Image default
Αγορές

Έβγαλαν αντίδραση οι επενδυτές στη Wall Street εν όψει Fed

Έβγαλαν αντίδραση οι επενδυτές στη Wall Street εν όψει Fed

Έντονη μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες να αλλάζουν συνεχώς πρόσημο, συνεπεία της αγωνίας που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για τις επερχόμενες κρίσιμες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (19/9) ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,64% στις 31.019,82 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 3.901 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,76% στις 11.535,02 μονάδες.

Με αυτό τον τρόπο, η Wall Street έσπασε το διήμερο πτωτικό σερί της, με τους αγοραστές να περνούν στην αντεπίθεση κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Τα κέρδη των δεικτών ήρθαν παρά την άνοδο στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, που ξεπέρασε το 3,5% και «άγγιξε» υψηλό 11 ετών.

Ήδη οι επενδυτές είναι προσηλωμένοι στη Fed, η οποία την ερχόμενη Τετάρτη (21/9) θα κάνει γνωστό το πόσο επιθετικά θα κινηθεί για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της, η τράπεζα θα ανακοινώσει το ύψος της αύξησης που θα κάνει στα επιτόκια, με τις 75 μονάδες βάσης να φαντάζουν φαβορί. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η αύξηση αυτή να είναι της τάξεως των 100 μονάδων βάσης (1%). Μέχρι τότε, οι traders κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Σε ανοδικό έδαφος το πετρέλαιο

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, παρά τις αρχικές απώλειες. Σημαντικό ρόλο στην ισχυρή μεταβλητότητα της ημέρας έπαιξε, μεταξύ άλλων, το γεγονός της αργίας των αγορών στην Βρετανία λόγω της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, που κράτησε χαμηλά τους όγκους των συναλλαγών.

Οι επενδυτές συνεχίζουν, πάντως, να ανησυχούν για περιορισμένες ροές πετρελαίου και έτσι «ζύγισαν» τη ζήτηση εν όψει της απόφασης της Fed αυτή την εβδομάδα που θα προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων της.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 65 σεντς ή 0,7% στα 92 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό WTI Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 62 σεντς ή 0,7% στα 85,73 δολάρια βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε χαμηλό άνω των δύο ετών ο χρυσός

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει πάλι με απώλειες.

«Ο χρυσός εξακολουθεί να κινείται γύρω από τα χαμηλά του και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει η αναμονή της ανακοίνωσης της Fed την Τετάρτη», επισήμανε ο Daniel Pavilonis, στρατηγικός αναλυτής στην RJO Futures, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων ασκούν επίσης πίεση στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 5,30 δολαρίων ή 0,3% και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1.678,2 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex.

Το ασήμι σημείωσε απώλειες 0,2% στα 19,35 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός έχασε 0,25% στα 3,508 δολάρια η λίβρα.

  • Wall Street
  • ομόλογο
  • αύξηση επιτοκίων
  • FEDERAL RESERVE
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin