Image default
Οικονομία

Ο Ερντογάν θέλει περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία επιθυμεί να αυξήσει τις αγορές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και να διανείμει μέρος στις γειτονικές χώρες της, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τετάρτη σε ομάδα Αμερικανών στελεχών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Θέλουμε να αυξήσουμε το φυσικό αέριο που αγοράζουμε από τις ΗΠΑ με πιο ευνοϊκούς όρους την επόμενη περίοδο», είπε.  «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την παράδοση LNG των ΗΠΑ στις χώρες της περιοχής».

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Τουρκία. Η Τουρκία εισάγει ετησίως περίπου 60 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν αναζητήσει τρόπους για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους που είναι τεταμένες έπειτα από διαφωνίες σε διάφορα θέμετα τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε η δυνατότητα επέκτασης των ενεργειακών δεσμών. Η Τουρκία, ωστόσο, έχει περιορισμένη ικανότητα επανεξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είναι χώρα διέλευσης για τις αποστολές φυσικού αερίου των Αζέρων μέσω του αγωγού Trans-Anatolia που περνά στην Ελλάδα και συνδέεται με έναν άλλο αγωγό για να επεκταθεί στην Ιταλία. Η Τουρκία αντλεί χωριστά φυσικό αέριο που αγοράζει από άλλες πηγές, ανάμεσά τους η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία και οι ΗΠΑ, μέσω διαφορετικών αγωγών προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης την Ουάσιγκτον να άρει τους πρόσθετους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ κατά τη διάρκεια διπλωματικής διαμάχης και να άρει τα εμπόδια στις πωλήσεις όπλων. Οι περιορισμοί στα όπλα «επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια ολόκληρης της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ καθώς και τις εμπορικές μας σχέσεις», είπε ο πρόεδρος.

- - -

Σχετικα αρθρα

Το «τεφτέρι» της 1ης νέου τύπου αξιολόγησης της χώρας: κρατικά «φέσια», ιδιωτικοποιήσεις NPLs και μέτρα με… μέτρο

admin

ΗΠΑ: Το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εξοικονομεί 160 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές

admin

Είναι η Τρίτη η νέα Δευτέρα για τους εργαζομένους;

admin

UNCTAD: Ο κόσμος οδεύει σε πιο επώδυνη κρίση από εκείνη του 2008

admin

Φυσικό αέριο: Στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα- Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση

admin

Credit Suisse: Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων χωρίς την αναζήτηση οικονομικών κεφαλαίων

admin

Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στον άνθρακα

admin

Πώς θα πάρεις επιστροφή χρημάτων αν… χρωστάς στη ΔΕΗ

admin

Στις 28 Νοεμβρίου οι προσφορές στον νέο διαγωνισμό για το mega logistics center «Θριάσιο ΙΙ»

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Σήμα» για την αξιοποίηση του λιμένα Βόλου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του asset – Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα assets

fastpath

Οικονόμου: Η Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κομισιόν: Ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή στήριξη ΜμΕ

fastpath