Image default
Επιχειρήσεις

Καθυστερεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΛΑΡΚΟ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου – εκτός εάν υπάρξει και νέα καθυστέρηση – αναμένονται οι νεότερες εξελίξεις για την τύχη της ΛΑΡΚΟ. Τότε αναμένεται να ενημερωθεί το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ – που λειτουργεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου – για την αποσφράγιση των νομιμοποιητικών εγγράφων των προσφορών που κατατέθηκαν, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέσω της οποίας στόχος είναι η εξυγίανση και ανάταξη της πολύπαθης εταιρείας.

Με τις προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ να έχουν υποβληθεί στα τέλη Αυγούστου, αρχικά υπήρχε η πληροφόρηση πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσαν να υπάρξουν νεότερα για τη διαδικασία. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει καθώς έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις επί των προτάσεων που κατατέθηκαν, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά το μεταλλείο της Λάρυμνας, δηλαδή τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και το μεταλλείο του Λουτσίου, δηλαδή τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις στο μεταλλείο και σε αυτόν προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία των ΓΕΚΤΕΡΝΑ – AD Holding Παράλληλα, στο διαγωνισμό που υλοποιεί ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ για την παραχώρηση των μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και των εγκαταστάσεων στην Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης (λιγνιτωρυχείο) προσφορά κατέθεσαν η Commodity & Mining Insight Ireland και η κοινοπραξία των ΓΕΚΤΕΡΝΑ – AD Holding.

Οι δυο διαγωνισμοί (του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ και του ΤΑΙΠΕΔ), αν και ξεχωριστοί, ακολουθούν αντίστοιχη αρχιτεκτονική. Όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 5254/28.11.2020), τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να «τρέξουν» παράλληλα οι δυο διαγωνισμοί, με στόχο να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη διαδικασία αυτή και να συνεχιστεί η μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στη χώρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη λεγόμενη ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέο ιδιοκτήτη η οικία-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (pics)

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων, μόλις -2% έναντι του 2019 (διαγράμματα)

Η αλά τούρκα ΜΚΟ και ένα… ξεπλυματάκι, το «όχι» του Ολλανδού και το σχολείο στο Ελληνικό

Σχετικα αρθρα

SKY express – PURINA: Kάνουν το ταξίδι ακόμα πιο ξεχωριστό για τους τετράποδους επιβάτες

admin

Allou Fun Park: Tίποτα το επιλήψιμο κατά τη χορήγηση πιστοποιητικού για το παιχνίδι– Νέα ανακοίνωση για το ατύχημα

admin

Tesla: Δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες της Wall Street – Mειώθηκε η τιμή της μετοχής της κατά 8,6%

admin

Το Πλαίσιο προσφέρει 11.732 σχολικά είδη σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

admin

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Ξανά πρώτη μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών στο 9μηνο

admin

Αυτό είναι το νέο «όπλο» της Mastercard ενάντια στις crypto-απάτες

admin

Lamda Hellix: Επεκτείνεται στην Ελλάδα με νέο Data Center στο Ηράκλειο της Κρήτης

admin

Stoiximan και ΠΑΕ Ολυμπιακός, για ακόμη τρία χρόνια μαζί

admin

Real Consulting: Εξαγόρασε το υπόλοιπο 40% της γερμανικής Cloudideas

admin

Χρηματιστήριο: Απαραίτητη η ανακατάληψη της περιοχής των 805-810 μονάδων

admin

Real Consulting: Εξαγόρασε το 40% της Cloudideas

admin

Beat: Η αλλαγή σε Free Νow, η άνοδος λόγω τουρισμού και οι… χαμένες κούρσες (pics)

admin