Image default
Οικονομία

Ιταλία: «Δώρο» στη Μελόνι ενόψει εκλογών, οι χειρότερες οικονομικές προοπτικές

Η Τζόρτζια Μελόνι και οι Αδελφοί της Ιταλίας ετοιμάζονται να κερδίσουν τις εκλογές της Κυριακής, με τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη να αναμένεται να δημοσιευθούν λίγες μέρες μετά την αναμέτρηση.

Οι αξιωματούχοι είναι απασχολημένοι με την προετοιμασία νέων προβλέψεων για την ανάπτυξη, το χρέος και το έλλειμμα ως μέρος ενός συνοπτικού προϋπολογισμού που πρέπει να δημοσιευθεί εντός ημερών από την ψηφοφορία από την απερχόμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το επόμενο έτος, λιγότερο από το μισό της πρόβλεψης 2,4% που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, όπως αναφέρει το - επικαλούμενο πηγές.

Η χαμηλότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έλλειμμα. Αυτό θα εντείνει την πρόκληση για τον ακροδεξιό συνασπισμό που είναι πιθανό να σχηματιστεί τις εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Ο Ντράγκι και ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο είπαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι προς το παρόν, η Ιταλία μπορεί να αποφύγει μια οικονομική συρρίκνωση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα εν μέρει ενισχύθηκαν από τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό έδωσαν μικρή ώθηση στα δημόσια οικονομικά.

Αυτό μπορεί να είναι μια μικρή παρηγοριά για τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα αντιμετωπίσει μια επιδεινούμενη οικονομική προοπτική φορτωμένη με αβεβαιότητα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια συνδυάζονται για να βλάψουν την ανάπτυξη.

Μια πιο αδύναμη προοπτική για επέκταση συνεπάγεται λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση. Η Ιταλία έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής περίπου 66 δισ. ευρώ για την προστασία της οικονομίας της.

Η Μελόνι έχει δεσμευθεί να κρατήσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, αλλά έχει επίσης υποσχεθεί να προστατεύσει τους Ιταλούς από τη χειρότερη ενεργειακή πίεση. Με το κόστος να αυξάνεται και χωρίς ορατό τέλος στις πιέσεις των τιμών, αυτό θα είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης.

Περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να χρειαστούν πολύ σύντομα μόνο για να διατηρηθούν οι δαπάνες στα σημερινά επίπεδα, με το ποσό να μην αποκλείεται να μεγαλώσει.

Η περίεργη αντίθεση των εκλογών και του σχεδίου προϋπολογισμού για έγκριση έως το τέλος του έτους είναι μια εξήγηση γιατί το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας συνήθως αποφεύγει τις εκλογές αυτή την εποχή του χρόνου.

-

Σχετικα αρθρα

H E.Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Payzy by COSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό

admin

Πράσινο φως από Ecofin για συμβιβασμό στο νέο εργαλείο REPowerEU – Αλλάζει η κατανομή των χρηματοδοτήσεων

fastpath

Βρετανία: Η Πρίτι Πατέλ περιμένει στη γωνία τη Λιζ Τρας

admin

Το «τεφτέρι» της 1ης νέου τύπου αξιολόγησης της χώρας: κρατικά «φέσια», ιδιωτικοποιήσεις NPLs και μέτρα με… μέτρο

admin

ΗΠΑ: Το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εξοικονομεί 160 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές

admin

Είναι η Τρίτη η νέα Δευτέρα για τους εργαζομένους;

admin

UNCTAD: Ο κόσμος οδεύει σε πιο επώδυνη κρίση από εκείνη του 2008

admin

Φυσικό αέριο: Στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα- Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση

admin

Credit Suisse: Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων χωρίς την αναζήτηση οικονομικών κεφαλαίων

admin

Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στον άνθρακα

admin

Πώς θα πάρεις επιστροφή χρημάτων αν… χρωστάς στη ΔΕΗ

admin