Image default
Πρώτο Θέμα

FED: Στο 4,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ—Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ενέκρινε την τρίτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων της κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και έδειξε ότι είναι πιθανές πρόσθετες μεγάλες αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς καταπολεμά τον πληθωρισμό που παραμένει κοντά στο υψηλό 40 ετών .

Η απόφαση την Τετάρτη -που υποστηρίχθηκε ομόφωνα από την 12μελή επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed- θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος μεταξύ 3% και 3,25%, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις αρχές του 2008.

Οι νέες προβλέψεις των αξιωματούχων έδειξαν ότι η πλειοψηφία των 19 αξιωματούχων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση πολιτικής της Fed αναμένουν να αυξήσουν το επιτόκιο τουλάχιστον κατά 1,25 εκατοστιαία μονάδα έως τον Δεκέμβριο, σε ένα εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%. Η Fed έχει άλλες δύο συνεδριάσεις φέτος.

Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι θα δικαιολογούνταν κάπως υψηλότερα ποσοστά το επόμενο έτος. Το επιτόκιο πολιτικής της Fed θα κορυφωθεί σε ένα εύρος μεταξύ 4,5% και 4,75%, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη. Τον Ιούνιο, η διάμεση πρόβλεψη ήταν το ποσοστό να κορυφωθεί γύρω στο 3,75% το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις των αξιωματούχων δείχνουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να συμβεί με τα επιτόκια μετά από αυτό. Περίπου το ένα τρίτο των αξιωματούχων αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πάνω από το 4% έως το 2024 και ένα άλλο τρίτο βλέπει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια μεταξύ 2,5% και 3,5% το 2024. Το υπόλοιπο ένα τρίτο έχει επιτόκια να μειώνονται κάπου στο ενδιάμεσο.

Οι αξιωματούχοι της Fed αυξάνουν τα επιτόκια με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980 και έχουν εγκρίνει αυξήσεις σε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις πολιτικής, ξεκινώντας τον Μάρτιο όταν αύξησαν τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά. Μέχρι τον Ιούνιο, η Fed δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 μονάδες από το 1994.

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την απόσυρση κινήτρων με τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών της στοιχείων ύψους 8,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η  Fed μειώνει παθητικά τις συμμετοχές της έως και 95 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα καθώς λήγουν αυτοί οι τίτλοι.

Οι προβλέψεις της Τετάρτης έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν υψηλότερη ανεργία το επόμενο έτος, υποδηλώνοντας αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης . Η διάμεση προβολή έδειξε ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο , θα μπορούσε να αυξηθεί στο 4,4% στο τέλος του 2023. Αυτός ο τύπος αύξησης σπάνια σημειώθηκε χωρίς ύφεση.

Οι αξιωματούχοι αναθεώρησαν υψηλότερα τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος. Προέβλεπαν τον λεγόμενο πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, στο 4,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πάνω από τις προβλέψεις τους για 4,3% τον Ιούνιο και 4,1% τον Μάρτιο. Η Fed επιδιώκει μέσο ετήσιο πληθωρισμό 2%.

Οι αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι ο βασικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,1% μέχρι το τέλος του 2023, από την πρόβλεψη 2,7% τον Ιούνιο.

Οι τιμές του πυρήνα αυξήθηκαν 4,6% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως μετρήθηκε από τον προτιμώμενο μετρητή της Fed , τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης του Υπουργείου Εμπορίου. Με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία, οι μετεωρολόγοι της Wall Street εκτιμούν ότι το μέτρο αυξήθηκε κατά 4,8% τον Αύγουστο.

Σχετικα αρθρα

Payzy by COSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό

admin

ΟΟΣΑ: Οι κορυφαίες οικονομίες διολισθαίνουν σε ύφεση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει την ανάπτυξη

admin

Προϋπολογισμός: Το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί

admin

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin