Image default
Ευρώπη

Κατάργηση των συνοριακών ελέγχων ζητούν οι Βρυξέλλες από τη νέα σουηδική κυβέρνηση

Καθώς τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε συνομιλίες συνασπισμού για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε την Τρίτη (21 Σεπτεμβρίου) ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων με τη Δανία το συντομότερο δυνατό.

Οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας στο Μάλμε, το Χέλσινγκμποργκ, το Τρέλεμποργκ και το Ίσταντ θεσπίστηκαν μετά την προσφυγική κρίση του 2015 ως προσωρινό μέτρο για να έχει η Σουηδία τον έλεγχο των προσφυγικών ροών που φθάνουν στη Σουηδία. Έκτοτε παρατείνονται κάθε έξι μήνες.

Σύμφωνα με τη Σουηδή επίτροπο της ΕΕ Ylva Johansson, αυτό αντιβαίνει στον κανόνα ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα μπορούν να διαρκέσουν το πολύ έξι μήνες.

«Κατά την άποψή μου, δεν λειτουργεί για τη Σουηδία η συνέχιση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με τους ίδιους λόγους που εισήχθησαν κάποτε. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή εδώ», δήλωσε η ίδια στο Sydsvenskan την Τρίτη.

Η Johansson, η ίδια μέλος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών που κυβέρνησε τη Σουηδία από το 2014 μέχρι τις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου, δέχθηκε επικρίσεις επειδή έθεσε το θέμα των συνοριακών ελέγχων επειδή πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα μια δεξιά κυβέρνηση.

«Αυτό δεν αφορά μόνο τη Σουηδία. Αυτό αφορά έξι χώρες», είπε, αναφερόμενη σε μια νέα υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά τους αυστριακούς συνοριακούς ελέγχους.

«Έχουμε μια μάλλον πρόσφατη αυστριακή δικαστική υπόθεση στην οποία το Δικαστήριο είναι σαφές με το αποτέλεσμα. Οι συνοριακοί έλεγχοι μπορούν να διαρκέσουν το πολύ έξι μήνες, δεν μπορούν να ισχύουν για περισσότερο χρόνο», δήλωσε η Johansson.

Επικοινωνώντας με τη EURACTIV, το γραφείο της Επιτρόπου πρόσθεσε ότι η Johansson «θα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό για τα σύνορα όταν η νέα κυβέρνηση θα είναι στη θέση της, όπως έκανε και με τον προηγούμενο αρμόδιο υπουργό», Mikael Damberg.

Σύμφωνα με την Johansson, η ΕΕ πρέπει να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα με ενδελεχείς ελέγχους ασφαλείας.

«Είναι σημαντικό για την ασφάλειά μας. Εκεί πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Αλλά η ανάγκη να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα εξωτερικά μας σύνορα με νέα συστήματα δεν αρκεί για να έχουμε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για περισσότερο από έξι μήνες», είπε, καταλήγοντας ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως. Με αυτόν τον τρόπο κυβερνάμε την ΕΕ.»

 

Σχετικα αρθρα

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν είναι ανεκτή

admin

ΕΕ: Εξέφρασε την καταδίκη της προσάρτησης ουκρανικών περιοχών στον Επιτετραμμένο της Ρωσίας

admin

Τζεντιλόνι: Χρειάζεται αλληλεγγύη από όλες τις χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης

admin

ΕΕ: Ενόχληση για την «δύο μέτρα και δύο σταθμά» προσέγγιση της Γερμανίας στο φυσικό αέριο

admin

Στην τελική ευθεία η απόφαση της Ιρλανδίας για το Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

admin

Νέος υπουργός Γεωργίας στην Ολλανδία λόγω των εκπομπών του αζώτου

admin

Φυσικό αέριο: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν στην Πράγα «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών»

admin

Κομισιόν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα

admin

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η Γερμανία για τα 200 δισ, ευρώ ενεργειακής στήριξης των καταναλωτών

admin

Διαμαρτύρεται το Κίεβο ότι καθυστερούν τα χρήματα της ΕΕ

admin

ΕΕ: Καλεί Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις μετά τις προσαρτήσεις των περιοχών της Ουκρανίας

admin

Ασφάλεια, ενέργεια και μετανάστευση στο «μενού» της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη

admin