Image default
Οικονομία

Πως διαμορφώνονται ενοίκια και διαθεσιμότητα κατοικιών σε 6 «Φοιτητουπόλεις» της Ελλάδας

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων και χαμηλή διαθεσιμότητα καταγράφεται τη φετινή χρονιά. Ποια είναι η «εικόνα» σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Καλαμάτα και Κέρκυρα, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητουπόλεων τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες διαχείρισης. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates με κεντρικό του θέμα πως διαμορφώνεται τα ενοίκια και η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλες για φοιτητές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Καλαμάτα και Κέρκυρα, σύμφωνα με το ζητούμενο μίσθωμα και σε σύγκριση με τον Ιούλιο μήνα.

Στο σύνολο των περιοχών καταγράφεται αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με τον Ιούλιο μήνα. Παράλληλα, κυρίως στα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Καλαμάτα και τη Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τα ακίνητά τους από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα τέλη Μαΐου με στόχο την εγγραφή των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους καλοκαιρινούς μήνες. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθεσίμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ.

«Σε πολλές φοιτητουπόλεις όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Καλαμάτα καθώς και τη Κέρκυρα, καταγράφεται πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, ενώ τα λιγοστά ακίνητα που διατίθενται προς μακροχρόνια – συμβατική μίσθωση κατάλληλα για φοιτητές έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα που καταγράφεται στις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιλέξει να μισθώσουν το ακίνητο τους από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα τέλη Μάϊου με στόχο την εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των άνωθεν πόλεων, καταγράφεται αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με τα τέλη του Ιουλίου.

Η φετινή χρονιά είναι η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Μην ξεχνάμε ότι το κόστος στέγασης δεν αφορά μόνο το μίσθωμα, αλλά το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων και λοιπών λογαριασμών. Σε πολλές περιπτώσεις, το συνολικό κόστος διαβίωσης ενός φοιτητής αγγίζει τα 1.000€/μήνα», αναφέρει ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου.

Πάτρα

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιλέγουν κυρίως τη περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ.Στρατιώτου. H διαθεσιμότητα στις συγκεκριμένες περιοχές είναι πλέον περιορισμένη, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων.

Στις περιοχές του κέντρου της Πάτρας, από την Αγία Σοφία έως και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 350€, εκ των οποίων τα τρία έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 450€.

Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25τμ στο κέντρο της πόλης κυμαίνεται από 270€/μήνα έως 350€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. Ενώ για κατοικία από 30τμ έως 45τμ το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 280€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών

Τα δυάρια στο κέντρο της πόλης από 50τμ έως 60τμ κυμαίνονται από 350€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα έως και τα τέλη Ιουλίου, ήταν εγγεγραμμένα 343 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τα 357.

Χανιά

Όπως αναφέρει η ανάλυση για τα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, δεν υπάρχουν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση διότι μεγάλο μέρος αυτών είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τέλη Ιουλίου, στο Δήμο Χανίων σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA , ήταν εγγεγραμμένα 4.210 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σήμερα τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τις 4.507, δλδ 297 νέα ακίνητα καταχωρήθηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης εντός 35-40 ημέρων.

Στα Χανιά πολλοί ιδιοκτήτες διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κυρίως από αρχές Οκτωβρίου έως και τέλη Μαΐου, με στόχο τους υπόλοιπους μήνες να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το άνωθεν γεγονός επιβεβαιώνεται και από τις περιγραφές των ιδιοκτητών στις καταχωρημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων.

Θεσσαλονίκη

Βάσει της ανάλυσης, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 19,7% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Τον Ιούλιο, το αντίστοιχο ποσοστό διαθεσιμότητας ήταν 25,14%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 47,73%, δηλαδή περίπου πέντε στις δέκα κατοικίες, έως 50τμ έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 300€ έως 400€.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στο Βαρδάρη όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι τον μήνα Ιούλιο, στη Θεσσαλονίκη ήταν εγγεγραμμένα 2.164 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σήμερα, οι εγγραφές αριθμούν συνολικά 2.319 ακίνητα, εκ των οποίων τα 545 είναι στο κέντρο της πόλης.

Καλαμάτα

Στη Καλαμάτα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 450 €/μήνα. Σύμφωνα με τις καταχωρημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, το 54,54% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο Δήμο Καλαμάτας μέχρι και τα τέλη Ιουλίου ήταν εγγεγραμμένα 839 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον, τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τα 1.043, δηλαδή, καταχωρήθηκαν 204 νέα ακίνητα σε διάστημα 30-40 ημερών.

Ρέθυμνο

Στο Νομό Ρεθύμνης, 4.658 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια), είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να βρίσκονται στο Ρέθυμνο. Η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές είναι περιορισμένη, με το 64,2% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, να έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€.

Και στο Ρέθυμνο μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών διαθέτουν τα ακίνητα τους για μίσθωση από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο με στόχο τους καλοκαιρινούς μήνες, να καταχωρήσουν το ακίνητο σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κέρκυρα

Στη Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευτεί καταγράφοντας αύξηση διψήφιες αυξήσεις σε σχέση με το 2021.

Καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών – studio έως 25τμ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, ένα studio 25τμ επιπλωμένο, διαθέτοντας το σύνολο των οικοσυσκευών, έχει ζητούμενο μίσθωμα 380€/μήνα.

Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 370€/μήνα έως 450€/μήνα, έναντι 280€ έως 430€ τη περσινή χρονιά. Το δυάρι 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 600€/μήνα, έναντι 330€ έως 500€ τη περσινή χρονιά.

Πλέον, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, το 75% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα.

Σχετικα αρθρα

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Τα σενάρια για την ΕΚΤ

admin

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

admin

Σιδηρόδρομος: 463 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου από τις ζημιές του Daniel

admin

Τιμές ρεύματος: Τρία εργαλεία για συγκρίσεις στη διάθεση των καταναλωτών

admin