Image default
Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ένας νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρόκειται να προετοιμαστεί μετά από έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αργά το βράδυ της Τετάρτης (21 Σεπτεμβρίου) στη Νέα Υόρκη, μετά την τελευταία κλιμάκωση της Μόσχας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία περιελάμβανε βήματα για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση της Ρωσίας και την πρώτη επιστράτευση σε πολεμική περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έδειξε «πανικό και απελπισία».

«Είναι σαφές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συζητήσουν ανεπίσημα τον τρόπο αντίδρασης στις τελευταίες εξελίξεις.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο» την τελευταία κλιμάκωση από τη Ρωσία και δήλωσαν ότι «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ αυτές τις περιοχές ως οτιδήποτε άλλο εκτός από τμήμα της Ουκρανίας» και αντίθετα «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα για όσο διάστημα χρειαστεί».

Αφού ενημερώθηκαν προσωπικά από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, συμφώνησαν να αναθέσουν στις ομάδες τους την προετοιμασία του επόμενου πακέτου κυρώσεων της Ένωσης.

Ο νέος γύρος των τιμωρητικών μέτρων θα στοχεύσει «σε πιο σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας και θα συνεχίσει να στοχεύει τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ, μιλώντας για νέα τομεακά και ατομικά μέτρα.

Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των κυρώσεων ή την πρόσθετη στρατιωτική στήριξη της ΕΕ που θα συμφωνηθεί, πιθανότατα όταν οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν την επόμενη επίσημη συνάντησή τους στα μέσα Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV αν ανησυχεί για τις προσπάθειες ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να αμβλύνουν τις κυρώσεις παρά την τρέχουσα κλιμάκωση, ο Μπορέλ δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει «ομόφωνη» υποστήριξη εντός του μπλοκ για νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, η Ουγγαρία δεν διατύπωσε αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Τετάρτης.

Ως απάντηση στην αναγνώριση των εικονικών δημοψηφισμάτων από τη Μόσχα, μια νέα σειρά από τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ θα μπορούσε πιθανότατα να συνεπάγεται περισσότερες καταχωρίσεις ατόμων που εμπλέκονται στη διοργάνωση και την εκτέλεση των δημοψηφισμάτων- ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους την Τρίτη (20 Σεπτεμβρίου).

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) και η γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) δήλωσαν ότι τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Οι νότιες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στο νότο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν επίσης δημοψηφίσματα την ίδια περίοδο.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα παρόμοια με εκείνα που εφαρμόστηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, δηλαδή την επιβολή κυρώσεων σε τοπικούς αξιωματούχους και την απαγόρευση του εμπορίου, του τουρισμού και της χρηματοδότησης προς τις προσαρτημένες περιοχές.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, όπως πρότεινε η G7, αλλά δεν είναι σαφές αν όλα τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο.

Περαιτέρω άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν τομεακές κυρώσεις όπως οι τεχνολογίες διπλής χρήσης και μια νέα καταστολή του εμπορίου πολυτελών αγαθών, ιδίως διαμαντιών, με τη Ρωσία.

Οι διαβουλεύσεις για την επόμενη δέσμη μέτρων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός των ημερών, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν είναι ανεκτή

admin

ΕΕ: Εξέφρασε την καταδίκη της προσάρτησης ουκρανικών περιοχών στον Επιτετραμμένο της Ρωσίας

admin

Τζεντιλόνι: Χρειάζεται αλληλεγγύη από όλες τις χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης

admin

ΕΕ: Ενόχληση για την «δύο μέτρα και δύο σταθμά» προσέγγιση της Γερμανίας στο φυσικό αέριο

admin

Στην τελική ευθεία η απόφαση της Ιρλανδίας για το Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

admin

Νέος υπουργός Γεωργίας στην Ολλανδία λόγω των εκπομπών του αζώτου

admin

Φυσικό αέριο: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν στην Πράγα «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών»

admin

Κομισιόν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα

admin

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η Γερμανία για τα 200 δισ, ευρώ ενεργειακής στήριξης των καταναλωτών

admin

Διαμαρτύρεται το Κίεβο ότι καθυστερούν τα χρήματα της ΕΕ

admin

ΕΕ: Καλεί Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις μετά τις προσαρτήσεις των περιοχών της Ουκρανίας

admin

Ασφάλεια, ενέργεια και μετανάστευση στο «μενού» της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη

admin