγια Δεκεμβρίου «ασπίδα» στην άνοδο 30% στις τιμές χονδρικής – Προστατευμένοι οι καταναλωτές

admin