Image default
Ευρώπη

Η Fed βαράει τα τύμπανα και η ΕΕ χορεύει

--

[- -]

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, αποφεύγοντας μια αύξηση 100 μονάδων που είχε φανεί τις τελευταίες ημέρες ως μία από τις πιθανότητες.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του πληθωρισμού στο 2% και προειδοποίησε ότι η Fed δεν θα κάνει το λάθος να μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα.

Τα μέλη  ης Fed αναμένουν ότι τα επιτόκια το 2023 θα κυμαίνονται μεταξύ 4,5% και 4,75%. Μόλις πριν από τρεις μήνες, τον Ιούνιο, αναμενόταν ότι το επόμενο έτος τα επιτόκια θα σταματήσουν στο 3,75%. Οι εκτιμήσεις για την ανεργία για το 2023 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από 3,9% σε 4,4%.Αυτή τη στιγμή, η αναχαίτιση της αύξησης των τιμών θεωρείται σημαντικότερος στόχος από τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης.

Η Fed έχει όμως «υλικό» για να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια: έχει να αντιμετωπίσει μια αγορά εργασίας που είναι ακόμα υγιής και μια ενεργειακή κρίση στην Αμερική που είναι κλάσμα της ευρωπαϊκής. Με απλά λόγια: Η αμερικανική οικονομία έχει χώρο και χρόνο για να συνεχίσει την πορεία της προς την ανάπτυξη.

Αλλά  στην Ευρώπη  καθημερινά ακούμε ιστορίες για εταιρείες που κλείνουν, για να ανοίξουν στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Αυτή  είναι μια μεγάλη «πρόκληση» για την Ευρώπη, η οποία, από την άλλη, δεν έχει ούτε οικονομικά περιθώρια, αλλά ούτε χρονικά.

Η υποχώρηση του ευρώ, που συνεχίστηκε χθες, δεν οδήγησε σε βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου όπως θα περίμενε κανείς στη Γηραιά Ήπειρο. Το ευρώ καταρρέει αλλά οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν αυξάνουν τις εξαγωγές τους περισσότερο από τις εισαγωγές τους. Είναι η απόδειξη ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο που γνωρίζουμε τα τελευταία 20-30 χρόνια έχει πληγεί στο βωμό των κυρώσεων και της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Και οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 συζήτησαν και όγδοο πακέτο κυρώσεων, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Η Ευρώπη δεν έχει χώρο ούτε χρόνο γιατί η ύφεση στη Γηραιά Ήπειρο είναι εδώ και τώρα. Με τις επιχειρήσεις να κλείνουν χωρίς καν να το συζητούν.

Το χρηματοοικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα  στην ΕΕ ακολουθεί ως υπνοβάτης τον ρυθμό που υπαγορεύει η Fed που εκδίδει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, δηλαδή το δολάριο.

Προκειμένου να υπερασπιστεί το ευρώ και να αποφύγει ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό με την υπερβολική αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος, η ΕΚΤ πιθανότατα θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια. Αλλά όλοι ανεξαιρέτως γνωρίζουν τι θα σημαίνει αυτό για την Ευρώπη με τα άλυτα προβλήματά της.Η Ευρώπη  βρίσκεται πραγματικά στη μέγγενη: ανάμεσα στην ενεργειακή κρίση, στις εσωτερικές διαφωνίες και τις ανεπίλυτες αντιφάσεις του ευρώ, της ύφεσης και μιας χρηματοπιστωτικής καταιγίδας που επικρατεί με τις περιοριστικές πολιτικές της Fed. 

Και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Μαζί με τους οικονομικούς και οι κοινωνικοί και πολιτικοί. Οι εκλογές την Κυριακή στην Ιταλία αναμένεται να φέρουν την Ακροδεξιά στην πρώτη θέση. Στη Σουηδία επίσης, η άκρα δεξιά είναι κυρίαρχη στο συντηρητικό στρατόπεδο. Μηνύματα για επικείμενες κοινωνικές συγκρούσεις έρχονται από κάθε γωνιά της ηπείρου. Πόσο καιρό μπορεί η Ευρώπη να ακολουθεί τους συμμάχους της προσποιούμενη  ότι δεν καταλαβαίνει τη δική της οικονομική,κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα;

Σχετικα αρθρα

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν είναι ανεκτή

admin

ΕΕ: Εξέφρασε την καταδίκη της προσάρτησης ουκρανικών περιοχών στον Επιτετραμμένο της Ρωσίας

admin

Τζεντιλόνι: Χρειάζεται αλληλεγγύη από όλες τις χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης

admin

ΕΕ: Ενόχληση για την «δύο μέτρα και δύο σταθμά» προσέγγιση της Γερμανίας στο φυσικό αέριο

admin

Στην τελική ευθεία η απόφαση της Ιρλανδίας για το Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

admin

Νέος υπουργός Γεωργίας στην Ολλανδία λόγω των εκπομπών του αζώτου

admin

Φυσικό αέριο: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν στην Πράγα «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών»

admin

Κομισιόν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα

admin

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η Γερμανία για τα 200 δισ, ευρώ ενεργειακής στήριξης των καταναλωτών

admin

Διαμαρτύρεται το Κίεβο ότι καθυστερούν τα χρήματα της ΕΕ

admin

ΕΕ: Καλεί Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις μετά τις προσαρτήσεις των περιοχών της Ουκρανίας

admin

Ασφάλεια, ενέργεια και μετανάστευση στο «μενού» της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη

admin