Image default
Πρώτο Θέμα Τοις Μετρητοίς

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

Οι πληροφορίες από  ιθύνοντες του χώρου που φέρουν τις ελληνικές τράπεζες  να έχουν πατήσει για τα καλά το γκάζι στα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τρίμηνου του 2022, λόγω κυρίως των ισχυρότερων τουριστικών ροών και των μεγάλων επενδυτικών κινήσεων,  έχει «αναγκάσει» αρκετούς επενδυτές, θεσμικούς και μη, να βρίσκονται από την πλευρά των αγοραστών ανοίγοντας  σταδιακά θέσεις στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η συγχορδία των διεθνών επενδυτικών οίκων  Goldman Sachs, Morgan Stanley,  JP Morgan και  Wood, που μετά από πολλά χρόνια εμφανίζουν τέτοιες θετικές εκθέσεις για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες προσδίδοντας σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης για τις μετοχές τους.

Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την Ευρωζώνη, η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, η ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων από την άνοδο των επιτοκίων, η κατολίσθηση των NPEs σε μονοψήφια νούμερα δίχως την ύπαρξη συγκυριακής αλλαγής τάσης και η έναρξη μερισματικής διανομής για τη χρήση του 2022 ανάβει το επενδυτικό σκηνικό για τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες δείχνουν να έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν για να αφαιρέσουν το πολυετές discount από πάνω τους.

Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους επενδυτικούς οίκους λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές ανησυχίες δίνουν το πράσινο φως για ένα ιδιαίτερα μεσομακροπρόθεσμο ευνοϊκό περιβάλλον ενισχύοντας σημαντικά τις ενδείξεις για την προ προβλέψεων κερδοφορία (PPI) των τραπεζών στην ερχόμενη διετία 2023 -2024.

Προχωρώντας τώρα στις επιμέρους διαγραμματικές αναλύσεις των τραπεζών εντοπίζουμε τη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ)  να βρίσκεται γύρω από το  Vwap  του 2022, στα 0,9130 ευρώ. Θετική ήταν και η συμπεριφορά της μετοχής στο τελευταίο κατέβασμα του Γενικού Δείκτη προς τις 818 μονάδες, όπου δήλωσε έντονη άρνηση να περάσει κάτω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 0,85 ευρώ αποτυπώνοντας έτσι στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών έναν δεύτερο υψηλότερο τοπικό πυθμένα.

Βασικό ζητούμενο για τους αγοραστές είναι κατά πρώτον να διατηρηθεί το άτμητο στο «πάτημα» των 0,90 με 0,8780 ευρώ και κατά δεύτερον να επιχειρηθεί ένα ανοδικό άπλωμα πάνω από τα 0,940 ευρώ που θα οδηγούσε  προς τη κρίσιμη ζώνη των 0,99 με 1 ευρώ που διαμορφώνουν τόσο τα δύο διαδοχικά κλεισίματα στα μέσα του περασμένου Αυγούστου όσο και ο μακροπρόθεσμος καθοδικός στροφέας αντίστασης “W”  στα 1,005 ευρώ. Πάνω από εκεί το παιχνίδι αναμένεται να αλλάξει ριζικά για το στρατόπεδο των αγοραστών.

H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) παρά τις διάφορες προεκλογικές αμπελοφιλοσοφίες βρίσκεται μια ανάσα από τον πολύ κρίσιμο μακροπρόθεσμο στροφέα πίεσης “U”, στα 3,44 ευρώ. Ανοδική καταστρατήγηση του εν λόγω σημείου με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα βάλει τις βάσεις για μια επέλαση που μπορεί να ξεπεράσει τα 3,55 ευρώ κινούμενη προς την αντίσταση της τοπικής κορυφής του περασμένου Μαΐου στα 3,75 ευρώ.

Στη περίπτωση τώρα που η μετοχή κολλήσει για μια ακόμα φορά κάτω από τον στροφέα τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα καθοδικό retracement προς το επίπεδο των Keltner Channels στα 3,20 με 3,158 ευρώ.

Αρκετά καλή δείχνει να είναι η διαγραμματική εικόνα  της μετοχής της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) στις καθοδικές κρούσεις των πωλητών, καθώς  μόνο σε μια  συνεδρίαση βρέθηκε σε πτωτική αντιπαράθεση με τα Keltner Channels, στα 0,87 με 0,84 ευρώ. Από εκεί και έπειτα η ανοδική αντίδραση ήταν άμεση χτυπώντας την αντίσταση των 0,95 ευρώ.

Για τη συνέχεια η απόδραση πάνω από τα 0,95 ευρώ θα παραχωρήσει εύκολο έδαφος για τους αγοραστές έως τα 1,02 ευρώ. Το θέμα είναι τι θα γίνει από τι στιγμή που η μετοχή διαλύσει ανοδικά και τα 1,02 ευρώ μιας που το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται σχεδόν +20% ψηλότερα στα 1,20 ευρώ.

Σαν κάτι να αλλάζει προς το θετικό στη διαγραμματική παρουσία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ). Σαν ο αγοραστής να έχει μεγαλύτερες δυνάμεις από εκείνες που διέθετε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανθεκτικότητά της στις ισχυρές ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών  σε σχέση με αντίστοιχες καθοδικές πιέσεις στο  παρελθόν της, όπου η παράδοση άνευ όρων στις ορδές των πωλητών ήταν σχεδόν  δεδομένη .

Επίσης στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών αποτυπώνεται ένας εκκολαπτόμενος σχηματισμός Head & Shoulders με τη  neckline να διέρχεται από τις συμπληγάδες των 1,1730 με 1,15 ευρώ. Επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή πάνω από τη neckline μπορεί να δώσει ως αρχικό στόχο τα 1,26 ευρώ ενώ το ύψος της κεφαλής δίνει βάση θεωρίας τα … 1,50 ευρώ.

Πάντως η Wood & Company  δίνει υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή φωτίζοντας τα 2,20 ευρώ ή  ένα +95% (!) από τις τωρινές τιμές διαπραγμάτευσης.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η ναυαρχίδα του ομίλου Mytilineos

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin