Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες

Το δολάριο ΗΠΑ βιώνει ένα ράλι μια φορά σε μια γενιά, ένα κύμα που απειλεί να επιδεινώσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και να ενισχύσει τους πονοκεφάλους του πληθωρισμού για τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες.

Ο ρόλος του δολαρίου ως το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται στο παγκόσμιο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις του έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις. Η ισχύς του νομίσματος γίνεται αισθητή στις ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων στη Σρι Λάνκα , στον πληθωρισμό ρεκόρ στην Ευρώπη και στο εκρηκτικό εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve για ενδείξεις σχετικά με την πορεία του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται την Τετάρτη να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 0,75 ποσοστιαίες μονάδες καθώς καταπολεμά τον πληθωρισμό – πιθανότατα τροφοδοτώντας περαιτέρω κέρδη στο δολάριο.

Σε ένα ανησυχητικό σημάδι, οι προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ευρώπη να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό ενόψει της αδιάκοπης ανόδου του δολαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο κατέβηκε σε βασικό επίπεδο έναντι του κινεζικού γουάν, με ένα δολάριο να αγοράζει περισσότερα από 7 γιουάν για πρώτη φορά από το 2020. Ιάπωνες αξιωματούχοι, οι οποίοι προηγουμένως είχαν παραμεριστεί καθώς το γιεν έχασε το ένα πέμπτο της αξίας του φέτος , άρχισε να ανησυχεί δημόσια ότι οι αγορές πήγαιναν πολύ μακριά.

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ ICE, που μετρά το νόμισμα έναντι του καλαθιού των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων του, έχει αυξηθεί περισσότερο από 14% το 2022, σε τροχιά για την καλύτερη χρονιά από την έναρξη του δείκτη το 1985. Το ευρώ, το γιεν Ιαπωνίας και η βρετανική λίρα έχουν έπεσε σε χαμηλά πολλών δεκαετιών έναντι του δολαρίου. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν χτυπηθεί: η αιγυπτιακή λίρα υποχώρησε 18%, το ουγγρικό φιορίνι υποχώρησε 20% και το ραντ Νότιας Αφρικής έχασε 9,4%.

Η άνοδος του δολαρίου φέτος τροφοδοτείται από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed , οι οποίες έχουν ενθαρρύνει τους παγκόσμιους επενδυτές να τραβήξουν χρήματα από άλλες αγορές για να επενδύσουν σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης. Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πεισματικά υψηλός, ενισχύοντας την υπόθεση για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και ένα ακόμη ισχυρότερο δολάριο.

Οι θλιβερές οικονομικές προοπτικές για τον υπόλοιπο κόσμο ενισχύουν επίσης το δολάριο. Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός οικονομικού πολέμου με τη Ρωσία . Η Κίνα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επιβράδυνσή της εδώ και χρόνια καθώς ξετυλίγεται μια άνθηση ακινήτων πολλών δεκαετιών .

Για τις ΗΠΑ, ένα ισχυρότερο δολάριο σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές, ουράνιο άνεμο για προσπάθειες συγκράτησης του πληθωρισμού και σχετική αγοραστική δύναμη ρεκόρ για τους Αμερικανούς . Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος πιέζεται υπό την άνοδο του δολαρίου.

«Νομίζω ότι είναι ακόμη νωρίς», είπε ο Raghuram Rajan, καθηγητής οικονομικών στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Όταν διετέλεσε διοικητής της Reserve Bank of India την περασμένη δεκαετία, παραπονέθηκε έντονα για το πώς η πολιτική της Fed και το ισχυρό δολάριο έπληξαν τον υπόλοιπο κόσμο. «Θα είμαστε σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ευθραυστότητες θα αυξηθούν».

Την Πέμπτη, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ύφεση και «μια σειρά από χρηματοπιστωτικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που θα τους προκαλούσαν μόνιμη ζημιά».

Το έντονο μήνυμα ενισχύει τις ανησυχίες ότι οι οικονομικές πιέσεις διευρύνονται για τις αναδυόμενες αγορές εκτός των γνωστών αδύναμων κρίκων όπως η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν που έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Σερβία έγινε η τελευταία που ξεκίνησε συνομιλίες με το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα.

«Πολλές χώρες δεν έχουν περάσει από έναν κύκλο πολύ υψηλότερων επιτοκίων από τη δεκαετία του 1990. Υπάρχει πολύ χρέος εκεί έξω που έχει αυξηθεί από τον δανεισμό στην πανδημία», είπε ο κ. Rajan. Το άγχος στις αναδυόμενες αγορές θα διευρυνθεί, πρόσθεσε. «Δεν πρόκειται να περιοριστεί».

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά πιο ακριβά την αποπληρωμή των χρεών που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες των αναδυόμενων αγορών σε δολάρια ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών έχουν χρέος 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών που καλύπτει 32 χώρες.

«Πρέπει να το δούμε αυτό μέσα από ένα δημοσιονομικό πρίσμα», είπε ο Daniel Munevar, οικονομολόγος στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. «Μπαίνεις στο 2022 και ξαφνικά το νόμισμά σου πέφτει 30%. Πιθανότατα θα αναγκαστείτε να περικόψετε τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση για να καλύψετε αυτές τις πληρωμές [χρέους]».

Η άνοδος του νομίσματος έχει επιδεινώσει τον πόνο σε μικρότερες χώρες, καθιστώντας πιο ακριβές τις κρίσιμες εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων με τιμές σε δολάρια ΗΠΑ. Πολλοί έχουν αξιοποιήσει τα αποθέματα δολαρίων και άλλων ξένων νομισμάτων για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των εισαγωγών και στη σταθεροποίηση των νομισμάτων τους. Και ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά τους τους τελευταίους μήνες, αυτό ελάχιστα έχει βοηθήσει να μειώσει την πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Αν λάβετε μεγαλύτερη ανατίμηση του δολαρίου, θα είναι το άχυρο που θα σπάσει την πλάτη της καμήλας», δήλωσε ο Gabriel Sterne, επικεφαλής έρευνας αναδυόμενων αγορών στην Oxford Economics. «Ήδη βρίσκετε τις συνοριακές αγορές στο οριακό σημείο προς την κρίση, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι ένα ισχυρό δολάριο».

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν λάβει δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την υποτίμηση των νομισμάτων και των ομολόγων τους. Η Αργεντινή αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη στο 75% καθώς επιδιώκει να περιορίσει τον σπειροειδή πληθωρισμό και να υπερασπιστεί το πέσο, το οποίο έχει χάσει σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου φέτος. Η Γκάνα εξέπληξε επίσης τους επενδυτές τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 22%, αλλά το νόμισμά της συνεχίζει να μειώνεται.

Δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ασθενέστερα νομίσματα. Στην Ευρώπη, η αδυναμία του ευρώ ενισχύει την ιστορική αύξηση του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επακόλουθη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας .

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 8 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ανησυχίες για τη διολίσθηση του ευρώ κατά 12% φέτος, λέγοντας ότι «έχει προσθέσει στη συσσώρευση πληθωριστικών πιέσεων». Η ΕΚΤ σηματοδοτεί μια πιο επιθετική πολιτική, με τους επενδυτές να προβλέπουν τώρα τα επιτόκια να αυξηθούν στο 2,5%. Αλλά αυτό ελάχιστα έχει βοηθήσει στην αξία του νομίσματος.

Η ΕΚΤ είναι ανίσχυρη απέναντι στην ισχύ του δολαρίου, δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management. «Είτε η ΕΚΤ γίνει πιο επιθετική, είτε υπάρχει κάποια βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές, ό,τι κι αν συμβεί, γενικά αντισταθμίζεται από περαιτέρω ισχύ του δολαρίου», είπε.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η ανατίμηση του δολαρίου θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για τις αναδυόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλα χρέη σε δολάρια. Ωστόσο, είπε τον Ιούλιο ότι δεν ανησυχούσε για έναν αυτοενισχυόμενο κύκλο που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως.

Η ισχύς του δολαρίου έχει προβληματίσει και την Wall Street, επιβαρύνοντας τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό και τις επενδύσεις που συνδέονται με εμπορεύματα όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο.

«Το ισχυρό δολάριο έχει δημιουργήσει έναν αντίθετο άνεμο για κάθε σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Russ Koesterich, συνεπικεφαλής της Global Asset Allocation της BlackRock . «Είναι μια άλλη πτυχή των πιο αυστηρών οικονομικών συνθηκών και αυτό επηρεάζει τα πάντα».

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι αυξάνουν την προοπτική ανάληψης παγκόσμιας δράσης για να βοηθήσουν στην αποδυνάμωση του δολαρίου – αν και προειδοποιούν ότι η πιθανότητα ενός τέτοιου βήματος παραμένει μικρή. Το 1985, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ξεκίνησαν μια κοινή προσπάθεια, γνωστή ως Plaza Accord, για να μειώσουν την αξία του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία.

«Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια δικαιολογία για μια συντονισμένη παρέμβαση για την αποδυνάμωση του δολαρίου», δήλωσε ο Paresh Upadhyaya, διευθυντής νομισματικής στρατηγικής στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amundi US. «Έξω από τις ΗΠΑ, ένα ισχυρό δολάριο μετατρέπεται πλέον σε τεράστιο αρνητικό αντίθετο άνεμο για τις κεντρικές τράπεζες».

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσπάθησε να στηρίξει το γιουάν απελευθερώνοντας περισσότερη ρευστότητα σε δολάρια στην αγορά . Έχει μειώσει το ποσό των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες έναντι των καταθέσεών τους σε συνάλλαγμα και έχει θέσει με συνέπεια τον ημερήσιο καθορισμό – σημείο αναφοράς για το νόμισμα – ισχυρότερο από τις προσδοκίες της αγοράς.

Η αυξημένη ευαισθησία των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών στην πτώση του γιουάν μπορεί να οφείλεται στις ανησυχίες τους ότι ένα αδύναμο γουάν έχει τη δύναμη να μειώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, δήλωσε ο Tommy Xie, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής για την ευρύτερη Κίνα στην OCBC Bank.

«Ένα υποτιμημένο γιουάν μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο», είπε ο κ. Xie.

Στην Ιαπωνία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται ότι η πτώση του γιεν σε χαμηλό 24 ετών έναντι του δολαρίου πλήττει τις επιχειρήσεις. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η απότομη υποτίμηση του γιεν «πιθανότατα θα καταστήσει ασταθή την επιχειρηματική στρατηγική των εταιρειών».

Η αδυναμία του γιεν οδήγησε την Ιαπωνία στο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα ενός μήνα που έχει καταγραφεί για τον Αύγουστο —2,82 τρισεκατομμύρια ¥, που ισοδυναμεί με περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια— καθώς η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 50% λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και της πτώσης του νομίσματος.

Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ιαπωνία πρέπει να βρει τρόπους για να αξιοποιήσει τις θετικές επιπτώσεις της υποτίμησης του γιεν. Μία λύση: να προσκαλέσουμε περισσότερους τουρίστες.

«Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κερδοσκοπικής δύναμης του έθνους μας», είπε.

Σχετικα αρθρα

Παράγωγα: Η συσσώρευση δεν άλλαξε τις short θέσεις

admin

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης

admin

Σ. Ζαχαράκη: Πρωταθλητής της παγκόσμιας ανάκαμψης ο ελληνικός Τουρισμός

admin

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αυτές είναι οι 5.124 οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο – Η κατανομή

admin

Μαρίνα Πύλου: Δύο προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίησή της

admin

Θεσσαλονίκη: Ανακοινώθηκε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

admin

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

admin

Ανάρτηση αποτελεσμάτων για τους Νέους Αγρότες από την Αν. Μακεδονία-Θράκη

admin

Υπ Εσωτερικών: Κάλυψη 5.124 θέσεων από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

admin

Υπερταμείο: Αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ

admin

Στην ΕΚΤ «ξαναβλέπουν» το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κατοχή κρατικού χρέους από τις τράπεζες

fastpath

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει πάνω από 700 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

admin