Image default
Αγορές

Νέα επέλαση των πωλητών στη Wall Street-Στο «κόκκινο» πετρέλαιο, χρυσός

Νέα επέλαση των πωλητών στη Wall Street-Στο «κόκκινο» πετρέλαιο, χρυσός

Στη γνώριμη τακτική των ρευστοποιήσεων επέστρεψαν την Πέμπτη (15/9) οι επενδυτές στη Wall Street, με τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία να δίνουν ώθηση στους πωλητές. Σημαντικό ρόλο στις νέες απώλειες του αμερικανικού χρηματιστηρίου έπαιξε και το γεγονός ότι θεωρείται αναπόφευκτη η ισχυρή αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία θα ανακοινωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε σήμερα απώλειες 0,56% στις 30.961,82 μονάδες και έκλεισε στο χαμηλότερο από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,14% στις 3.900,92 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 1,43% στις 11.552,36 μονάδες.

«Βαρίδια» για τον Nasdaq αποτέλεσαν με τις απώλειές τους οι μετοχές της Microsoft, της Apple και της Amazon. Στον αντίποδα, οι ευαίσθητες στα επιτόκια τράπεζες βοήθησαν, με τα κέρδη τους, στην άμβλυνση της πτώσης του Dow Jones, με την Goldman Sachs και την JP Morgan να κερδίζουν πάνω από 2%. Ακόμη, η μετοχή της Adobe υποχώρησε περισσότερο από 15% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ύψους 20 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Figma.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κινήθηκαν χαμηλότερα για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 5.000 στις 213.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Πτωτικά κινήθηκε και η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Συγκεκριμένα, συρρικνώθηκε 0,2% έναντι αναθεωρημένης ανόδου 0,5% που κατέγραψε τον Ιούλιο.

Αντίθετα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,3% τον Αύγουστο έναντι πτώσης 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τον προηγούμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 0,4%.

«Βουτιά» ελέω αποθεμάτων για το πετρέλαιο

Πτώση άνω του 3% κατέγραψαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να κλείνει σε χαμηλό εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης αλλά και της συνεχιζόμενης ισχύος του δολαρίου, καθώς και της νέας αύξησης επιτοκίων που ετοιμάζει η Fed.

«Αγκάθι» αποτελούν και τα νέα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ για τα αποθέματα πετρελαίου. Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας υποχώρησαν κατά 8 εκατ. βαρέλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 3,26 δολάρια ή 3,5% στα 90,84 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 3,38 δολάρια ή 3,8% στα 85,10 δολάρια το βαρέλι.

Σε χαμηλό άνω των δύο ετών ο χρυσός

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 υποχώρησε η τιμή του χρυσού, δεχόμενη πιέσεις από τις αυξημένες ομολογιακές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αλλά και το σταθερό δολάριο.

Ο δείκτης του δολαρίου διατηρήθηκε κοντά στο ανώτατο όριο δύο δεκαετιών, που κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αιφνιδιαστική άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ενίσχυσε τα στοιχήματα για μια ακόμη πιο επιθετική νομισματική πολιτική της Fed.

«Το μομέντουμ και το κλίμα είναι πολύ bearish» λόγω των προσδοκιών για συνέχιση του επιθετικού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Fed στις συνεδριάσεις του Νοέμβριου και του Δεκέμβριο, δήλωσε στο Marketwatch ο Τσιντάν Καρνάνι, επικεφαλής έρευνας στην Insignia Consultants.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 31,80 δολάρια ή 1,9% στα 1.677,30 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του κίτρινου μετάλλου από τις 3 Απριλίου 2020 και την μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τις 5 Ιουλίου του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Αντίστοιχα, το ασήμι Δεκεμβρίου υποχώρησε 30 σεντς ή 1,5%, στα 19,269 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ και ο χαλκός Δεκεμβρίου απώλεσε 3 σεντς ή 0,8%, στα 3,49 δολάρια η λίβρα.

  • Wall Street
  • FEDERAL RESERVE
  • αύξηση επιτοκίων
  • μακροοικονομικά στοιχεία ΗΠΑ
  • Dow Jones
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin

    Με το δεξί στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Ρεκόρ ο FTSE 100

    admin