Image default
Τοις Μετρητοίς

Ο κώδωνας του κινδύνου

Μετά τον επίμονο πληθωρισμό του Αυγούστου και την αντιφατική εικόνα που δείχνουν τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία τα βλέμματα των επενδυτών έχουν στραφεί  στη καθοριστική ημερομηνία της 21ης Σεπτεμβρίου όπου η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τη νέα αύξηση των επιτοκίων με τους αναλυτές να αναμένουν πλέον ακόμα και τις 100 μονάδες βάσης από τις 75 που έχουν προεξοφλήσει. Μέσα σε όλο αυτό το θολό τοπίο για τους αγοραστές  έχουν αρχίσει και βγαίνουν αναλύσεις που υποβαθμίζουν την αύξηση των εταιρικών κερδών για το τρίτο τρίμηνο του 2022 στο 5,1% έναντι της αρχικής πρόβλεψης του 11,1%. Παράλληλα στους  έξι από τους έντεκα  κλάδους που ρυθμίζουν τη κίνηση του αμερικανικού δείκτη S&P 500 η κερδοφορία αναμένεται να είναι μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο όταν στην αρχή του δεύτερου τριμήνου η εκτίμηση για μειωμένα κέρδη αναφερόταν σε μόλις τρείς κλάδους.

Διαγραμματικά τώρα ο S&P 500 μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να τμήσει ανοδικά την περιοχή αντίστασης των 4100 μονάδων έχει πάρει την ακριβώς αντίθετη πορεία διασπώντας πτωτικά τη ζώνη στήριξης των 3910 με 3880 μονάδων.Επιβεβαίωση της καθοδικής διάσπασης κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας θα σημάνει την απαρχή μιας επικίνδυνης καθοδικής κίνησης προς το επίπεδο που είχαν σημειωθεί τα χαμηλά του 2022 στις 3700 με 3675 μονάδες.

Κάτω από εκεί τα πράγματα τα δυσκολέψουν πάρα πολύ για τους αγοραστές μιας που θα ανοίξει διάπλατα η πόρτα για την τότε ζώνη κλειδί του 2020 των 3550 με 3500 μονάδων. Όμως ένα πιθανό σθεναρό πάτημα στις επόμενες συνεδριάσεις στις 3815 μονάδες με άμεση αναδίπλωση ανοδικών δυνάμεων στις 3900 μονάδες θα τονώσει εκ νέου το σενάριο αρπαγής του ψυχολογικού ορίου των 4000 μονάδων.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση συλλαμβάνεται ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, όπου μετά από μια έντονη προσπάθεια να κρατήσει τους πωλητές πάνω από τη διαγραμματική οριογραμμή των  31100 μονάδων έχει παραδώσει τα όπλα κινούμενος πλέον προς τη σημαντική ζώνη στήριξης των 30600 με 30400 μονάδων. Εδώ μια πιθανή διάτρηση θα φέρει βραχυχρόνια κατολίσθηση μιας που το επόμενο σοβαρό σημείο στήριξης εντοπίζεται κάτω από το όριο των 30000 μονάδων στις 29650 μονάδες. Θετικές θα ήταν οι ενδείξεις διακράτησης των 30400 μονάδων με άμεση ανοδική εκτόνωση πάνω από το προαναφερόμενο σημείο των 31100 μονάδων.

Η τεράστια πάνω σκιά μήκους 445 μονάδων (3,3%) που αποτύπωσε στο διημερήσιο chart τιμών ο γερμανικός δείκτης DAX 40 στην αρχή της περασμένης εβδομάδος ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξη της βραχυχρόνιας κίνησης. Ο δείκτης ουσιαστικά πήγε για μαλλί στην αντίσταση των 13570 μονάδων και βγήκε κουρεμένος χάνοντας και τη στιβαρή στήριξη των 13000 μονάδων. Από εδώ και έπειτα το έδαφος φαντάζει ανοιχτό για τη κατηφορική κίνηση προς την περιοχή των 12500 με 12375 μονάδων όπου έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια του 2022 οι τρείς ισχυροί τοπικοί πυθμένες του περασμένου Μαρτίου και Ιουλίου. Επίπεδο το οποίο δε πρέπει με τίποτα να σπάσει καθοδικά καθώς θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το γερμανικό χρηματιστήριο. Μόνη άμεση λύση η ανοδική αρπαγή των 13000 μονάδων.

Δε ξέρω για τις χρυσές λίρες αλλά το συμβόλαιο του χρυσού έχει μόλις σπάσει καθοδικά την πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 1678 δολαρίων μετά από σχεδόν 900 μέρες. Μιλάμε για μια τεράστια περιοχή στήριξης που πάνω της έχουν σχηματιστεί όχι ένας, όχι δύο αλλά έξι τοπικοί πυθμένες από την άνοιξη του 2020 έως και σήμερα .

Αυτή τη στιγμή η τιμή του συμβολαίου δείχνει τα 1662 δολάρια και αν δεν ανακοπεί η πτωτική πορεία στο άνοιγμα της αγοράς στο Commodities Exchange Centre (COMEX) τότε η πτώση είναι πολύ πιθανό να πάρει διαστάσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που φέρει ως το επόμενο σοβαρό σημείο στήριξης τα 1565 δολάρια ή 115 δολάρια χαμηλότερα που ισοδυναμεί με ένα -6,5%.

Η τελευταία πάντως κίνηση του χρυσού  φωτίζει ακόμα περισσότερο τον υφεσιακό κίνδυνο σιγοντάροντας έτσι και τις δηλώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου χτυπάει με δύναμη το κώδωνα του κινδύνου για το 2023 υπογραμμίζοντας  ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην πιο απότομη επιβράδυνσή της από το 1970, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βυθίζεται πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες παγκόσμιες υφέσεις.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

SP500, DJIA, DAX: Ώρα για αντίδραση

admin

Αναζητούνται πρόθυμοι αγοραστές

admin

SP500, ΓΔ, ΔΤΡ

admin

Γ.Δ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ALPHA BANK, ΤΕΡΝΑ ΕΝ, MOTOR OIL: Οι σημειώσεις του ΣΚ

admin

Τουρκία: Tρεκλίζοντας κόντρα στη λογική

admin

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Ανασκόπηση στη μικρή και τη μεγάλη εικόνα

admin

Profile Software: Εκρηκτική κερδοφορία, ισχυρό ταμείο και τα καλύτερα είναι μπροστά.

admin

ΓΔ, ΔΕΗ

admin

Έρχεται κατολίσθηση στη τιμή του φυσικού αερίου;

admin

NASDAQ: Νέο χαμηλό με θετική απόκλιση

admin

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

admin

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ, DJIA, SP500: Εβδομαδιαία ανασκόπηση και δυο σφυγμομετρήσεις

admin